Dupa ce cobori Mestecanisul, in drum spre Vatra Dornei, depresiunea se largeste brusc, facand loc localitatii sucevene Iacobeni. Aproape un oras, ar putea-o considera un trecator neavizat, numarand blocurile si constructiile industriale de pe marginea soselei. Dar cladirile care se intind pe zeci de hectare sunt pustii de ani intregi. In cele cateva sute de apartamente, incalzirea nu mai merge de pe vremea lui Ceausescu. Pe geamuri ies cosurile negre de fum.
Viata in blocurile cenusii
Dupa 1990 s-au desfiintat o lista intreaga de unitati economice din Iacobeni. Cifrele disponibilizarilor infatiseaza o perspectiva sumbra – la un total de peste 5.000 de locuitori, 70% din populatia activa nu are un loc de munca.
Din fostele unitati economice nu au mai ramas decat peretii. Tot ce a avut o oarecare valoare a fost demontat si valorificat ori furat. Asa s-a intamplat la Uzina Mecanica. La Exploatarea Miniera Iacobeni, gurile de mina au fost inchise definitiv. Uzina de Saruri de Mangan, unica in tara, a aprovizionat, pana prin 1994, industria de ingrasaminte chimice si industria siderurgica, livrand chiar si la export. Utilajele au fost puse -in conservare-, spune primarul comunei, Gheorghe Tomoioaga, completand: -De fapt, sunt in degradare-.
In cele cateva sute de apartamente si garsoniere locuiesc in buna parte oameni veniti in timp de aiurea, pentru ca in minerit se castiga bine. Ramasi in ultimii ani fara locuri de munca, ei nu au mai avut unde sa se intoarca. In paralelipipedele de beton continua sa duca o viata cenusie, de lipsuri. Unii mai lucreaza pe ici, pe colo, ca sa mai castige un ban. Din cei aproximativ 5.000 de locuitori, 1.000, fosti mineri, sunt bolnavi de silicoza.
Ca in toata zona de munte, s-au infiintat niste gatere. In rest, cateva magazine, cateva chioscuri si cam atat. Vreo 20 de familii isi castiga traiul din agroturism. Dar agroturismul nu poate exista decat in gospodarii prospere, nu la bloc.
Primarul Tomoioaga crede ca o sansa ar fi -reinvierea- statiunii balneoclimaterice. -Sansa noastra este sa schimbam salopeta neagra cu halatul alb.- Cat priveste calitatea apelor minerale sulfuroase de la Iacobeni, exista cercetari si recomandari pentru o serie intreaga de afectiuni din partea Institutului de Medicina Fizica, Recuperare Medicala si Balneologie. Pe vremea imperiului austro-ungar, a existat aici o statiune renumita. Din cladirile ei nu au mai supravietuit insa decat cateva temelii. Se spune ca, in urma cu zeci de ani, statiunea a ars intr-o singura noapte.
Ludoteca pentru copiii mari si mici ai saraciei
Optimismul primarului din Iacobeni rezulta insa dintr-o alta investitie, o investitie de suflet. Oamenii au organizat o -ludoteca-, o -biblioteca de jucarii-, cu sprijinul unei societati de caritate din Elvetia. -E cea mai mare investitie straina realizata in Iacobeni si as spune chiar in Bucovina-, apreciaza Gheorghe Tomoioaga.
Ludoteca, inaugurata in 1999, e pentru -copiii intre 2 si 92 de ani-, spune primarul. Are cateva mii de jucarii care pot fi imprumutate, pe baza unui sistem foarte bine pus la punct. O data cu imprumutul, copiii invata valoarea banului (prin depunerea unei garantii simbolice), dar si valoarea obiectelor. -Este un factor de educatie extraordinar – ei invata sa pastreze banul, sa pastreze obiectele de care vor avea nevoie si cei de langa ei-, apreciaza Gheorghe Tomoioaga.
Din nefericire, institutiile oficiale din domeniul invatamantului judetean n-au fost sensibile la initiativa. In cei doi ani si jumatate de la inaugurarea ludotecii, nici un reprezentant al Inspectoratului Scolar Suceava n-a catadicsit sa o viziteze. -Am ramas cu un gust amar. Oricum, avem 178 de abonati si in scurt timp organizam o a doua ludoteca la Iacobeni-, ne-a destainuit primarul.