– Cum apreciati recentele modificari ale Legii 1/2000 de la Camera Deputatilor, privind retrocedarea si administrarea padurilor?
– S-a ajuns in aceasta situatie ca urmare a insistentei grupului parlamentar UDMR, care a introdus amendamentul cu pricina si nu stiu de ce a fost acceptat. Acesta prevede ca padurile comunale si municipale, composesoratele si obstile vor fi gospodarite de ocoale silvice atat ale statului, cat si private. Aprobarea modificarilor este o gafa enorma. Am oferit clientelei politice circa un milion de hectare de padure, cu iresponsabilitate, pentru ca aceste paduri comunale si municipale vor constitui atat o sursa de negociere, cat si de achitare a unor obligatii fata de electorat. Se va oferi masa lemnoasa. Fiecare primar care vrea sa castige din nou alegerile va da concetatenilor sai o serie de produse ale padurii, in speta lemn. Eu sper ca ne vom trezi la realitate. La Senat a ramas singura sansa sa mai indreptam ceva.
De cand a aparut Legea 1/2000, ne confruntam cu situatii incredibile. Atata rautate si iresponsabilitate vizavi de padure n-am mai vazut. Numai de la inceputul anului 2001 s-au inregistrat peste 150 de incendii, dintre care 90% intentionate. Noi, silvicultorii, pompierii si organele locale, ne deplasam in padurile private sa stingem focul, iar cetatenii stau si se uita la noi. Nu avem o cultura forestiera.
– Ce solutii intrevedeti?
– Am retinerile mele. Regia va ramane dupa retrocedare cu trei-patru milioane de hectare, de care este responsabila. Va fi padurea statului, care trebuie gospodarita ca atare, iar padurile private, tot statul, prin anumite legi, trebuie sa le protejeze. La ora actuala, orice se intampla rau, fie in padurea privata fie de stat, se sparge in capul silvicultorilor. In judetul Bistrita-Nasaud, nu mai detinem decat 10% din suprafata fondului forestier pentru ca, in mod abuziv, restul a fost dat catre fostul secretar de stat, Vlad Anton. Acolo este un dezastru forestier.
– In ce zone se mai intalnesc situatii similare?
– Ma surprinde faptul ca jafurile se petrec in padurile din Ardeal si din nordul Bucovinei. Eu, personal, nu pot sa realizez de ce se intampla asa ceva.
– Care este explicatia?
– Nu inteleg ce se intampla pentru ca acolo avem de-a face cu niste oameni de calitate. Eu nu pot sa realizez ce se intampla.
– Potrivit unor informatii, mai multi oameni politici si demnitari sunt implicati in comertul cu lemn in aceste zone.
– Este adevarat. Atilla Verestoy face export de lemn din 1990 sub ochii tuturor autoritatilor si nu are probleme cu nimeni. Ungaria a ajuns exportatoare de mobila si cherestea la fondul forestier pe care-l are. Trageti dumneavoastra concluziile!
– Cum ati gasit regia la preluarea mandatului de la fostul director Dorin Ciuca?
– Am preluat gestiunea de la domnul Ciuca si cu bune, si cu rele. RNP a incheiat anul financiar 2000 cu un profit substantial, dar sunt alte probleme, cum ar fi lipsa a circa 25 milioane de puieti, ceea ce ne face sa nu realizam programul de impaduriri. De asemenea, am gasit o serie de investitii fara rost. Afirmatiile potrivit carora Dorin Ciuca are de primit circa 1,9 miliarde de lei pentru perioada cat a fost administrator unic al RNP sunt false. Suma pe care ar trebui sa o primeasca este mult mai mica, in jur de 400 milioane de lei, dar nu cred ca o va primi, pentru ca nu au fost realizati anumiti parametri din contract.
– Care este situatia deputatului PDSR Marin Ianculescu, care urmeaza sa ocupe si postul de director al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, aflat in subordinea Regiei Nationale a Padurilor?
– Deputatul Marin Ianculescu a primit aprobarea Biroului Permanent si urmeaza sa vina la ICAS ca director. Decamdata, vad ca nu s-a prezentat si n-a facut nici un fel de demers vizavi de treaba aceasta. Cred ca-l face dupa aparitia modificarilor Legii 1/2000.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane