Incercarile de privatizare a unora dintre cele 63 de intreprinderi incluse in Programul PSAL, convenit de autoritatile romane si Banca Mondiala (BM), se arata tot mai dificile si lipsite, cel putin aparent, de sansa. Chiar daca Guvernul Nastase a anuntat, in luna februarie a.c., scoaterea la privatizare a unui numar de 18 societati comerciale din PSAL, in fapt, au fost publicate, pana in prezent, doar anunturile de vanzare pentru sase dintre acestea: SIDEX Galati, Romvag Caracal, Corapet Corabia, Electroputere Craiova, Hidromecanica Brasov si Urbis Bucuresti. Anunturi care nu s-au bucurat prea mult de interesul investitorilor, dovada fiind faptul ca statul a primit o singura oferta certa: cea pentru SIDEX, din partea LNM Holding.
Din celelalte pachete de actiuni scoase la vanzare, doar cel al societatii Romvag Caracal a atras interesul investitorilor. Surse din APAPS ne-au declarat ca s-au primit deja scrisori de intentie de la patru companii interesate de aceasta achizitie: Trinity Industry din SUA, Umerva SA, Granpet SA si Turnomed SA, toate din Bucuresti. Nemultumita de ofertele primite pentru Electroputere, APAPS a prelungit cu o luna termenul de depunere a acestora. Nici Urbis sau Hidromecanica nu a reusit sa capteze interesul unor investitori strategici. Cat priveste Corapet, societate inclusa in mod nefericit in primul -val- de privatizare, nu s-a primit nici o oferta, anuntul fiind republicat in presa internationala vinerea trecuta.
Luna mai se anunta fierbinte pentru Cabinetul Nastase. Peste circa 10 zile, o delegatie a Bancii Mondiale (BM) va sosi la Bucuresti pentru negocieri in vederea incheierii unui nou acord de imprumut, aferent Programului PSAL II, iar la sfarsitul lunii, Executivul se va confrunta cu misiunea Fondului Monetar International (FMI), pentru incheierea unui nou Acord Stand-by. Acord fara de care Romania nu poate visa nici la banii pe care BM ii va pune la dispozitie in acest an si in anii urmatori si nici la obtinerea unor credite cu dobanda avantajoasa de pe pietele internationale de capital.
Potrivit ministrului finantelor, dl Mihai Tanasescu, principalele capitole ce vor fi incluse in PSAL II se refera la finalizarea restructurarii sistemului bancar, privatizarea societatilor cu capital de stat, imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, precum si componenta sociala care va insoti acest Program. Daca in unele capitole enumerate Romania a facut progrese recunoscute de institutiile financiare internationale, privatizarea intreprinderilor de stat ramane un punct nevralgic si delicat in discutie. Si asta fiindca in primele patru luni ale anului nu a fost semnat nici macar un singur contract notabil de privatizare. Este adevarat ca negocierile cu holdingul LNM – din care face parte si compania ISPAT – pentru preluarea combinatului Sidex sunt avansate, dar nimeni nu poate oferi vreo garantie cu privire la semnarea contractului.
In pofida facilitatilor anuntate de autoritati pentru investitorii care vor prelua intreprinderile incluse pentru privatizare in programul PSAL I, nimeni nu s-a inghesuit sa beneficieze de acestea sau sa-si asume soarta colosilor industriali, in mare parte falimentari. In luna februarie a.c., Guvernul a decis scoaterea la privatizare, in <valuri>, a 18 societati comerciale incluse in Programul cu BM, insa pana la aceasta ora nu au fost publicate decat anunturile de privatizare pentru sase societati: Sidex Galati, Romvag Caracal, Corapet Corabia, Electroputere Craiova, Hidromecanica Brasov si Urbis Bucuresti. Cu exceptia Corapet, toate celelalte sunt societati de prima marime in economia romaneasca, care au reusit nu numai sa supravietuiasca in ultimii 11 ani, dar si sa se retehnologizeze si sa obtina comenzi importante din tara si din strainatate. Cu toate acestea, expresiile de interes primite de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) din partea investitorilor au fost extrem de <subtiri>, cu o singura exceptie: Romvag Caracal.
Surse din APAPS ne-au declarat ca patru companii au depus scrisori de intentie pentru preluarea pachetului de actiuni al Romvag Caracal: Trinity Industry din SUA (care a preluat acum 2 ani si Astra Vagoane de Marfa – Arad), Umerva SA Bucuresti, Granpet SA Bucuresti si Turnomed SA Bucuresti. Avand in vedere renumele si potenta financiara a Trinity Industry, dimensiunea afacerilor acesteia si pietele de desfacere imense de care dispune, compania americana poate fi privita drept favorita a cursei pentru Romvag. Si asta cu atat mai mult cu cat si-a demonstrat calitatile de investitor strategic si in cazul Astra Vagoane de Marfa – Arad.
Din pacate, celalalte trei mari societati nu au captat in aceeasi masura interesul investitorilor. Avand in vedere oferta slaba primita in contul societatii Electroputere Craiova, APAPS a decis sa prelungeasca termenul de depunere a ofertelor finale cu circa o luna, respectiv 15 iunie, fata de 10 mai. Potrivit directorului general al intreprinderii, dl Petru Sabaila, amanarea a fost decisa la cererea mai multor firme interesate de participarea la privatizare, care au dorit sa aiba la dispozitie mai mult timp pentru a putea intocmi ofertele tehnice si eventual, pentru a analiza posibilitatea realizarii unor aliante prin intermediul carora sa participe la negocieri. Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca, in fapt, APAPS a fost nemultumit de ofertele primite si a dorit sa dea posibilitatea unor investitori strategici sa participe la privatizare.
Situatia nu este prea fericita nici in cazul societatilor Hidromecanica si Urbis. Termenul de depunere a ofertelor finale expira pe 11, respectiv 16 mai, insa APAPS nu a inregistrat scrisori semnificative de intentie pentru vanzarea actiunilor acestora. Cat priveste Corapet – Corabia, APAPS nu a primit in termenul stabilit nici o oferta. Chiar astazi a fost republicat in presa internationala anuntul de privatizare pentru Corapet, dar sansele ca aceasta sa fie preluata de un investitor important in perioada urmatoare sunt minime. Surse autorizate sunt de parere ca aceasta societate a fost inclusa in mod eronat in primul <val> al privatizarii celor 63 de intreprinderi din PSAL, din cauza situatiei financiare dezastruoase in care se afla. De altfel, in momentul in care APAPS a decis sa o includa pe <lista celor sase>, Corapet nu mai avea nici consultant (banca de investitii), contractul acestuia fiind in negocieri de prelungire la acea data. -Vanzarea sa nu va fi deloc usoara, in special datorita volumului imens de datorii pe care le are. Cu toate acestea, nu este imposibila. La fel ca si in cazul Corapet, incercarile de privatizare a celor cinci grupuri a cate zece societati prevazute in PSAL, trebuie tratate cu ingaduinta, pentru ca aceste unitati economice au mari datorii, unele fiind chiar in incetare de activitate de mai multa vreme. In aceste circumstante, este posibil ca privatizarea sa se faca dupa publicarea a patru-cinci anunturi. Trebuie sa fim realisti si sa acceptam ca avem destule societati care nu prea atrag <apetitul> investitorilor-, apreciaza sursele citate.