Dupa trei zile de -patimi- constitutionale, liberalii si democratii au atacat, ieri, la unison proiectul bugetului, pe motiv ca incalca flagrant Legea fundamentala, marcand astfel avanpremiera unei noi opozitii parlamentare.
Sesizarea depusa la Curtea Constitutionala de cele doua delegatii ale PD si PNL, ca urmare a anuntului facut de seful liberalilor, Valeriu Stoica, in Joia Mare, este prima lovitura a Opozitiei la care participa PNL dupa denuntarea Protocolului de colaborare cu PDSR. Democratii si liberalii au hotarat in final sa mearga umar la umar, conditie absolut necesara pentru reusita contestatiei, care impunea angrenarea a cel putin 50 de deputati sau 25 de senatori. Cu forte aproximativ egale (30 de deputati si 13 senatori), nici unul dintre cele doua partide nu ar fi reusit singur sa miste lucrurile la Curtea Constitutionala si sa invinga -vitregiile- PDSR, care a grabit termenul de cinci zile pentru contestare, anuntand curgerea lui la cateva secunde dupa vot, inainte ca textul legii sa-si urmeze drumul, pentru a fi semnat, la cabinetele presedintilor celor doua camere.
Desi nu se grabesc sa-si institutionalizeze colaborarea printr-un protocol, liberalii si democratii au ajuns din nou in aceeasi barca, venind din directii politice diferite. Noul arc guvernamental, cu anomalia ecuatiei sale, PRM – UDMR – PDSR, a lasat munca de opozitie pe seama liberalilor si a democratilor.
Numarul de parlamentari nu le va permite insa mutari spectaculoase, cata vreme UDMR va ramane prizonierul pactului cu Puterea. Astfel, cei 44 de parlamentari democrati si cei 43 de parlamentari liberali vor fi nevoiti sa lupte cu alte mijloace decat forta aritmetica a votului, sesizand de fiecare data ilegalitatile Puterii. La Camera, cei 61 de reprezentanti ai Opozitiei vor reusi sa depuna motiuni simple (conditionate de semnatura a 50 de deputati), ceea ce nu se va intampla la Senat, unde este nevoie de O.K.-ul a 35 de parlamentari, in conditiile in care PNL si PD aduna doar 26 de senatori.
Pentru a rasturna Guvernul printr-o motiune de cenzura, liberalii si democratii, care insumeaza 87 de parlamentari, mai au nevoie de un numar de voturi de doua ori mai mare. Daca UDMR ar intra in joc, ar exista o sansa ca vechii camarazi de arme sa depuna motiunea, dand frisoane Cabinetului Nastase.
Astazi dupa-amiaza, liberalii vor aborda problema in primul Birou Permanent de dupa tumultul bugetar. Andrei Chiliman, vicepresedinte PNL, arata ca s-a inregistrat deja -o colaborare naturala- cu democratii prin sesizarea ilegalitatilor Puterii. Mai transant, Radu Stroe, membru in BPC, anunta ca -noul arc guvernamental contra naturii va determina noi metode, noi proceduri si noi instrumente de colaborare cu PD-.
In tabara democratilor, lucrurile sunt relativ clare, indiferent de rezultatul alegerilor interne. Nici unul dintre candidatii la sefia PD nu concepe o alta pozitionare a partidului decat in opozitie, excluzand din start o aliere cu Puterea. In privinta PNL, opinia generala este aceea de colaborare in principal, pe tinte precise, si nu neaparat parafata prin tot felul de documente. Dincolo de acest tip de colaborare, opiniile intre Traian Basescu, Petre Roman si Simona Marinescu se despart. Daca Petre Roman este pentru aliante preelectorale, fara a preciza limitele doctrinare, Basescu se pronunta ferm impotriva unor apropieri prea intime cu partide care nu apartin aceleiasi familii politice, dar nu exclude o colaborare cu PNL pe obiective concrete. Simona Marinescu este ceva mai evaziva in cazul politicilor de aliante, dar nu exclude nici ea posibilitatea unei bune colaborari cu PNL. In acest context, se poate spune ca, la nivelul PD, exista deschidere spre dialog, un prim pas in apropierea celor doua formatiuni fiind chiar asocierea in combaterea proiectului de buget la Curtea Constitutionala.
Ieri, deputatul PD Alexandru Sassu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca articolele 41, 42 si 43 din proiectul de buget dau Guvernului posibilitatea de a face orice fel de modificari in structura bugetului, prin hotarari de guvern si ordine ale ministrului finantelor, care sunt acte normative cu valoare inferioara unei legi.
Sassu a apreciat in acest sens ca Parlamentul a votat degeaba Legea bugetului si a fost transformat in Marea Adunare Nationala, aratand ca, prin cele trei articole, se creeaza un buget paralel, discretionar si necontrolat, la dispozitia primului ministru. Sassu a mai spus ca Legea bugetului a fost adoptata, cu mici exceptii, exact in forma prezentata de catre Guvern si ca respingerea majoritatii amendamentelor initiate de PD si PNL marcheaza un prim pas spre o dictatura guvernamentala.
Reprezentantii celor doua grupuri parlamentare au spus ca aceasta actiune comuna vine sa arate ca PD si PNL formeaza Opozitia democratica. Alexandru Sassu a felicitat PNL pentru ruperea protocolului cu PDSR si a aratat ca PD si PNL vor colabora in viitor in plan parlamentar ca opozitie la coalitia PDSR – PRM – UDMR si grupul minoritatilor nationale.