Home Social Terapiile naturiste se impun in fata medicamentelor clasice

Terapiile naturiste se impun in fata medicamentelor clasice

DISTRIBUIŢI

Intr-o vreme in care medicamentele costa o avere, iar prestatiile medicale sunt din ce in ce mai proaste, medicina naturista devine un ajutor real. Asa-zisele terapii alternative sunt, de multe ori, optiunea disperata a semenilor nostri. In consecinta, putem spune ca, in realitate, cel care vindeca nu este doctorul, ci corpul.

Corpul ucide boala

Medicina naturista se bazeaza pe trei traditii: homeopatia, Ayurveda – un sistem terapeutic, care a aparut in India in urma cu 5000 de ani – si medicina traditionala chineza (pe scurt, MTC), cu origini in China de 4000 de ani. Desi difera foarte mult intre ele din punct de vedere al metodelor pe care le folosesc, toate cele trei sisteme de tratament impartasesc anumite principii fundamentale, care le disting de medicina clasica occidentala.

In ciuda juramantului Hipocratic, instrumentele de baza ale medicinei neconventionale – medicamentele si chirurgia – au provocat de-a lungul timpului nenumarate accidente. Tratamentele folosite in terapiile naturiste sunt, categoric, mult mai putin riscante. Toate cele trei scoli pleaca de la premisa ca nu exista doi indivizi identici, deci aceeasi boala se va manifesta diferit in cazul fiecarei persoane.

Ne vom opri atentia asupra homeopatiei. Principiul sau fundamental este acela ca simptomele bolii reprezinta eforturile corpului de a vindeca boala. In acest mod, sistemul de aparare al organismului este stimulat.

Homeopatia se opune, astfel, medicinei alopate de tip european, care trateaza boala cu medicamente care elimina simptomele. Pentru homeopati, cheia o reprezinta doza: remediile homeopate sunt prescrise in doze atat de mici, incat ele sa stimuleze propriul sistem de aparare al organismului si sa incurajeze mecanismele sale de autovindecare.

Spitalul naturist

Situat la 18 km de Targu Mures, Centrul de Sanatate si Medicina Preventiva Herghelia pare, la prima vedere, un loc izolat de restul lumii. Amplasamentul acestui asezamant a fost ales din considerente pur medicale.

Organizarea unitatii medicale este ireprosabila. La receptia spitalului exista o baza de date computerizata, unde sunt inregistrate fisele tuturor pacientilor. Acestea se regasesc si in calculatorul doctorului, care, in functie de specificul fiecarei boli, recomanda tratamentul adecvat. Sistemul permite pacientilor sa isi poata vedea orarul stabilit la avizierul spitalului. Aici, sunt afisate atat programele colective, care se executa de intreaga grupa de pacienti (exercitii fizice, gimnastica aerobica, colocvii medicale insotite de vizionari de filme), cat si cele individuale – masaj, sauna, dusuri, fizioterapie. -Ii sfatuiesc pe cei ce au de gand sa vina la Herghelia, sa nu-si imagineze ca o sa-i indopam cu medicamente straine si o sa-i tratam cu cine stie ce aparatura ultramoderna. De asemenea, sa subliniez ca nu trebuie sa-si faca iluzii ca sunt vindecati de orice boala. Afectiunile ajunse in stadii avansate sunt dificil de tratat. Insa, prin mijloacele pe care le avem la indemana, putem ameliora si chiar invinge unele boli grave, in special cele cardiace, dar si altele, precum diabetul sau obezitatea-, a declarat doctorul Sorin Morosan, directorul medical al spitalului.

Efectul placebo

Este cunoscut asa-numitul -efect placebo-, care consta in administrarea unei substante inofensive, fara actiune terapeutica, dar care da totusi rezultate. Boala este, astfel, inlaturata, daca pacientul este convins ca primeste un medicament eficient.

In legatura cu acest subiect, dr. Ovidiu Buciscanu, directorul Microcentrului de Sanatate Remedium Consult, apreciaza: -Se bate prea multa moneda pe efectul placebo, care a ajuns un fel de sabie cu doua taisuri: cand, in domeniul medical, cuiva nu-i convine de rezultatele altuia, spune ca a fost folosit efectul placebo. Dar chiar daca este asa, se poate obiecta ca nu conteaza atat metoda, cat succesele obtinute. Exista, desigur, o anumita sugestie si noi ii invatam pe oameni sa gandeasca pozitiv. Nu trebuie insa sa legam acest fapt de efectul placebo. Nu neg ca, in unele cazuri, placebo da rezultate, pentru ca organismul uman are un potential fantastic – el este mai presus de orice boala. Important este ca medicina sa poata stimula acel potential energetic, sa-l trezeasca si sa-l puna la lucru-.

In contextul crizei din sectorul sanitar, orice terapie complementara este binevenita, atata vreme cat da rezultate. Inrautatirea starii de sanatate a populatiei va conduce, mai mult decat sigur, spre medicina musetelului, care este ieftina si eficienta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.