La data de 27 decembrie 2000, reprezentanti ai Directiei Controlului Financiar Fiscal Dolj si ai Administratiei Financiar Fiscal Dolj au finalizat un control la SC Bere Craiova, societate privata apartinand grupului Austrian Breweries, cel mai mare producator de bere din Romania. Controlul a evidentiat grave nereguli la capitolul calcularii si virarii catre bugetul de stat a impozitului pe profit aferent anilor 1999 si 2000, prejudiciul calculat de organele de control fiind de peste trei miliarde de lei.
La fel ca in cazul societatilor componente ale SC Brau Union Romania, caz prezentat in ziarul de joi, SC Bere Craiova SA a incheiat, la data de 27 ianuarie 2000, un acord cu concernul BBAG Linz, prin care cea din urma se angaja sa asigure pentru Bere Craiova, pana la 31 decembrie 2000, servicii de management – conducere generala, in domeniul tehnic, de asigurare a calitatii, juridic, financiar, logistic. Valoarea serviciilor ce urmau a fi prestate a fost stabilita de parti la 504.000 de euro, de platit in 12 rate egale. In baza acestui acord, BBAG Linz a facturat, iar Bere Craiova a inregistrat, in perioada ianuarie – septembrie 2000, cheltuieli cu serviciile contractate in suma de 7,3 miliarde de lei, pe care le-a considerat ca deductibile la calculul profitului impozabil. Conducerea SC Bere Craiova nu a putut prezenta la data controlului nici un document justificativ care sa ateste prestarea efectiva a serviciilor facturate, in afara de un raport intocmit unilateral de Bere Craiova referitor la modul de realizare a serviciilor contractate. Chiar daca serviciile ar fi fost efectiv prestate, se arata in raportul de control, cheltuielile nu sunt deductibile fiscal, deoarece, potrivit HG 402/2000 (privind metodologia de calcul a impozitului pe profit), costurile pentru astfel de servicii nu pot fi deduse, fiind servicii de administrare si conducere in cadrul grupului: -intre entitatile apartinand aceluiasi grup, sarcinile de administrare, management, control, consultanta sau functii similare sunt deduse la nivel central sau regional, prin intermediul societatii-mama, in numele grupului, ca un tot unitar-, costurile pentru astfel de servicii fiind deductibile, numai pentru serviciile facturate intre entitati care nu apartin aceluiasi grup. Fata de acestea, inspectorii de la DCFS Dolj au constatat ca SC Bere Craiova -a diminuat nejustificat si nelegal impozitul pe profit, datorat bugetului de stat la 30 septembrie 2000, cu suma de 1,91 miliarde de lei-.
Mai mult, BBAG Linz a remis, in luna iulie 2000, o adresa catre Bere Craiova, prin care a solicitat si primit 9.061 de euro, reprezentand penalizari pentru neplata la timp a facturilor de prestari-servicii. Si aceste cheltuieli au fost inscrise eronat ca deductibile de catre societatea craioveana, diminuandu-se impozitul pe profit nejustificat si nelegal cu alte 46,3 milioane de lei.
In aceeasi categorie, cea a diminuarii obligatiilor de plata la bugetul de stat, se incadreaza si deducerea sumei de 213 milioane de lei, reprezentand cheltuieli cu cazarea si transportul lui Andreas Muhry, salariat al Brau Union Austria, detasat la SC Bere Craiova cu dreptul de a da dispozitii in numele BBAG Linz – din care fac parte amandoua societatile. Inregistrarea acestor cheltuieli, de catre Bere Craiova, drept deductibile, a prejudiciat bugetul cu 46,3 milioane de lei, legislatia in vigoare (OG 70/1994, modificata si completata prin OUG 217/1999) stipuland ca sunt nedeductibile fiscal -orice cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor-.
In perioada ianuarie 1999 – septembrie 2000, salariatii de la Bere Craiova au primit diverse cantitati de bere sub forma de avantaj in natura – tain. Cantitatile de bere necesare au fost achizitionate de la SC Brau Union Romania SA ca achizitii de marfuri. Valoarea cu TVA a acestor marfuri a fost inclusa lunar pe statele de plata, in sumele cuvenite salariatilor, dar TVA-ul aferent a fost considerat drept cheltuiala deductibila fiscal, nejustificat si nelegal, considera echipa de control, dat fiind faptul ca -este nedeductibila fiscal Taxa pe Valoarea Adaugata aferenta bunurilor, altele decat cele din productia proprie, acordate salariatilor sub forma de avantaje in natura-. Prejudiciul stabilit de inspectori, urmare a diminuarii impozitului pe profit datorat, a fost calculat la 123 milioane de lei, din care 76 de milioane aferente anului 1999.
Tot in anul 1999, SC Bere Craiova SA a contractat 11 milioane de sticle de 0,5 litri tip NRW (din cele alungite – format nou) cu firma Vetropack Moravia Glass din Cehia, la pretul de 35,45 silingi austrieci (ATS) / 100 de sticle. Pentru aceasta cantitate, furnizorul din Cehia a acordat un discount de 595.980 ATS (4%), inscris distinct pe fiecare factura. La SC Bere Craiova insa, facturile au fost inregistrate la valoare fara discount, fara a se evidentia in contabilitate venitul obtinut din sconturi, asa cum prevede Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii, veniturile din sconturi obtinute de la furnizor incadrandu-se in categoria veniturilor financiare. In acest mod, au sesizat inspectorii de la DCF Dolj, SC Bere Craiova nu a inregistrat, in 1999, venituri in suma de 926,8 milioane de lei, diminuandu-se -nejustificat si nelegal- impozitul pe profit datorat bugetului de stat cu 352 milioane de lei.
Faptul ca SC Bere Craiova a recunoscut aceste nereguli este dovedit de achitarea sumelor calculate de organele de control, achitand 2,4 miliarde de lei, reprezentand impozit pe profit si scapand astfel de plata majorarilor de intarziere prin efectul OUG 163/2000.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane