Home Social Vine Politia de Mediu!

Vine Politia de Mediu!

DISTRIBUIŢI

Ministerul Apelor si Protectiei Mediului trebuie sa initieze, pana la 20 mai, proiectul unui act normativ privind statutul politistului de mediu. Ca atare, seful Directiei de Control Ecologic si Monitoring din MAPM, directorul Florea Gabrian, a inaintat ministrului Aurel Constantin Ilie un proiect de lege. Noul act normativ, o premiera pentru Romania, este, in ceea ce priveste continutul, unic in lume!

O structura -beton-

Asadar, zice proiectul, Politia de mediu -face parte din MAPM si… exercita atributiunile privind verificarea, prevenirea si descoperirea infractorilor in domeniul protectiei mediului, ca urmare a activitatii persoanelor fizice si juridice pe teritoriul tarii-. Ea se organizeaza in cadrul Inspectoratelor de protectie a mediului judetene, al municipiul Bucuresti si al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Inspectoratul central -are rolul de a conduce, indruma si controla activitatea celorlaltor unitati teritoriale, de a desfasura activitati de investigare si cercetare a infractiunilor in domeniul protectiei mediului, cu impact regional sau transfrontalier si care pot afecta sanatatea populatiei si a factorilor de mediu (!)-.

Politistul de mediu, in -culegere de informatii-

Printre cele 14 atributii ale Politiei de mediu, doua sar in ochi indata: -Controleaza organizarea si functionarea pazei pentru obiectivele economice in care exista substante si/ sau deseuri periculoase- si -actioneaza pentru culegerea de informatii, in vederea cunoasterii, prevenirii si combaterii infractiunilor in domeniul protectiei mediului-. Un fel de contraspionaj, cum s-ar zice…

Politistul de mediu poate controla, impreuna cu politistii… clasici, vehiculele din trafic, cand sunt indicii cu privire la savarsirea unor infractiuni de mediu. El este abilitat sa poarte asupra sa armamentul si munitia necesare (!), cand este in uniforma, sa utilizeze, in misiune, autovehiculele din dotare si -sa foloseasca, gratuit, mijloacele de transport in comun in timpul serviciului-.

Bastoane, catuse, gloante de cauciuc

Pentru indeplinirea misiunii impotriva, sa le spunem, infractorilor de mediu, politistul de mediu poate folosi -bastoane de cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene, arme cu glont de cauciuc, catuse, caini de serviciu, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava-. Ramane de vazut cum va putea fi dozata forta…

Mijloacele mentionate pot fi folosite doar dupa avertizare si somare prin… amplificare sonora. Daca nu se tine cont de avertizare, e prapad! Politistul rosteste prima somatie: -Atentie, va rugam sa parasiti… Vom folosi forta-, urmata de semnale sonore si luminoase. E de banuit ca in locul punctelor de suspensie prevazute dupa -parasiti- se va completa numele zonei ori al obiectivului afectat de infractori. De pilda, -parasiti Muntii Retezat!- Daca cei somati nu se supun, urmeaza o alta somatie: -Parasiti… Se va folosi forta!- Daca se impune folosirea armelor de foc, in prealabil se repeta ultima somatie.

De la detectiv, la chestor

Politistii de mediu se impart in doua: cu studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta -Corpul ofiterilor de politie de mediu; cu studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta – Corpul detectivilor de politie de mediu. Primul corp include functiile de chestor principal de politie, chestor de politie, comisari si inspectori. Cel de-al doilea este alcatuit din detectivi principali de politie si detectivi de politie.

Politistii de mediu pot fi decorati cu ordinul -Meritul Militar-.

Proiectul mentioneaza chiar si posibilitatile de echivalare, pentru cei tentati sa devina politisti de mediu: gradul de general de armata va fi asimilat cu cel de chestor principal de politie clasa I, generalul de corp de armata – chestor de politie clasa I, generalul de divizie – chestor de politie clasa a II-a, generalul de brigada – chestor de politie clasa a III-a.

Venind din civilie, consilierii pot deveni, si ei, inspectori sau comisari.

-Copiuta- imprumutata de colegii de la Interne

Pare inutil sa mai precizam ca proiectul MAPM este aproape identic cu cel al Ministerului de Interne privind Statutul politistului (este vorba despre politistul-politist!), care zace de peste trei ani la Parlament. Poate ca functionarii insarcinati cu elaborarea lui au gasit ca e mai comod sa copieze din alta parte si sa bifeze, astfel, -indeplinirea misiunii-. Chestionat in legatura cu similitudinile jenante, secretarul de stat din MAPM Ioan Jelev ne-a declarat ca proiectul este doar intr-o prima faza si mai va suferi modificari. Probabil de exprimare, caci de fond…

In mai multe state dezvoltate din lume (SUA, Germania, Marea Britanie) exista structuri definite ca Politie de mediu, dar nici una nu are o structura militara, ca aceea initiata de Florea Gabrian. Daca proiectului i s-ar adauga prevederi cu privire la folosirea lui -Sa traiti!-, -Ordonati!- sau -Am inteles!-, am crede ca Ministerul de Interne a fuzionat cu cel al Apelor si Protectiei Mediului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.