Început de săptămână negru pentru piețele financiare și de capital din lume. Așteptată cu nerăbdare de toată lumea, strategia de relansare economică a SUA venită de la Casa Albă a produs doar panică.
Cunoscut mai mult ca un om ce nu se pricepe decât la cheltuieli, exponentul celei mai puternice economii din lume a reușit din nou să provoace panică în piețele financiare. Venind la tribună cu un plan considerat de analiști mai mult decât îndoielnic, Bush nu a reușit nici să convingă și nici să risipească umbra lăsată de criza creditelor ipotecare din semestrul al doilea al anului trecut. Rând pe rând bursele s-au cutremurat, începând cu cele asiatice și terminând cu cele europene.
Faptul că SUA se află mai aproape ca oricând de recesiune creează derută în rândul investitorilor care vând pe capete și încearcă să-și repoziționeze investițiile către zone mai sigure chiar dacă profitul este mai redus. Primele care au intrat pe tobogan au fost bursele din Tokyo, Hong Kong și Sydney.
Nici în principala zonă de susținere a dolarului, China, situația nu stă roz. Acțiunile cotate la bursa din Hong Kong au înregistrat cel mai grav declin de după septembrie 2001. Indicele China Enterprises index, care include acțiuni ale companiilor înregistrate în China, cotate la bursa din Hong Kong, a coborât cu 7,1%. Indicele Nikkei, al bursei din Tokyo, a încheiat tranzacțiile în scădere cu 3,9%. Valoarea indicelui Nikkei a scăzut cu 25% din iulie 2007, după apariția temerilor legate de efectul negativ al crizei de pe piața americană a creditelor ipotecare riscante asupra economiei mondiale.
La Seul, indicele Korea Composite Stock Price a scăzut cu 1,3%, cel mai redus nivel din ultimele două luni, în timp ce indicele australian S&P/ASX 200 a coborât cu 2,9%, minimul ultimelor 12 luni.
Nici bursele europene nu au rămas indiferente, cotațiile, în special pentru companiile financiare, depășind în viteză câte cinci puncte procentuale cu minus. În aceste condiții, în primele două ore de tranzacționare principalii indici aveau deja deprecieri de două procente.
Singura veste bună pentru cei de peste Ocean este faptul că dolarul a început să urce, dar cu totul și cu totul conjunctural. Raportul euro/dolar a ajuns undeva în jurul valorii de 1,45. Cauzele? Investițiile europene peste Ocean scad, iar criza financiară dezvăluie noi pierderi și pe bătrânul continent. În plus, China a spus că nu renunță la legătura cu dolarul american.
Nici România nu scapă de efectele nefaste ale acestui nou șoc: bursa scade (fapt cu care deja ne-a obișnuit pentru 2008), iar leul se depreciază spre 3,72 lei, ca de altfel toate monedele din statele cu economii emergente.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane