Home Social Un angajat din o suta, in pericol de moarte

Un angajat din o suta, in pericol de moarte

DISTRIBUIŢI

In Romania, peste 53.600 de salariati sunt expusi la solventi organici. Cu alte cuvinte, mediul de munca toxic condamna la moarte anual o persoana din o suta. Bolile contactate sunt ireversibile – cancere, leucemii, afectiuni vasculare. Responsabilitatea ar trebui sa apartina agentilor economici, care, din lipsa unei legislatii adecvate care sa prevada sanctiuni drastice, nu suporta nici macar cheltuielile medicale. Studiul prezentat astazi si efectuat la nivelul inspectoratelor din intreaga tara releva pericolele la care sunt supusi zi de zi muncitorii din industria chimica.

Perfidia banalului plumb

Expunerea la plumb este extrem de nociva – plumbul patrunde in organism prin caile respiratorii. Cele mai multe cazuri de intoxicatii s-au inregistrat la Sometra Sibiu (77), Romplumb (28), SC Kanoskan Impex SRL Bucuresti (5), Neferal Ilfov (3) etc. -Simptomele care trebuie sa-l ingrijoreze pe angajat sunt paloarea, aparitia durerilor de articulatii si musculare ale mainilor si picioarelor, astenie, colici abdominale, greata, varsaturi, cresterea tensiunii arteriale. Respiratia este calea principala, dar patrunderea in organism se face si prin tegumente-, ne-a declarat doctorita Adriana Todea, specialist in medicina muncii si sefa Departamentului de specialitate din cadrul Inspectoratului de Sanatate Publica Bucuresti.

Una dintre metodele de tratament se bazeaza pe administrarea de medicamente – chelatori – care provoaca legarea plumbului si eliminarea prin urina. Un alt tratament prescrie vitaminele C, PP, D1, B2, B6.

Conform studiului efectuat de specialistii Inspectoratului de Sanatate Publica Bucuresti privind morbiditatea profesionala in Romania, in anul 2000 s-au inregistrat 129 de intoxicatii cu plumb. -Accentul trebuie pus pe profilaxia imbolnavirilor, in sensul instaurarii unor conditii de munca nenocive, in care aceste toxice sa nu depaseasca limitele admisibile prin lege-, apreciaza doctorita Todea.

Plumbul este folosit in industria acumulatorilor, in cea a ceramicii, a colorantilor etc. Utilizarea tetraetilului de plumb ca antidetonant al benzinei are un dublu risc: profesional, mai ales la prepararea benzinei etilate, dar si pentru conducatorii auto care folosesc substanta pentru a se spala pe maini.

Saturnismul este tipul clasic de intoxicatie cronica produsa prin cumularea lenta a noxei in organism. Boala apare dupa patru-cinci ani, cand valorile plumbului in urina depasesc 150 micrograme la un litru, iar in sange – 40 de micrograme la 100 ml. Prezenta metalului sub forma de vapori devine periculoasa la locul de munca atunci cand depaseste media admisibila, de 0,05 miligrame/metru cub de aer.

O explozie a cazurilor de leucemie

Solventii organici sunt lichide volatile care emana, la temperatura obisnuita, vapori ce patrund usor in organism, mai ales prin caile respiratorii. Conform datelor statistice, in Romania, lucreaza 53.655 de salariati expusi la solventi organici.

In anul 2000, rapoartele medicale indicau 27 de cazuri de intoxicatii cronice cu amestecuri complexe. De exemplu, la Astra Arad au fost patru cazuri de intoxicatii cu solventi organici. Imbolnaviri similare s-au inregistrat si la SC West Shoes Industries Arad, SC AMC Vaslui, SC RAFO Bacau.

Dintre hidrocarburile aromatice, benzenul este una dintre cele mai periculoase, din cauza toxicitatii ridicate asupra sistemului hematoformator. Pericolul cel mai mare il constituie toxicitatea sa cronica, rezultata in urma absortiei repetate a unor cantitati mici de solventi, care in timp duce la aparitia bolilor hematologice – leucemii.

Victimele monoxidului de carbon

Un toxic puternic este si monoxidul de carbon, vinovat de imbolnavirea a 17 salariati. La SC Tehnofrig Cluj au fost cinci cazuri de intoxicatii acute, alte trei la SIDEX Galati si doua la Primaria Miercurea Ciuc etc. Imbolnavirile s-au produs din cauza unor deficiente grave tehnologice, care au cauzat patrunderea noxei in atmosfera locurilor de munca. Este cu atat mai grav, cu cat s-au inregistrat si doua decese, unul la Primaria Miercurea Ciuc si altul la Directia Silvica Oradea. Monoxidul de carbon este periculos, deoarece este un gaz incolor, inodor, neiritant, prin urmare nu poate fi sesizat. El blocheaza hemoglobina, formand cu aceasta compusi toxici, care determina lipsa de oxigen. Simptomele sunt durerile de cap, oboseala, ameteli, chiar stari de coma. La concentratii de peste 60%, favorizeaza formarea produsilor toxici, iar la 70% provoaca moartea rapida.

Pericolul ionilor de crom

Bolile profesionale produse prin expunerea la crom reprezinta 0,76% din totalul morbiditatii profesionale din Romania. Formele clinice si modificarile patologice sunt cauzate de cromul hexavalent. Efecte asupra tegumentelor si mucoaselor, manifestari asupra aparatului respirator, modificari gastrointestinale, afectul cancerigen – iata doar cateva dintre consecintele nefaste ale actiunii ionilor de crom.

Intoxicatii cronice s-au inregistrat la galvanizare, cromaj electrolitic (se degaja vapori de apa care antreneaza acidul cromic). Cazuri au fost semnalate la Compa Sibiu (10), Pionierul Bucuresti (1), Bicapa Mures (1). Un caz de cancer bronhopulmonar s-a inregistrat la SC Bicapa Mures, in ramura chimie si fibre sintetice artificiale, la un operator chimist in varsta de 46 de ani.

Expunerea la crom peste o valoare admisibila a concentratiei (0,05 miligrame per metru cub de aer) este deosebit de grava, ducand la aparitia dermitelor, a ulcerului gastric si duodenal si a perforatiilor de sept nazal.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.