Președintele interimar al organizației liberale de București, Cătălin Predoiu, a anunțat, miercuri, după ce și-a asumat candidatura la Primăria Capitalei, că îl va invita pe Ciprian Ciucu, fostul candidat susținut de formațiunea politică M10 la PMB, la o discuție despre „un tandem” pentru funcțiile de primar și viceprimar al Capitalei. În replică, Ciucu a susținut într-o postare publicată de miercuri seară pe Facebook că un tandem cu Predoiu ar reprezenta o bună oportunitate pentru punerea în practică a principiilor pentru care militează.
Ciprian Ciucu ar urma să deschidă lista de candidați ai PNL la funcția de consilier general la Primăria Capitalei în locul lui Marian Munteanu, validat inițial ca numărul unu pe aceeași listă.
Profesorul Adrian Papahagi, retras momentan din viața politică a comentat acțiunea lui Ciucu:
„E cam porcesc să te porți ca Ciprian Ciucu, adică să pui un partid mic, cu resurse umane și financiare extrem de limitate, să-ți strângă 18.000 de semnături pentru candidatură, și apoi să te vinzi lui Predoiu cu câteva zile înainte de începutul campaniei.
Ciucu nu aduce mai nimic PNL și strălucitei sale campanii pentru primăria Capitalei, dar lasă M10, concurent al marelui, noului și consecventului PNL, fără candidat și fără posibilitatea să strângă semnăturile necesare în doar patru zile. (Mă întreb, naiv, cum va completa PNL listele de susținere pentru Predoiu în cele câteva zile rămase: poate ar fi bine ca BEC să verifice atent autenticitatea semnăturilor.)
Dar parcă mai contează… Partidul condus magistral de Blaga și Gorghiu s-a descalificat și s-a ridiculizat destul în ultimele luni ca să mai conteze micile tertipuri ale locomotivei Predoiu sau caracterele marilor oengiști care sar din mers în marfarul PNL.
Succes, M10, în lupta inegală cu sistemul ticăloșit!
Să fim banali (adevărul e adesea nesofisticat): politica e o mizerie.
Da, inclusiv cea mare și sublimă, idealizată de manualele de istorie, scrise mereu sub presiune politică. Cezar și Napoleon au fost niște călăi măreți, care au avut norocul să ucidă sub acoperirea unor principii numite schematic „civilizație”.
Amorală, dacă nu imorală, politica este arta de a specula oportunități. O mare parte e irațională și se cheamă noroc (tinerii care au ars la Colectiv au făcut norocul unor politicieni și ghinionul altora).
Politica este în primul rând tranzacție, bursă. Totul e de vânzare: credințe, valori, voturi, funcții, suflete, vieți. Dacă nu ești făcut pentru asta, nu intri, sau ieși când înțelegi cum stau lucrurile.
În politică nu există bine și rău absolut. Griul este culoarea, corupția morală este norma. Publicul care huiduie sau aclamă este la fel de corupt sufletește ca liderii pe care îi alege sau îi tolerează. Nimeni nu e inocent în toată această relație. A te plânge ca o țață cu onoarea nereperată că ai fost înșelat în politică e echivalent cu prostia sau ipocrizia.
Deși e o mizerie, politica e indispensabilă. Cineva trebuie să o facă.
La fel de important este să existe în fiecare națiune conștiințe imune la văicăreala și poftele maselor, dar și la ispitele puterii.
Conștiințe nu înseamnă obligatoriu inteligențe: Platon a ales calea Siracuzei și mulți intelectuali au cedat atracției puterii. Am trecut pe-acolo și știu despre ce vorbesc.”, a scris Adrian Papahagi pe contul său de facebook.