Evolutia inflatiei pe primele trei luni se incadreaza in nivelul estimat pe intregul an, apreciaza Guvernul
Evolutia inflatiei pe primele trei luni se incadreaza in nivelul estimat pe intregul an 2001 de 25%, se arata in informarea analizata miercuri de Guvern privind stadiul realizarii planului de actiune pe trimestrul I.
Rata inflatiei, dupa un nivel de 3,7% in luna ianuarie, s-a redus, luna de luna, ajungand, in luna martie, la 2,0%. Rata medie lunara a inflatiei a fost pe primul trimestru de 2,7%.
Serviciile maresc inflatia
Fata de luna decembrie 2000, preturile de consum au crescut cu 8,2% din cauza majorarii cu 9,7% a preturilor marfurilor alimentare, cu 11,1% a tarifelor serviciilor si cu 5,4% a preturilor marfurilor nealimentare. Cresterea de preturi la marfurile alimentare (9,7%) este superioara fata de cresterea generala a preturilor de consum in perioada analizata (8,2%), reflectand influenta conditiilor climaterice nefavorabile din anul 2000 in productia agricola, influente care se regasesc si in prima parte a anului 2001; in mod corespunzator, aportul pe care il aduce grupa de marfuri alimentare in cresterea preturilor de consum in aceasta perioada reprezinta aproximativ jumatate din cresterea totala a acestora (4,2% din totalul de 8,2%).
De asemenea, cresterea tarifelor in cazul serviciilor (11,1%) este superioara fata de cresterea generala a preturilor de consum (8,2%); aportul acestei grupe este insa de numai 1,8% din modificarea generala a preturilor de consum (datorita ponderii mai reduse pe care o detine grupa de servicii in structura marfurilor si serviciilor, utilizata in calcularea IPC); aceasta evolutie a fost determinata in principal de cresterea tarifelor la serviciile telefonice, inregistrata in luna ianuarie a.c.
Stocurile se reduc
Productia industriala si-a continuat evolutia, cresterea inregistrata fiind superioara prognozei anuale. In luna martie 2000, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a fost mai mare in volum absolut cu 11,5%, ceea ce a condus la o crestere pe primul trimestru, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, de 13%. Daca se ia in considerare numarul de zile lucratoare din perioadele comparate, indicele corectat al productiei industriale a fost de 16%.
Productia s-a realizat indeosebi in cadrul industriei prelucratoare si in conditii de eficienta sporita. Industria prelucratoare a realizat in trimestrul I o crestere de 17,1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Ca efect al sporirii eficientei si imbunatatirii structurii productiei, consumurile energetice s-au redus si, in consecinta, productia de energie electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 3,9%.
De asemenea, se adauga faptul ca livrarile la export de produse industriale s-au mentinut la un nivel ridicat. Acestea au totalizat in trimestrul I 26.098 miliarde de lei, reprezentand 22,7% din livrarile de produse industriale aferente perioadei, comparativ cu 20,6% cat au reprezentat livrarile la export in total livrari de produse industriale in primul trimestru al anului 2000.
Totodata, s-au redus stocurile de produse finite, care au reprezentat la sfarsitul lunii martie 35,4% din resurse, fata de 38,6% in luna februarie si 39,2%, in ianuarie. La sfarsitul lunii martie 2000, stocurile de produse finite reprezentau 38,8% din resurse.
Un alt argument al caracterului de durata al cresterii economice il ofera evolutia cantitativa, dar mai ales structurala a exporturilor si importurilor. Pe trimestrul I, exporturile de bunuri au inregistrat o crestere valorica de 19,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, respectiv un nivel de 2.875,2 milioane de dolari fata de 1.535,4 milioane de dolari. Este de subliniat ca dinamica exportului a fost sustinuta in aceasta perioada de cresterea deosebita a exportului industriei constructiilor de masini – 61,7%.
Desi importurile de bunuri au crescut in trimestrul I al acestui an cu 36,8% fata de aceeasi perioada din 2000, totusi este de remarcat ca cea mai mare contributie la acest spor l-a avut cresterea importului de produse ale industriei constructiilor de masini (+42,3%), produse minerale (36,2%), produse ale industriei chimice si ale industriei conexe (+21,1%) si produse metalurgice (+46,3%).