In sedinta de ieri, Guvernul a aprobat normele si criteriile in baza carora se acorda bilete pentru odihna prin sistemul organizat si administrat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Normele reglementeza documentele in baza carora se pot elibera biletele de odihna, modalitatile de distribuire a acestora, precum si nivelul contributiei platite de beneficiari.
Astfel, pot beneficia de bilete de odihna, finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat, asiguratii sistemului public din unitatile in care nu este reglementata, potrivit legii, constituirea Fondului social. De aceste prevederi pot beneficia si sotul sau sotia celui indreptatit, precum si copiii acestuia, daca au varsta cuprinsa intre sase si 18 ani si urmeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar, acreditata conform legii.
Salariatii indreptatiti sa primeasca bilete de odihna vor plati jumatate din pretul integral al biletului. Sotul sau sotia care nu face parte din categoria persoanelor care au dreptul la bilet va plati pretul intreg. In cazul copiilor, va fi platita jumatate din contributia parintelui.
Contributia poate fi restituita din motive medicale sau personale, atestate cu documente, cand titularul nu mai poate ajunge in statiune; cand din motive personale titularul renunta la bilet si anunta Directia Muncii care a eliberat biletul, cu cel putin cinci zile inainte de data inscrisa pe bilet pentru prezentarea in statiune; in cazul imposibilitatii cazarii in statiunea respectiva, cu prezentarea motivatiei scrise a unitatii prestatoare de servicii.
Daca titularul instraineaza biletul de odihna sau ofera propriile documente unei terte persoane, in vederea obtinerii unui bilet de odihna, pierde dreptul eliberarii unui alt bilet.
Locurile de odihna se contracteaza de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, conform legii, dupa care se repartizeaza pe judete, proportional cu numarul potentialilor beneficiari. Durata unei serii de odihna este de zece zile, in perioada lunile iunie, iulie si august. Ministrul muncii si solidaritatii sociale poate aproba ca, pentru anumite unitati sau categorii de beneficiari, distribuirea biletelor de odihna sa se realizeze de catre organizatiile sindicale ale beneficiarilor.
Distribuirea catre beneficiari a biletelor de odihna se realizeaza in baza urmatoarelor documente: cerere; adeverinta prin care se atesta calitatea de asigurat, precum si cuantumul salariului brut al acestuia; adeverinta prin care unitatea atesta ca, potrivit legii, nu poate constitui fond social; adeverinta prin care unitatea atesta ca nu are datorii la asigurarile sociale.
Contributia beneficiarilor va fi incasata de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, sumele incasate fiind virate pana la data de 10 ale lunii urmatoare pentru luna trecuta, in contul Casei de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane