Home Economic-Financiar UE cere tarilor candidate sa aiba ca prioritate dezvoltarea pietelor financiare

UE cere tarilor candidate sa aiba ca prioritate dezvoltarea pietelor financiare

DISTRIBUIŢI

Ministrii finantelor din UE au anuntat, sambata, la Malmo, ca dezvoltarea urgenta a pietelor financiare din statele candidate este prioritara, transmite AFP.

Piete financiare ale statelor candidate la aderarea la UE trebuie sa se dezvolte pentru a putea administra fluxul de capital legat de dinamica de extindere.

Conform unui document redactat de Comisia Europeana, cele 12 tari care au inceput negocierile de aderare trebuie sa se pregateasca -pentru o crestere economica rapida, bazata pe un nivel ridicat al investitiilor-.

Economiile tarilor (zece tari din Europa de Est, plus Malta si Cipru) trebuie sa respecte normele europene si sa aiba un ritm accelerat, apeland la investitorii publici, dar si la cei privati. Ei trebuie sa anticipeze ajutoarele masive pe care le vor primi din partea UE si care le vor favoriza dezvoltarea.

Aceste adaptari -vor necesita niveluri ale deficitelor publice relativ ridicate, politici macroeconomice bune si un sector financiar puternic, pentru a asigura stabilitatea fluxurilor de capital-, scrie Comisia.

In acest context, dezvoltarea si incadrarea sectorului bancar si a burselor nationale sunt cele mai bune metode posibile. Comisia doreste aplicarea rapida a unei legislatii adaptate, pentru a lupta mai bine impotriva coruptiei, precum si pentru o concurenta activa intre banci.

-Pietele financiare din tarile candidate sunt prea putin dezvoltate pentru a sustine pe deplin cresterea economica-, a prevenit Comisia, care a adaugat: -Sectorul bancar trebuie sa-si dezvolte rolul de intermediar in timp ce celelalte domenii financiare sunt inca in stare embrionara-.

Intr-un prim raport anual referitor la starea de avansare a tarilor candidate, publicat in noiembrie, Comisia prevede pentru tarile candidate rate de crestere superioare celor din UE (5% pentru Polonia, de exemplu).

Insa ea avertizeaza impotriva unui derapaj necontrolat al deficitelor publice (Slovacia, Polonia, Estonia, Malta), nivelul ridicat al coruptiei (Republica Ceha, Bulgaria, Romania) si implicarea prea mare a statului in economie (Cipru, Ungaria).

Comisia Europeana estimeaza ca negocierile de aderare cu tarile cele mai avansate ar putea fi incheiate la inceputul anului 2003, un obiectiv considerat ca fiind nerealist de catre numerosi observatori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.