Curtea de Apel Bucuresti a decis sa trimita spre rejudecare Tribunalului Bucuresti decizia de numire a lichidatorilor in cazul Bancii Internationale a Religiilor (BIR), anuland astfel toate demersurile de falimentare a BIR intreprinse de viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mihai Bogza. Hotararea Curtii a venit dupa ce judecatorii au constatat ca unul dintre lichidatori nu si-a depus nici pana astazi, la Registrul Comertului, specimenul de semnatura, pentru ca al doilea sa desfasoare activitati de lichidare a activelor BIR, in conditiile in care societatea fusese radiata din acelasi Registru al Comertului.
Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca fondate si reclamatiile si plangerile formulate de reprezentantii BIR care privesc abuzurile si ilegalitatile facute de lichidatorii in cauza, SC Reconversie si Valorificare Active SA si SC Romcontrol Euro in Partners SA. Solutia adoptata de magistratii Curtii de Apel Bucuresti ar putea duce la recuzarea judecatorului sindic, gasit responsabil pentru -interpretarea si aplicarea gresita a prevederilor legale in materie-, fiind totodata de asteptat ca lichidatorii sa fie si ei inlocuiti.
Intorsatura care poate schimba destinul Bancii Internationale a Religiilor, in pofida manevrelor facute de Mihai Bogza pentru distrugerea acestei institutii.
Curtea de Apel Bucuresti a trimis spre rejudecare Tribunalului Bucuresti decizia de numire a lichidatorilor in cazul Bancii Internationale a Religiilor. In sustinerea hotararii adoptate in 12 aprilie, Curtea a retinut ca fiind fondate reclamatiile si plangerile formulate de reprezentantii BIR care privesc abuzurile si ilegalitatile facute de lichidatorii BIR, SC Reconversie si Valorificare Active SA si SC Romcontrol Euro in Partners SA.
Se implineste exact un an de cand Bancii Internationale a Religiilor (BIR) i-a fost impus regimul de decontari speciale de catre Banca Nationala a Romaniei. Masura luata de banca centrala a venit in urma solicitarii facute de viceguvernatorul Mihai Bogza in fata Consiliului de Administratie al BNR, acesta sustinand ca BIR nu are nici o perspectiva de redresare. Doua luni mai tarziu, respectiv pe 10 iulie 2000, BNR a obtinut de la judecatorul sindic al Tribunalului Bucuresti hotararea de declansare a falimentului BIR. Decizie care a incununat eforturile de -asanare- a sistemului bancar romanesc duse de Mihai Bogza si de grupul oamenilor de afaceri coordonat de Calin Zamfirescu si Arin Stanescu, patronii rasfatatei societati de lichidari bancare -Reconversie si Valorificare Active- SA. Acum, dupa un an in care au avut loc nenumarate sedinte de judecata, Curtea de Apel Bucuresti a trimis spre rejudecare Tribunalului Bucuresti toate contestatiile si plangerile formulate impotriva lichidatorilor si judecatorului sindic de BIR. Solutie juridica care va duce la schimbarea judecatorului sindic si care poate recuza si lichidatorii, respectiv SC Reconversie si Valorificare Active SA si SC Romcontrol Euro in Partners SA.
Mihai Bogza, zvoner si raspandac
Pe tot parcursul sau, prabusirea BIR a fost insotita de o sustinuta campanie zvonistica, dubioasa si, uneori, elucubranta. In mai anul trecut, un obscur saptamanal elvetian publica un articol in care se insinua existenta unei legaturi intre BIR si cartelul columbian al drogurilor -Ochua-. Informatia, preluata ulterior si de media romana, a facut referire la transferul unor importante sume de bani provenite din operatiunile cartelului -Ochua- precum si din cele ale unor cercuri mafiote rusesti. Dezvaluire care, desi avea sa fie dezmintita vehement de conducerea BIR si chiar daca, ulterior, s-a dovedit neintemeiata, dar care a cantarit decisiv in falimentul bancii. Ingenuncherea BIR avea sa pastreze aceleasi coordonate si dupa incheierea acestui episod, in sensul ca zvonul si miscarile subterane au fost liniile directoare ale scenariului tesut de Mihai Bogza. Subordonatii viceguvernatorului si-au anuntat, discret ori pe fata, cunostintele din sistemul bancar despre dificultatile financiare prin care trece BIR. In paralel, bancile partenere ale BIR au fost avertizate sa nu mai lucreze cu aceasta. Societatile cu capital de stat, Patriarhia si Loteria Nationala au fost sfatuite sa isi inchida conturile la BIR si sa isi mute depozitele la alte banci, ceea ce a echivalat practic cu prabusirea bancii-tinta.
