– Dupa ce Ambulanta era sa ramana fara urgentele majore, acestea urmand sa fie preluate de SMURD, un nou protocol prevede ca SMURD sa beneficieze si de toate autosanitarele venite prin Banca Mondiala
– Ambulanta, fara autosanitare
Fostul Minister al Sanatatii a semnat doua protocoale care lasa pe dinafara Serviciul de Ambulanta. Primul protocol, semnat de fostii ministri ai sanatatii si de interne, Hajdu Gabor, respectiv Dudu Ionescu, in data de 7 decembrie 2000, prevedea preluarea urgentelor majore de catre Serviciile Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. Acest protocol a fost anulat de actualul ministru al sanatatii si familiei, dr. Daniela Bartos, la presiunea ambulantierilor.
Cel de-al doilea protocol incheiat de acelasi Hajdu Gabor, de data aceasta cu reprezentantii Bancii Mondiale, prevede ca autosanitarele, pe care ministerul urmeaza sa le achizitioneze din fondurile Bancii Mondiale, sa aiba ca destinatar Ministerul de Interne, respectiv SMURD.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei sustin ca vina apartine fostului ministru si precizeaza ca, in cel mai scurt timp, vor trimite un referat catre Banca Mondiala, prin care se va cere schimbarea destinatiei autosanitarelor, de la SMURD la Ambulanta.
– Greva generala
Liderul sindicatului -Ambulanta- Cluj, Lucian Marin, sustine ca ambulantierii din intreaga tara ameninta cu declansarea grevei generale, in cazul in care nu vor primi autosanitarele care urmeaza sa fie achizitionate de Ministerul Sanatatii si Familiei din fondurile Bancii Mondiale. Acesta precizeaza ca, la ora actuala, 70% din autosanitarele serviciilor de Ambulanta din tara trebuie casate. Lucian Marin spune ca, in prezent, 90% dintre interventiile in cazuri de urgenta sunt preluate de Ambulanta. Pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii si Familiei urmeaza sa achizitioneze un numar de 150 de autosanitare marca Fiat si Mercedes, valoarea totala a acestora fiind de 100 miliarde de lei.