Home Economic-Financiar Sindicalistii resiteni continua protestele

Sindicalistii resiteni continua protestele

DISTRIBUIŢI

Resita era ieri sub stare de asediu. Peste 3000 de muncitori de la Combinatul Siderurgic din localitate au parasit incinta uzinei blocand in prima faza, intrarea in oras dinspre Caransebes. Dupa aproximativ o ora, muncitorii au deblocat drumul, marsaluind prin municipiu. Sindicalistii sustin ca fitilul care a starnit aceasta miscare de protest spontana a fost aprins de patronatul fabricii, prin neonorarea promisiunii de a platii salariile catre muncitori la data de 18, luna curenta. Starea confuza, in care se afla combinatul implicit salariatii sai, este aplificata si de faptul ca nu se stie cum vor actiona in continuare protestatarii. Liderii de sindicat sustin ca situatia a scapat de sub control. -Nu stiu ce vor face in continuare muncitorii. Unii doresc sa marsaluiasca prin oras, unii vor blocarea circulatiei dinspre Caransebes, iar altii cer sa se porneasca intr-un mars pe jos catre Caransebes. Patronii americani sunt plecati la Bucuresti, fara ca noi sa mai primim vreo veste de la acestia. Dorim ca APAPS sa desemneze o persoana care sa conduca CSR- sustine liderul de sindicat Iancu Muhu.

Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, sustine ca tocmai liderii de sindicat sunt acei care au chemat oamenii in strada. Acesta i-a transmis prefectului de Caras-Severin, Gheorghe Balan, in cadrul unei teleconferinte sa-i ceara lui Iancu Muhu -care a devenit un fel de lider national, sa-si vada de treburile lui si sa nu mai cheme oamenii in strada-.

Principala nemultumire a protestatarilor tine de faptul ca desi patronatul uzinei i-a asigurat ca salariile vor fi platite in data de 18 aprilie, nici pana in prezent nu se stie sigur daca banii necesari au intrat in conturile CSR. -Petrotub Roman ne-a dat in avans 7 miliarde de lei pentru comenzi viitoare, si au promis ca ne vor mai da inca pe atat daca vom relua productia- sustine Muhu. Aceasta ar asigura o activitate pentru cel mult doua saptamani, in cazul in care combinatul ar fi alimentat cu energie electrica si gaze. -Promisiunile facute cu privire la plata salariilor nu s-au adeverit, si nici in privinta reluarii productiei nu poate fi garantata o data anume- a adaugat Aurel Radi, liderul Federatiei Sindicatelor Metarom.

In urma discutiilor purtate miercuri intre ministrul Privatizarii, sindicate si patronatul de la Combinatul Siderurgic Resita, Ovidiu Musetescu si-a afirmat disponibilitatea de a sustine esalonarea datoriilor combinatului la energie electrica si gaze, daca investitorii americani vor accepta conditiile care vor fi negociate pentru reconectarea la utilitati. Amintim ca activitatea productiva de la Combinatul Siderurgic Resita a fost intrerupta la data de 5 martie, din cauza neplatii energiei electrice catre furnizor, aceasta nefiind reluata nici pana in prezent. Compania americana Noble Ventures a cumparat de la fostul FPS, la inceputul lunii iunie 2000, 94,4% din actiunile combinatului, valoarea tranzactiei fiind de 85,2 milioane de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.