In ultimii trei ani, rata pirateriei software in Romania a scazut de la 93% la 81%. In ciuda acestei tendinte spre normalitate in ceea ce priveste utilizarea de software licentiat, tara noastra continua sa se situeze peste media inregistrata in Europa de Est (70%) si la mare distanta peste cea din SUA (24%). -Tendinta de dezvoltare este foarte buna, daca tinem cont ca rata pirateriei a scazut in ultimii ani cu peste 10%. Ar fi mai potrivit, daca oamenii ar fi convinsi ca si furtul proprietatii intelectuale se pedepseste penal, sa vorbim despre criminalitate software, nu despre piraterie-, sustine Nicolae Burchel, reprezentant al Business Software Alliance pentru Romania.
De la inceputul anului, Politia Romana, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), in colaborare cu BSA, au efectuat 110 controale la diferite societati comerciale. In urma acestor controale au fost constatate incalcari ale drepturilor de autor in materia programelor de calculator in toate situatiile. -Constatarea unui numar atat de mare de infractiuni se datoreaza, pe de o parte, specializarii politistilor si inspectorilor ORDA, pe de alta parte, extinderii zonei geografice de actiune a acestora. La ora actuala, sunt intocmite dosare de urmarire penala in 16 localitati din tara, atat pentru utilizare, cat si pentru difuzare neautorizata de software. Membrii BSA s-au constituit parte civila in aceste dosare, cu sume calculate in functie de prejudiciile constatate, aproximativ 7,7 miliarde de lei-, a adaugat avocatul Burchel. In comparatie cu anul trecut, cand s-au efectuat in 12 luni doar 300 de controale, in 2001, perspectivele sunt mai optimiste. Membrii BSA spera sa se efectueze peste 400 de controale si, in acelasi timp, prin dezvoltarea unui program de pregatire specializat atat a unor politisti, cat si a unor judecatori, o mai mare eficienta in ceea ce priveste depistarea si pedepsirea vinovatilor.
Principalele cauze care determina evolutia pirateriei software sunt de ordin financiar. Puterea de cumparare tot mai scazuta a populatiei determina achizitia de soft pirat uneori la un pret de 40 de ori mai mic decat un soft licentiat. Cele mai des intalnite softuri pirat sunt Windows si Office, ale companiei Microsoft. Costul unui astfel de produs original este de aproximativ 500 de dolari. Producatorii de softuri pirat il realizeaza mult mai ieftin, in pret fiind inclus costul unui CD blanche (circa un dolar), la care se adauga marja de castig specifica. Astfel de activitati aduc castiguri de ordinul miliardelor producatorilor de soft neautorizat, insa pierderi tot atat de insemnate atat bugetului de stat, prin eludarea diverselor taxe si impozite obligatorii, cat si titularilor de drept, prin neindeplinirea proiectelor de marketing, implicit, incasarea diferitelor drepturi legale care decurg din aceasta activitate.
-Business Software Alliance este o organizatie mondiala cu sediul la Washington (SUA), infiintata in 1988 de catre cei mai importanti producatori de software din lume, cu obiectivul unic de a combate producerea, comercializarea si utilizarea ilegala a programelor de calculator.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane