Rezultatele slabe ale campaniei agricole de primavara, distribuirea pe criterii clienteliste a graului scos de la rezerva de stat, importul liberalizat de porumb pentru acoperirea necesarului producatorilor de alcool, inlocuirea unor acte normative in scopul favorizarii unor anume grupuri de interese, sunt principalele acuze ce au fost aduse Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor de catre premierul Adrian Nastase. Avand in vedere lista lunga a criticilor, am solicitat ministrului agriculturii, domnul Ilie Sarbu, un interviu pe aceasta tema.
– Domnule ministru, la teleconferinta cu prefectii, acum zece zile, primul-ministru s-a aratat nemultumit de stadiul lucrarilor agricole de primavara. Care sunt cauzele care au dus la slabele rezultate ale acestei campanii?
– La acel moment, critica adusa noua de premier a fost justificata. Sunt insa necesare doua precizari. Datele puse la dispozitie de Serviciul de Strategii al ministerului prezentau situatia globala inregistrata cu patru zile inainte de teleconferinta. In acelasi timp, nu trebuie uitat faptul ca ministerul are acum doar rolul de aplicare si coordonare a politicilor agricole, neputand influenta deciziile fermierilor. Dar datele s-au schimbat, iar la ora actuala situatia este cu mult mai buna. Suprafata cultivata in acest an a fost insamantata in proportie de 70% si avem motive sa credem ca lucrarile se vor finaliza pana la sfarsitul acestei luni. Mai mult, in ce priveste cultura de grau, va pot spune ca aceasta se prezinta foarte bine, estimarile facute de specialistii nostri indicand o productie de doua trei ori mai mare decat cea realizata anul trecut.
– Pana la noua recolta insa, Romania trebuie sa faca fata unei asa-numite -crize a graului-. Una dintre masurile luate de Executiv a fost scoaterea unei cantitati de 100.000 tone de la rezerva de stat si distribuirea graului producatorilor de paine. Insa pe lista celor 151 de societati care urmau sa primeasca grau si-au facut aparitia si 37 de unitati care nu aveau ce cauta pe aceasta lista. Cum a fost posibila nominalizarea acestora?
– Listele au fost intocmite de patronatul din industria moraritului si panificatiei, ANMOB si Rompan, si au fost discutate la minister cu secretarul de stat de resort, dupa care au fost inaintate spre viza ministrului Octav Cozmanca. In paralel, prefectii au facut si ei propuneri care au dus la aparitia unei a doua liste. Intre cele doua au aparut diferente evidente, chiar paradoxale. Concret, pe lista facuta de patronate existau societati care urmau sa primeasca grau din cota stabilita unui judet, dar care nu isi desfasurau activitatea si nu aveau nici macar sediul social in acel judet. In consecinta, am blocat distribuirea graului scos de la rezerva de stat si am cerut prefectilor sa faca alte propuneri. In aceasta saptamana, toate nominalizarile sunt verificate de specialistii ministerului, urmarindu-se in primul rand valabilitatea licentei de morarit a solicitantilor, dupa care se va da avizul. Pana la sfarsitul saptamanii, operatiunea va fi incheiata, urmand ca luni sa inceapa distribuirea graului in teritoriu.
– O alta problema cu care s-a confruntat ministerul si pentru care a primit un avertisment din partea premierului este legata de proiectul de hotarare de Guvern care stabilea contingentul de porumb ce urma sa fie importat fara taxe vamale. Schimbarea actului normativ a urmarit favorizarea producatorilor de alcool?
– Cu siguranta. Cel care a initiat aceasta -afacere- a avut drept tinta satisfacerea intereselor unor producatori de alcool. Ancheta declansata de Corpul de Control al ministerului si de Parchet a stabilit ca vinovat este fostul secretar de stat Gheorghe Lupu. Din pacate, procurorii nu au dispus inceperea urmaririi penale a acestuia, motivandu-si decizia prin faptul ca inlocuirea actului normativ nu a avut efecte. Personal, nu am inteles aceasta decizie, insa ma vad nevoit sa subliniez gravitatea acestui incident. Nu se poate trece cu vederea ca acest -joc- s-a petrecut nu intr-o -langoserie-, ci chiar la nivelul Guvernului Romaniei, iar solutia aleasa de procurori nu este cea justa.
– Ati afirmat ca la nivelul ministerului exista o adevarata mafie. Ce masuri aveti in vedere pentru anihilarea ei?
– De cand am fos numit la conducerea ministerului nu fac altceva decat sa tai cate un tentacul ale acestei caracatite, fara culoare politica, dar unita de interese comune. Chiar ieri am demis aproximativ 80 de functionari ai Administratiei Domeniului Statului. Motivele care au dus la luarea acestei decizii tin in principal de neincasarea redeventelor, in valoare de 760 miliarde de lei, incheierea de contracte dezavantajoase pentru stat, atat in cazul concesionarilor de terenuri, cat si in cazul asocierilor, neimplicarea in procesul de privatizare etc. In patru luni au fost privatizate doar doua foste IAS-uri, si nici acestea nu au fost lipsite de probleme. Ultima privatizare, cea de la Agrocomplex Barlad, a fost supusa unor presiuni exercitate de functionari ai ministerului, care au incercat sa directioneze privatizarea spre un anumit cumparator. Din fericire, am intervenit la timp si am reusit sa blocam aceasta afacere, vanzarea facandu-se dupa criterii strict financiare, iar pretul obtinut a fost foarte bun: 50 miliarde de lei.
– Restructurarea Departamentului Paduri din cadrul ministerului nici nu a inceput si este deja criticata. Care sunt criteriile dupa care se face aceasta operatiune?
– Una din promisiunile facute de PDSR a fost reducerea cu 30% a personalului din administratia de stat si, implicit, a cheltuielilor bugetare. Analiza facuta de echipa pe care o conduc a evidentiat existenta unor structuri paralele in minister, care faceau aceeasi treaba, dar care se ascundeau sub alte titulaturi. Noi nu am facut decat sa desfiintam posturile duble, urmarind reducerea cheltuielilor financiare si tinand cont de criteriile de eficienta.
– Domnule ministru, care sunt obiectivele pe care le are in vedere echipa pe care o conduceti?
– In primul rand relansarea agriculturii romanesti, prin politici agricole moderne si stimulative, deopotriva pentru fermieri si investitori. De asemenea, urmarim armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana. O atentie deosebita o vom acorda pentru eliminarea abuzurilor care se fac actualmente in exportul de busteni si de berbecuti, neregulile semnalate in aceste doua sectoare fiind extrem de multe. In fine, ne vom implica si in operatiuni care vor urmari lichidarea fabricantilor ilegali de alcool, alaturi de celelalte institutii ale statului: Ministerul Finantelor si Ministerul de Interne.
Home Economic-Financiar Pana sa demit primii vinovati, functionarii isi faceau de cap in Ministerul...