Mai multi intreprinzatori ne-au semnalat ca intampina mari dificultati in obtinerea avizului necesar pentru a beneficia de scutiri de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale si know-how-ul pe care vor sa le importe in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie si de servicii. Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.133/1999, privind stimularea dezvoltarii si infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii, aceste scutiri de la plata taxelor vamale se acorda de catre birourile vamale, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, semnate de reprezentantul legal al IMM (in forma prevazuta in anexa care face parte integranta din normele metodologice ), cu conditia ca intreprinzatorul sa fi obtinut avizul Ministerului Industriei si Resurselor.
Criterii confidentiale
-Avand in vedere faptul ca cea mai mare parte a solicitarilor provin de la IMM-urile din tara, Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie si Ministerul Industriei si Resurselor sunt in negocieri pentru identificarea unor solutii care sa conduca la simplificarea metodologiei de obtinere a acestor avize–ne-a declarat Ciprian Ene, purtator de cuvant al MIMMC. Marea problema este ca intreprinzatorii nu stiu care sunt criteriile in baza carora MIR acorda respectivele avize si, prin urmare, nu inteleg de ce le sunt respinse cererile. Acestea nu au fost prevazute in Normele metodologice si nici nu au fost facute publice-a precizat Marian Dumitrescu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. El a adaugat ca, in lipsa unor criterii clare pentru acordarea acestor avize, nu exista transparenta- si fara transparenta, se ajunge la coruptie.
Cat priveste monitorizarea importurilor de masini, utilaje si echipamente care au beneficiat de scutiri vamale, s-au intreprins de catre MIMMC demersuri pentru o colaborare in acest sens cu Directia Generala a Vamilor si cu Institutul National de Statistica si Studii Economice- a afirmat Ciprian Ene. Pentru a beneficia de scutiri de la plata taxelor vamale pentru anumite materii prime, intreprinzatorii mai au de asteptat. Potrivit Normelor metodologice, lista cuprinzand materiile prime scutite de la plata taxelor vamale pentru anul 2001 se supune spre aprobare Guvernului in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a H.G. nr. 244/2001, respectiv 28 februarie a.c. ( data publicarii in Monitorul Oficial ). Rezulta ca termenul de elaborare si supunere spre aprobare a listei expira la 31 mai 2001. Aceasta urmeaza sa fie elaborata de Ministerul Industriei si Resurselor impreuna cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie avand calitatea de avizator al listei cuprinzand materiile prime scutite de la plata taxelor vamale.
Active disponibile pentru IMM
Daca in urma cu cateva saptamani, reprezentantii IMM-urilor semnalau faptul ca nu se prea aplica facilitatile privind inchirierea si vanzarea activelor disponibile ale societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, deoarece nu se elaborau listele cu aceste active, pe motiv ca APAPS trebuie sa identifice- inima vandabila- la privatizare, acum situatia este alta. Purtatorul de cuvant al MIMMC ne-a informat ca listele cu activele disponibile sunt centralizate la nivelul camerelor de comert si industrie judetene si a Municipiului Bucuresti, pe baza situatiilor transmise de societatile comerciale si companiile nationale cu capital majoritar de stat, precum si de regiile autonome. -Actualmente, baza de date a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti ( CCIRB ) contine 1.150 de active disponibile, din care 400 sunt cladiri si terenuri iar 750 mijloace fixe– ne-a declarat Dan Ifrim, seful Colectivului Partinvest si Intermediere Afaceri din cadrul CCIRB. El a adaugat ca numarul activelor disponibile este in crestere, iar actiunea CCIRB de a reaminti societatilor cu capital majoritar de stat ca trebuie sa transmita listele cu activele disponibile a fost sprijinita atat de APAPS, cat si de Ministerul Industriei si Ministerul Agriculturii. Asadar, o buna parte din activele disponibile vor putea fi puse la lucru de catre intreprinzatorii care vor sa-si dezvolte afacerile si, implicit, sa contribuie la repornirea motoarelor din economie.