Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti judeca opt persoane, printre care trei ofiteri din Serviciul Politiei Rutiere Gorj, care au primit importante sume de bani pentru inmatricularea a 43 de autoturisme de lux. Locotenent-colonelul Dumitru Milosteanu si capitanii Serghiuta Renti Calinescu si Alexandru Marin, toti in rezerva, sunt judecati pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Alaturi de cei trei ofiteri mai sunt judecati sergentul major Gheorghe Stoichita, Cornel Marin, zis -Benzinaru-, Mielu Paraschiv, zis -Misu-, Sorin Beuran si Claudiu Stroe, zis -sarpe-. Acestia sunt acuzati de asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la fals si inselaciune.
In perioada 11 septembrie 1996 – 7 mai 1997, in judetul Gorj au fost inmatriculate ilegal cel putin 43 de autoturisme furate sau declarate ca fiind furate din Olanda, Germania, Italia, Ungaria, Elvetia. Cornel Milan Marin, cunoscut in lumea interlopa ca specialist in -spalarea masinilor furate-, a apelat la capitanul Ion Sima, din cadrul Inspectoratului General al Politiei – Directia Politiei Rutiere, ca sa-si inmatriculeze un autoturism Audi Quatro, provenit din Italia. Capitanul Sima a luat legatura cu locotenentul Adrian Petrescu, din cadrul Brigazii Politiei Rutiere Bucuresti, fara sa stie ca inainte apelase la acest ofiter, pentru acelasi autoturism, chiar Marin, si fusese refuzat. Petrescu i-a explicat lui Sima ca nu este de acord sa inmatriculeze acel autoturism. Astfel, Sima a solicitat ajutorul subalternilor sai de la Serviciul Politiei Rutiere Gorj, rugandu-i sa-l ajute pe Marin sa inmatriculeze masina, precizand ca acesta le va plati 1.000 de dolari. Capitanul Sima, potrivit procurorilor, stia ca Marin se ocupa cu traficul ilegal de autoturisme furate, mai ales ca el insusi achizitionase un Opel Omega, care figura in strainatate ca fiind furat. Ulterior, cu ajutorul lt.col. Dumitru Milosteanu, seful Serviciului Circulatie IPJ Gorj, al cpt. Serghiuta Calinescu, cpt. Alexandru Marin si sg.maj Gheorghe Stoichita, Cornel Milan Marin a inscris in circulatie mai multe masini, pentru care fiecare politist a primit importante sume de bani, in final, ei negociind sa primeasca de la traficant, in schimbul serviciilor, cate o masina straina.
Instanta militara a audiat, ieri, un martor, care a afirmat ca a cumparat, dintr-un parc auto din cartierul bucurestean Crangasi, un autoturism Audi 90. Ulterior, el a mai achizitionat, pentru fratele sau, din acelasi parc auto, un alt autoturism Audi, care s-a dovedit a fi furat. Martorul a declarat ca de inmatricularile masinilor s-a ocupat patronul parcului. Potrivit rechizitoriului, multe dintre masinile care au fost inmatriculate de reteaua mentionata au fost procurate prin fraudarea societatilor de asigurari straine. Acest procedeu este din ce in ce mai des folosit, deoarece masinile pot fi introduse in Romania fara probleme, in regim de tranzit. Astfel, beneficiarii romani pot invoca faptul ca sunt detinatori sau cumparatori de buna-credinta si ca au primit actele de provenienta false de la proprietarii masinilor, fara sa fi stiut ca documentele nu sunt reale. Aceasta sustinere este greu de verificat, in conditiile in care asa-zisii proprietari, cetateni ai altor state, paraseau Romania la scurta vreme dupa instrainarea autovehiculelor. Pentru ca profitul sa fie cat mai mare, autoturismele se procurau fie fara acordul proprietarilor din strainatate, fiind furate, fie cu acordul acestora, dupa ce li se platea o suma in valuta mult mai mica decat valoarea masinii. In acest ultim caz, dupa ce masinile erau introduse si inmatriculate in Romania, proprietarii lor din strainatate declarau, in mod nereal, furtul acestora, incasand in mod fraudulos primele de asigurare de la societatile din statele lor.