Primul lichidator BIR, inregistrat defectuos
Pentru a simplifica si a grabi procedura falimentului bancilor, Legea 83/1998 a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta 186/1999. In baza acestor acte legislative si a normelor BNR s-au fabricat motivele de faliment ale BIR. Asa cum se stie, intr-o sedinta de judecata foarte sumara, dar operativa, Bancii Religiilor i s-a declansat procedura de faliment. Fara a se tine cont de exceptiile de constitutionalitate sau expertizele prezentate de reprezentantii BIR. Ca lichidatori au fost numite firma Reconversie si Valorificare Active si Romcontrol Euro in Partners. Prima societate se ocupa si de lichidarea bancilor Albina si Bankcoop precum si de reorganizarea judiciara a Bancii Dacia Felix. O simpla coincidenta la prima vedere, dar care capata o alta conotatie, daca se are in vedere ca proiectul OUG 186 a fost intocmit de avocatii Calin Zamfirescu si Arin Stanescu, nimeni altii decat patronii societatii Reconversie si Valorificare Active si ca ordonanta acorda drepturi sporite firmelor de lichidare bancara.
Revenind, de la desemnarea lichidatorilor si pana in prezent, Reconversie si Valorificare Active si Romcontrol Euro in Partners au desfasurat o activitate care s-a remarcat in special prin incalcarea normelor stipulate de legislatia romana si prin cheltuielile colosale facute de actionarii societatilor. Una dintre cele mai evidente incalcari a legilor romane este lipsa inregistrarii la Registrul Comertului a specimenului de semnatura al lichidatorilor, care nu au fost depuse la Registrul Comertului nici pana astazi. Apoi, lichidatorii BIR au desfasurat activitati bancare fara autorizarea BNR, contrar Legii 58/1998, fapt remarcat si de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Apoi, judecatorul sindic nu s-a pronuntat nici pana in prezent asupra atributiilor lichidatorului. In incheierea de sedinta a Curtii de Apel Bucuresti din 12 aprilie, completul de judecata mai retine in sarcina lichidatorului Reconversie Active si angajarea nelegala si nejustificata a peste 60 de persoane. Fapt care a dus la cheltuieli functionale ale lichidatorului, exagerat de mari, care s-au ridicat la 40,8 miliarde de lei, in doar cinci luni, respectiv in perioada iulie 2000 – noiembrie 2000. In contestatia facuta de BIR si admisa de Curtea de Apel Bucuresti se mai arata ca lichidatorul a aprobat, fara temei legal, facilitati de rambursare a datoriilor pentru 128 de debitori, concretizate in reesalonari de credite in valoare de 61,4 miliarde de lei si 453.000 dolari si discounturi de 2,5 miliarde de lei si reduceri de dobanda de pana la 11%. In fine, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au constatat ca lichidatorul a consemnat eronat in Raportul contabil, drept recuperari de creante in valuta, patru milioane de dolari. In realitate, pentru recuperarea acestor bani, lichidatorul nu a depus nici un efort, dar a avut grija sa-si incaseze comisonul.
Al doilea lichidator BIR, a fost radiata ca firma in februarie 2001
Neregulile facute in lichidarea BIR au culminat atunci cand judecatorul sindic a trecut cu vederea radierea din Registrul Comertului a lichidatorului Romcontrol Euro in Partners. Mai mult, judecatorul sindic i-a permis acestuia sa-si desfasoare in continuare activitatea la BIR. Pierdere a calitatii juridice scapata din vedere de judecatorul sindic, dar mentionata in -Monitorul Oficial- nr. 79 bis din 15 februarie 2001. Abuzurile facute in cazul BIR nu s-ar fi produs fara acceptul tacit al judecatorului sindic numit de instanta, Cristina Negru. Asa cum reiese din decizia Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul sindic a permis lichidatorilor sa provoace mari daune bancii, prin comiterea de abuzuri pe fondul interpretarii gresite si a ignorarii voite a prevederilor legale. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti remarca faptul ca sentintele Cristinei Negru sunt sumare si generice. -Curtea constata ca judecatorul sindic a retinut o situatie de fapt total eronata in cauza si a facut o interpretare si aplicare gresita a dispozitiilor legale in materie-, spun in motivarea deciziei de casare a numirii lichidatorilor BIR judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Avand in vedere toate aceste fapte, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat sa caseze decizia de numire a lichidatorilor data de judecatorul sindic Cristina Negru, trimitand dosarul spre rejudecare Tribunalului Bucuresti. Intorsatura care poate schimba destinul Bancii Internationale a Religiilor.