Home Economic-Financiar Autoritățile nu știu să facă previziuni economice pe termen lung

Autoritățile nu știu să facă previziuni economice pe termen lung

DISTRIBUIŢI

Faptul că la capitolul strategii sau previziuni pe termen lung autoritățile sunt corigente nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate. Iată că și în 2007 a fost nevoie de trei rectificări bugetare (față de patru în 2006), ministrului finanțelor ieșindu-i pasența abia pentru estimările din noiembrie.
Potrivit datelor preliminare, prezentate ieri de ministrul Varujan Vosganian, bugetul general consolidat, calculat după metodologia românească, a înregistrat la finele anului trecut un deficit de circa 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Acest 2,4% echivalează, potrivit normelor europene, cu un 2,7 – 2,8% pe metodologie comunitară. În 19 noiembrie, Guvernul redusese plafonul de deficit la 2,4% din PIB, bugetul pentru anul trecut fiind construit inițial pe un deficit de 2,8%.
În primele 11 luni din 2007, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 4,436 miliarde lei, reprezentând 1,14% din PIB, rezultat din venituri de 116,993 miliarde de lei și cheltuieli de 121,430 miliarde de lei. Bugetul a trecut pe deficit în noiembrie, după ce în primele zece luni ale anului trecut a consemnat un surplus de 0,12% din PIB.
Astfel, anul trecut s-a repetat situația din 2006, când bugetul a înregistrat surplusuri pe parcursul anului, din ianuarie până în octombrie, pentru ca în ultimele două luni să treacă pe deficit. Această situație demonstrează încă o dată faptul că nu știm să cheltuim cu folos resursele avute la dispoziție. Ne trezim către final de an cu excedente pe care le risipim în două luni, în mare măsură pe lucrări de infrastructură făcute de mântuială sau pe pomeni electorale. Exemplul este urmat și de primari care cheltuiesc jumătate din buget în lunile noiembrie și decembrie.
Vosganian a declarat, la finele anului trecut, că România va înregistra în 2007 un deficit al bugetului consolidat de 1,4% din PIB. Comisia Europeană (CE) a estimat, în prognoza de toamnă din 2007, că deficitul bugetar al României se va situa în 2007 la 2,7% din PIB, pentru ca în 2008 să se adâncească la 3,2%, pe fondul relaxării fiscale. Pentru 2006 a fost raportat un deficit de 1,7% din PIB, în condițiile în care ținta a fost de 2,5%. Deficitul bugetului consolidat a fost stabilit pentru acest an la 2,7% din PIB.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.