– Persoanele care – in mod normal – primeau pensiile acasa in ultima decada a lunii le-au putut ridica in avans de la oficiile postale. Pana pe 20 aprilie, toti pensionarii vor primi banii acasa. Dupa aceasta data, pensiile pot fi ridicate de la oficiile postale
– Pensiile care – din diverse motive – nu vor putea fi achitate pana pe data de 26 aprilie vor fi returnate Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale
– Pentru prima data in ultimii ani, numarul contribuabililor la Fondul de Pensii ar putea depasi numarul pensionarilor
Pe langa aglomeratia cauzata de traficul scrisorilor si felicitarilor de sarbatori, in aceasta perioada, oficiile postale au avut de -luptat- si cu plata anticipata a pensiilor de asigurari sociale. In Bucuresti, la OP 1, factorii postali – dar si ceilalti angajati ai oficiului – au facut numeroase ore suplimentare in perioada sarbatorilor de Pasti, mai ales ca plata pensiilor s-a efectuat si sambata, 14 aprilie. -A fost destul de greu, dar asa este munca la Posta. Pana in momentul de fata am achitat peste 75% din pensiile lunii aprilie. Suntem siguri ca vom reusi achitarea acestora pana pe 20 aprilie. In perioada de dinaintea sarbatorilor am achitat si pensiile suplimentare, si nu intr-o ordine stabilita, pentru ca foarte multe persoane cu pensii de boala sau somaj ne-au solicitat. Le-am achitat tuturor, care cum au venit-, a declarat Elza Hostina, angajata a OP 1 Bucuresti.
Si in teritoriu situatia platilor este destul de avansata, ajungand – in functie de conditiile si posibilitatile locale – la 70%. Acest procentaj reprezinta totalul celor care si-au primit pensia la domiciliu. Reamintim ca documentele de plata fusesera transmise de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale in judete inca din 4 aprilie, iar in Bucuresti – din 5 aprilie. Persoanele care din diverse motive nu pot primi pensiile in perioada 10-20 aprilie au posibilitatea sa le ridice direct de la oficiile postale, dar numai pana pe data de 26 aprilie (inclusiv), dupa care sumele neachitate vor fi returnate CNPAS. In mod normal, achitarea pensiilor trebuia sa inceapa pe data de 14 a lunii. Pe langa indexarea recenta, in acest an, pensiile vor mai fi majorate de trei ori – in iunie, in septembrie si in decembrie. Este un efort destul de greu de imaginat, mai ales ca Fondul de Pensii al anului 2001 reprezinta aproximativ 7% din Produsul Intern Brut – respectiv 74.373 miliarde de lei.
In acest an este posibil ca numarul contribuabililor sa-l depaseasca pe cel al pensionarilor, situatie nemaiintalnita din *90 incoace, de la valul masiv de pensionari anticipate, care a facut posibil acest decalaj paradoxal. Daca pana in prezent existau 4.750.000 de contribuabili si peste sase milioane de pensionari, prin noua Lege a pensiilor va mai aparea o categorie de noi cotizanti la Fondul asigurarilor sociale, si anume persoanele angajate pe baza de conventii civile si cele cu contracte de prestari servicii. Se spera ca numarul noilor contribuabili va fi de peste 1,5 milioane, astfel ca s-ar putea ajunge – in situatia ideala in care toti isi platesc cotele la Asigurari – la un total de 6.350.000 de angajati, fata de -numai- 6.159.000 de pensionari. In conditiile in care nou-introdusa Lege a pensiilor nu va mai favoriza haotic pe unii, se spera la o mentinere a superioritatii numarului de angajati fata de cel al pensionarilor.