In perioada 1-9 februarie 2001, Garda Financiara Mures a efectuat un control inopinant la sediul societatii private Brau Union Romania, cel mai mare producator de bere din Romania. Controlul a scos la lumina grave neregularitati din activitatea societatii, cu capital majoritar austriac, membra a concernului Austrian Breweries. Potrivit raportului Garzii, in perioada 1 ianuarie 2000 – 9 februarie 2001, Brau Union a incalcat prevederile legale, in sensul diminuarii obligatiilor la bugetul de stat, reprezentand TVA si impozit pe profit, prin calculul eronat al acestora si incalcarea prevederilor legale referitoare la retinerea si virarea impozitelor care se realizeaza prin stopaj la sursa. In urma controlului, Brau Union a fost obligata la virarea la buget a mai mult de 11 miliarde de lei. Controlul survine la mai putin de o luna dupa ce inspectorii Directiei Controlului Fiscal Dolj au constatat serioase nereguli in activitatea SC Bere Craiova, o alta societate apartinand grupului Austrian Breweries International. Prin cumpararea, la 21 august 2000, a grupului Brewery Holdings Ltd, Austrian Breweries detine o cota de aproape 40% din piata berii romanesti.
In perioada 1-9 februarie 2001, Garda Financiara Mures a efectuat un control inopinant la sediul Brau Union Romania, cel mai mare producator de bere din Romania, cu o cota de piata de aproape 40%. Controlul a scos la lumina mai multe neregularitati din activitatea societatii, in sensul diminuarii obligatiilor la bugetul de stat, reprezentand TVA si impozit pe profit, prin calculul eronat al acestora si incalcarea prevederilor legale referitoare la retinerea si virarea impozitelor care se realizeaza prin stopaj la sursa. In urma controlului, Brau Union a fost obligata sa vireze la buget a mai mult de 11 miliarde de lei.
SC Silva SA Reghin si SC Malbera SA Constanta au functionat ca societati distincte pana la data de 31 iulie 2000, cand, impreuna cu SC Brau Union Romania SA Reghin, au fuzionat prin contopire intr-o noua societate, SC Brau Union Romania SA. Anterior acestei operatiuni, toate cele trei societati incheiasera contracte de prestari servicii cu societatea BBAG Austria, reprezentand servicii de management si consultanta. In schimbul acestora Silva si Malbera urmau sa plateasca fiecare cate 30.000 de euro lunar, iar vechea Brau Union Romania 84.164 de euro. Cele trei societati fuzionand prin contopire incepand cu 1 august 2000, automat cele trei contracte de prestari servicii ar fi trebuit sa-si inceteze valabilitatea. Potrivit Legii 31/1990, fuziunea se face prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a realiza o societate noua. Or, daca noua societate ar fi dorit sa-si asigure servicii de management si consultanta printr-o firma din strainatate, ar fi trebuit sa incheie un nou contract de prestari servicii cu derulare cel mai devreme de la 1 august 2000. Cu toate ca un asemenea contract nu a fost semnat cu BBAG Austria si nici cu o alta societate, ratele lunare au continuat sa fie achitate in contul celor trei societati desfiintate, in perioada august-septembrie 2000, facturile fiind emise chiar pe numele celor trei societati care fusesera desfiintate inca de la 1 august. Toate aceste cheltuieli au fost inregistrate in evidentele contabile a Brau Union Romania ca deductibile, chiar daca legea (OUG 217/1999) stipuleaza ca nu pot fi incadrate in aceasta categorie cheltuielile cu servicii care nu sunt justificate cu un contract scris: -De asemenea, organul de control constata nedeductibilitatea cheltuielilor si prin faptul ca serviciile de management s-au realizat de fapt sarcini de conducere obligatorii, fara a se furniza in plus servicii catre fostele persoane juridice-, se arata in raportul comisarilor Garzii. In acest mod, profitul neimpozabil al Brau Union a fost diminuat -nejustificat si nelegal- cu 15,19 miliarde de lei, implicit impozitul pe profit de 3,8 miliarde de lei. Suma a fost dispusa a fi achitata la buget plus 287 milioane de lei majorari de intarziere.
Nici la sediul societatii BBAG evidentele contabile nu erau tocmai in regula. Conform documentelor puse la dispozitia Garzii, Brau Union Romania a achitat catre BBAG, prin dispozitie de plata valutara externa, suma de un milion de euro, reprezentand contravaloarea serviciilor de management. Suma ar fi trebuit supusa impozitarii ca venit realizat in Romania de persoane juridice nerezidente, daca beneficiarul sumei nu prezinta un certificat de rezidenta fiscala eliberat de organul fiscal din tara de rezidenta, prin care sa se ateste ca este rezident al statului respectiv si ca ii sunt aplicabile prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri. Intre Romania si Austria exista o astfel de conventie, dar reprezentantii BBAG nu au prezentat organului de control decat o copie a unui act emis de Sectia Financiara Linz – Austria la data de 21 martie 2000, prin care se certifica faptul ca BBAG are sediul in Austria, certificat eliberat pentru anii 1998-1999. Ca urmare, s-a dispus plata a trei miliarde de lei, reprezentand echivalentul a 15% din suma achitata catre BBAG Austria.
Un alt aspect evidentiat de Garda este referitor la neevidentierea TVA in contabilitate si inregistrarea cu intarziere a unor venituri, prin care s-a diminuat profitul impozabil. La datele de 24 ianuarie si 6 martie 2000, SC Silva SA a incasat prin contul bancar deschis la Bank Austria Creditanstalt Bucuresti suma de 1,11 miliarde de lei, echivalentul a 60368,69 euro, reprezentand despagubiri bunuri asigurate de la Societatea de Asigurari Ion Tiriac Bucuresti pentru o valoare a pierderilor de 707,25 milioane de lei, cum a fost inregistrata in contabilitate la 31 decembrie 1999. Potrivit prevederilor legale (HG 512/1998 si HG 401/2000 – despagubirile acordate asiguratilor includ TVA), SC Silva trebuia sa colecteze TVA la data incasarii despagubirilor – 178 milioane de lei. Comisarii Garzii Financiare Mures au calculat si majorarile de intarziere aferente, in valoare de 134,6 milioane de lei. Diferenta intre valoarea despagubirilor si cea a pierderilor – 407,5 milioane de lei – a fost inregistrata cu intarziere in contabilitate ca venituri din despagubiri, la data de 31 decembrie 2000, pana atunci acestea fiind inscrise ca venituri inregistrate in avans (31 iulie 2000). Ca influenta fiscala, societatea a inregistrat cu intarziere aceste venituri, luate in calcul la stabilirea profitului impozabil, comisarii Garzii au calculat majorari de intarziere in valoare de alte 60 milioane de lei. Dat fiind faptul ca, in urma fuziunii prin contopire, Brau Union a preluat implicit intregul patrimoniu, activul si pasivul SC Silva, Brau Union este societatea care va trebui sa achite sumele stabilite de organul de control, Brau Union preluand si soldurile initiale din balanta de pornire si soldurile existente din operatiunile mentionate.