Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va distribui pentru semestrul al doilea al acestui an 180.000 de bilete la tratament balnear si 60.000 de bilete la odihna, acestea din urma in statiunile de pe litoral (50.000) si in cele montane (10.000), a declarat, ieri, Mihaela Arteni, director in cadrul Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
Potrivit directorului CNPAS, Legea bugetului asigurarilor sociale a prevazut 1.740 miliarde de lei pentru subventionarea biletelor la tratament balnear si odihna, astfel incat, in 2001, MMSS poate pune la dispozitia persoanelor cuprinse in sistemul public de asigurari sociale 435.000 de bilete, din care 375.000 la tratament balnear. De acestea din urma pot beneficia toti platitorii de contributii de asigurari sociale, din institutii de stat sau private. Mihaela Arteni a precizat ca, de regula, biletele la tratament sunt cerute de catre pensionari, insa pot beneficia de ele si salariatii din unitatile de stat sau private.
-Pentru primul semestru al acestui an am pus la dispozitia persoanelor interesate 196.000 de bilete la tratament balnear, insa, din pacate, in primele serii, gradul de ocupare a fost de aproximativ 60%. De regula, toti doresc bilete in lunile de vara, cand este cea mai mare inghesuiala-, a precizat Arteni.
Ea a adaugat ca cele 60.000 de bilete la odihna, destinate exclusiv salariatilor din unitatile unde nu se constituie Fond social (unitatile bugetare), vor fi distribuite pentru perioada 20 iunie – 20 septembrie, MMSS organizand, pe 18 mai a.c., o licitatie pentru contractarea acestor bilete la odihna, de regula in statiunile Saturn si Venus. Pentru cele 180.000 de bilete la tratament, pentru semestrul al doilea, au fost adjudecate ofertele si urmeaza sa fie semnate contractele pentru statiunile cu care MMSS a incheiat in fiecare an asemenea contracte, printre care Felix, Geoagiu, Herculane, Borsec, Caciulata, Covasna, Govora, Mangalia, Moneasa, Tusnad, Slanic Moldova, Soveja, Vatra Dornei, Voineasa.
Durata sejurului in cazul biletelor la odihna este de zece zile, iar pentru cele la tratament – 18 zile. Salariatii, fie ca merg la tratament, fie la odihna, suporta 50% din pretul biletului, restul fiind subventionat din bugetul asigurarilor sociale, iar pensionarii platesc 70% din cuantumul pensiei. Salariatii cu boli cronice, care au avut concediu medical mai mult de 90 de zile beneficiaza de bilete de tratament gratuit, la fel ca si pensionarii de invaliditate, veteranii de razboi sau detinutii politici.
Pretul integral al biletului variaza intre 230.800 de lei si 246.400 de lei pe zi de persoana, reprezentand cazare, masa si tratament, respectiv intre 4.154.400 de lei si 4.435.200 de lei de persoana pentru 18 zile.
Biletele de odihna se distribuie de directiile judetene de munca si solidaritate sociala, iar cele pentru tratament, de casele judetene de pensii si asigurari sociale, tinand cont de ordinea primirii cererilor.
Pentru obtinerea biletelor de odihna, salariatii trebuie sa prezinte o cerere si o adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat, cuantumul salariului, precum si adeverinte care sa ateste ca unitatea nu poate constitui Fond social si ca nu are datorii la asigurarile sociale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane