Proiectul de ordonanta de urgenta referitor la situatia Bancii Dacia Felix va fi modificat in urma avizului ce urmeaza a fi acordat de catre Banca Nationala, a declarat premierul Adrian Nastase.
El a precizat ca acest proiect a fost discutat la nivelul Guvernului intr-o prima lectura, stabilindu-se ca ordonanta de urgenta sa nu fie finalizata fara avizul BNR.
Reprezentantii BNR au discutat in Consiliul de Administratie, intrunit acum doua zile, asupra acestei probleme, urmand ca, in baza avizului Bancii Nationale, actul normativ sa fie modificat si trimis spre publicare in <Monitorul Oficial>-, a spus Nastase.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 4 aprilie, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca actionarii majoritari de la Banca Dacia Felix sa plateasca o suma de 15 milioane de dolari catre BNR si CEC, astfel incat sa acopere pretentiile celor doua institutii. Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, a precizat, la acea data, ca actul normativ va fi publicat in -Monitorul Oficial- doar dupa ce va fi obtinut si avizul Bancii Nationale a Romaniei.
Banca Nationala va trebui sa precizeze daca Guvernul poate sprijini Banca Dacia Felix printr-o reglementare care intra sub atributiile Executivului, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu.
El a aratat ca Guvernul nu are atributii sa -reabiliteze- un operator bancar privat, dar nici -nu se bucura atunci cand acestia cad unul cate unul sub ochii impasibili ai BNR-.
-In masura in care BNR considera, la un moment dat, ca lichidarea sau punerea sub sechestru a unei banci nu este in acord cu strategia sa sau chiar cu interesele sistemului bancar, atunci se pot face propuneri de rezolvare a situatiei-, a spus Musetescu.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, s-a aratat surprins de declaratia ministrului Musetescu, precizand ca BNR a avut consultari permanente pe aceasta problema cu reprezentantii Guvernului. -Ma mira o asemenea declaratie, in conditiile in care BNR a conlucrat zi de zi cu Guvernul si s-a ajuns la o solutie comuna. BNR nu a fost niciodata in dezacord cu Guvernul, ci in acord cu acesta si, mai ales, cu pozitia Ministerului Finantelor Publice-, a declarat Adrian Vasilescu.
Actionarii Dacia Felix au oferit 15 milioane de dolari, plus 25% din totalul sumelor care vor fi recuperate din creantele externe ale bancii, pentru stingerea datoriilor ramase de platit catre BNR si CEC.
Datoria Bancii Dacia Felix catre BNR si CEC se ridica la peste 40 milioane de dolari. Tribunalul Cluj a dispus, in data de 15 martie, trecerea in procedura de faliment a Bancii Dacia Felix. Curtea de Apel din Cluj a amanat, in aceasta saptamana, judecarea recursului inaintat de banca impotriva sentintei de incepere a procedurii de faliment, pentru data de 29 mai.
Home Economic-Financiar Proiectul de ordonanta de urgenta referitor la situatia Bancii Dacia Felix va...