Productia industriala realizata in luna martie a fost mai mare comparativ de luna precedenta, atat in volum absolut, cu 11,5%, cat si in conditii comparabile din punct de vedere al numarului zilelor lucratoare, respectiv 1,2% se arata in buletinul statistic al lunii martie editat de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSSE). Si fata de media anului trecut productia industriala a fost mai mare, cresterea fiind 12,5%. In acelasi timp, valoarea stocurilor de produse finite din industrie era, la 31 martie, de 31.741 miliarde de lei preturi curente, reprezentand 35,4% din resursele lunii martie, fata de 38,6% cat se inregistra in luna februarie 2001. Si cifra de afaceri realizata de intreprinderile industriale a crescut, in termeni reali, cu 8% fata de perioada similara din anul precedent. Scaderi s-au inregistrat doar in agricultura, efectivele de animale existente la finele lunii martie fiind mai mici atat la porcine, cat si la bovine si ovine. Publicarea buletinului statistic al lunii martie a fost si prilejul organizarii primei conferinte de presa a noului presedinte al institutului, domnul Aurel Camara. El a spus ca lipsa de seriozitate si de periodicitate in publicarea buletinelor statistice au fost motivele care au stat la baza schimbarii fostei conduceri si a anuntat ca va impune semnarea informatiilor realizate de catre persoanele care le-au intocmit, pentru a nu mai exista situatii de -necomparabilitati-, dar mai ales pentru a se identifica sursa eventualelor erori.
– In trimestrul I 2001, productia industriala s-a majorat comparativ cu perioada similara din 2000 cu 13% in volum absolut si cu 16% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului zilelor lucratoare. Trendul ascendent al productiei industriale este mentiunt datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare – 17,1% si in industria extractiva + 0,4%. Pe marile categorii economice, productia a crescut in volum absolut cu 28,6% la bunurile de uz curent, cu 27,1% la bunurile de folosinta indelungata, cu 12,0% la bunurile intermediare, dar a scazut la bunurile energetice si la bunurile de capital, cu 0,3%, respectiv cu 3,4%.
– In cadrul industriei prelucratoare, productia marfa a fost mai mare fata de trimestrul I 2000 la peste doua treimi dintre ramuri, cresteri semnificative fiind la cele cu ponderi la export: confectionarea articolelor de imbracaminte (+ 39,3%), chimie si fibre sintetice si artificiale (+ 29,9%), metalurgie, masini si echipamente , cu cresteri de 13%, respectiv 7,2%.
– Valoarea livrarilor de produse industriale in trimestru I s-a cifrat la 115.168 miliarde de lei preturi curente, iar pentru luna martie acestea au fost de 43.983 miliarde de lei. Din totalul livrarilor de marfuri, 99.007 miliarde de lei au provenit din industria prelucratoare, iar livrarile pentru export au totalizat 26.098 miliarde de lei, din care in luna martie au fost de 10.349 miliarde de lei.
– Ponderea productiei destinate exportului in totalul livrarilor aferente fiecarei categorii economice, in trimestrul I 2001, a fost de 62,5% pentru bunuri de folosinta indelungata, 48,7% pentru ramurile producatoare de bunuri de capital, 37,5% pentru bunuri intermediare si 8,7% pentru bunurile energetice.
– Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie in luna februarie a fost mai mare, in termeni reali, cu 3,4% fata de luna precedenta. Pe primele doua luni ale anului, cifra de afaceri realizata de intreprinderile industriale a crescut cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, cresteri inregistrandu-se in industria energetica (11,9%) si in industria prelucratoare (8%) si scaderi in industria extractiva, cu 8%.
– Resursele de energie primara pe primele doua luni au totalizat 10.488,6 mii tone combustibil conventional, in crestere cu 6,1% fata de perioada similara din anul trecut, in conditiile reducerii productiei cu 10,8%, dar si a majorarii importului cu 47,8%. In aceeasi perioada, productia de energie electrica a insumat 10.099,3 milioane kWh, cu 3,2% mai mult fata de perioada 1 ianuarie-29 februarie 2000. In acelasi timp, consumul final de energie electrica in cele doua luni ale anului 2001 a fost de 7.967,2 milioane kWh, in crestere cu 1,9% fata de perioada similara a anului trecut.
– Cifra de afaceri a societatilor din sectorul comertului cu amanuntul a crescut in februarie cu 1,8% fata de luna precedenta, dar a scazut cu 2% fata de luna februarie 2000. Cifra de afaceri a serviciilor prestate populatiei a fost in februarie mai mica atat fata de luna precdenta, cu 12,7%, cat si fata de luna corespunzatoare din anul 2000, cu 20,9%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane