Home Economic-Financiar Impozite mai mici pentru slariatii din domeniul tehnologiei informatiei

Impozite mai mici pentru slariatii din domeniul tehnologiei informatiei

DISTRIBUIŢI

Integrarea informationala este elementul primordial al acestui inceput de secol si Romania are sansa de a se racorda la acest domeniu, a declarat, ieri, presedintele Ion Iliescu in deschiderea conferintei -Noua economie si implementarea societatii informationale in Romania-. Si premierul Adrian Nasatse, prezent la lucrari, a spus ca Romania trebuie sa se alinieze din punct de vedere al tehnologiei informatiei la cerintele internationale, aratand ca Strategia nationala trebuie sustinuta financiar atat cu sume de la bugetul de stat, cat si pe baza finantarii oferite de sectorul privat roman si strain, in parteneriat cu autoritatile romane.

Cei doi demnitari sunt de parere ca pentru indeplinirea acestor obiective trebuie dezvoltate in primul rand infrastructura in domeniul IT&C, programele de aplicatii, care sa se materializeze prin crearea parcurilor tehnologice si a unor centre de productie multimedia, totul acompaniat de masuri legislative care sa incurajeze investitiile si sa protejeze in acelasi timp forta de munca. -Realizarea obiectivelor depinde de volumul investitiilor sectoriale, dar si de aplicarea unei politici inteligente a Guvernului in ceea ce priveste fiscalitatea in domeniu-, a spus Nastase. Punctand, premierul a afirmat ca Executivul va adopta in urmatoarele saptamani un act normativ in care va specifica facilitatile fiscale in domeniu.

Deputatul Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a Camerei Deputatilor, sustine initiativa Guvernului, insa este de parere ca actul normativ trebuie sa fie conceput -ca o lege organica si nu ca o hotarare sau ordonanta guvernamentala-, afirmand ca numai astfel investitorii straini vor fi atrasi in Romania. -Numai in baza unei legi, de preferat organica, capitalul strain va fi atras in tara, oamenii de afaceri apreciind in primul rand siguranta oferita de lege nesigurantei hotararilor, sau ordonantelor de Guvern. Acestia vor sa stie clar ca mediul legislativ nu se schimba de la o zi la alta-, a spus Varujan Pambuccian.

In ce priveste facilitatile pe care le are in vedere Guvernul, anuntate de premierul Nastase, acestea vor viza reducerea impozitului pe salariile personalului productiv din industria de soft si hardware, deducerea din impozitul pe ventiul global al unei familii, pe o perioada de cinci ani, a costului unui calculator, scutirea taxelor vamale si a TVA pentru importul de echipamente si tehnica de calcul folosite in procesul de productie etc. -Cel mai probabil, actul normativ va aparea in toamna si el va avea un impact asupra a cel putin 120.000 de oameni din acest sector. Facilitatile la care s-a referit premierul nu le pot face inca cunoscute, insa este sigur ca ele vor viza reducerea impozitului pe salariu al personalului productiv, care va fi adus la un nivel fix cuprins intre 8% si 10% si deducerea din impozitul pe venitul global a costului unui calculator-, ne-a declarat deputatul Pambuccian.

Pe termen mediu, obiectivele Guvernului urmaresc dezvoltarea educatiei la distanta, reducerea tarifelor in telecomunicatii si imbunatatirea activitatii administratiei publice locale, prrin modernizarea infrastructurii. Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, a precizat ca in termen de doua saptamani va fi dicutat la Guvern un proiect de lege privind comertul electronic, o initiativa care va contribui, de asemenea, la dezvoltarea societatii informationale.

Problema exodului de creiere a fost si ea discutata de oficialii prezenti la seminar, care sustin adoptarea unor masuri privind limitarea exportului de inteligenta. -Noi furnizam in mare masura resurse umane pentru tarile care ne vand apoi echipamente si tehnologii, a apreciat Nasatse. De aceea, trebuie sa le fie oferite tinerilor oportunitati pentru a ramane in tara, inclusiv prin acordarea unor facilitati fiscale firmelor care activeaza in domeniul informational.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.