Doar 4% din locuitorii Bucureștiului sunt membri într-o asociație, 3% sunt membri de sindicat și doar 8% au fost la un protest în ultimii cinci ani, arată un sondaj de opinie realizat de CURS la comanda Societății Academice din România în martie 2016. Asta în timp ce majoritatea covârșitoare a cititorilor României Curate au votat DNA drept’ cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări’.
Sondajul a fost prezentat marți cu ocazia Galei Premiilor României Curate ce a avut loc la Muzeul Țăranului Român. Rezultatele sondajului arată că majoritatea cetățenilor nu fac parte din niciun fel de asociație, lucru care este în contrast mare cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene.
‘Dacă vreți să știți care sunt cifrele astea în restul Europei, ele sunt peste 50% în Germania și Franța și spre 70% în Belgia. Practic, acolo, fiecare om este membru într-o asociație și încearcă să rezolve o mică problemă împreună cu alți oameni, ceea ce, evident, crește exponențial forța societății respective’, a declarat președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.
Sondajul mai arată însă că 60 % din cei chestionați sunt prezenți pe rețelele de socializare, asta în timp ce 30% din bucureșteni declară că nu au internet și 44% nu citesc deloc ziare.
În ceea ce privește corupția, 84% din cei intervievați au declarat că aceasta a crescut sau a stagnat după ultimele alegeri, iar 22% din cetățeni au recunoscut că au dat mită la vreo primărie din București în ultimul an.
‘În ciuda acestei percepții, avem date certe că, pentru prima dată, corupția a început să scadă în România, semn că activitatea DNA se vede undeva’, a mai spus Alina Mungiu Pippidi care a prezentat și un grafic referitor la scorurile de integritate publică pe 2015, unde România nu mai este pe ultimul loc în UE, așa cum a fost în alți ani.
Kovesi: ‘Este trist ca într-o țară democratică o instituție de forța ca DNA să se bucure de o asemenea popularitate’
Că activitatea DNA este apreciată de populație o dovedește și faptul că 73% dintre cititorii României Curate au hotărât că premiul pentru’ Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări’ să fie acordat DNA pentru curaj, tenacitate profesionalism, în exercitarea mandatului acestei instituții și ca semn de încurajare din partea cetățenilor.
Prezentă la eveniment pentru a ridica premiul—simbolic, o minge de baschet, o trimitere la cariera sportivă din trecut a procurorului șef al DNA—Laura Codruța Kovesi a declarat că cel mai important aliat pe care DNA l-a avut în ultimii ani’ nu a fost nici legea, nici rezultatele, ci sprijinul pe care l-am primit din partea cetățenilor și a societății civile’.
‘DNA a trecut prin momente grele, mai ales atunci când s-a încercat prin proiecte legislative modificarea cadrului legislativ, limitarea competențelor noastre. Ați amintit de Marțea Neagră dar au fost și alte momente și de fiecare dată doar intervenția societății civile și a cetățenilor ne-a ajutat foarte mult. Este într-adevăr trist ca într-o țară democratică o instituție de forță să se bucure de o asemenea popularitate, dar acest lucru ne arată o dorință foarte mare a cetățenilor de a rezolva această problemă a corupției’, a declarat Laura Codruța Kovesi care a mai adăugat că cele mai emoționante momente pe care le-a avut ca jucătoare de baschet a fost atunci când i-a cântat imnul României și consideră că astăzi s-a cântat imnul tării pentru DNA’.
‘Nu votați primari anchetați sau trimiși în judecată de DNA’
Există totuși câteva lucruri pe care le pot face și cetățenii, dacă vor să ajute la această operațiune de curățenie a clasei politice. La sfârșitul intervenției Laurei Codruța Kovesi, Alina Mungiu Pippidi a lansat un apel: ‘Profit de acest moment pentru a face un apel la cetățenii care spun că sunt de partea DNA. Nu votați primari trimiși în judecată de DNA. Nu votați primari despre care ați văzut că sunt anchetați de DNA. Nu o să reușim niciodată să curățăm România dacă votanții nu-și fac partea lor de treabă lor și anume nu-și exercită cu discernământ rolul de alegători’.