Home Actualitate A inceput operatiunea -Arestari la FPS-

A inceput operatiunea -Arestari la FPS-

DISTRIBUIŢI

Patru fosti directori ai FPS au fost retinuti, ieri dimineata, de politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei. Alin Giurgiu, director general executiv al FPS, Dan Gozia, directorul Departamentului pentru privatizare, Cornel Mandrescu, directorul Departamentului de buget-finante, si Mihai Dimonie, directorul Departamentului pentru restructurare, au fost retinuti in legatura cu modul in care a fost privatizata societatea CI-CO din Bucuresti. Din cauza sanatatii precare, Mihai Dimonie va fi cercetat in stare de libertate. Cei trei au fost prezentati, ieri, procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. In sarcina celor patru functionari a fost retinuta infractinuea de abuz in serviciu in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave. Ei sunt acuzati de prejudicierea statului roman cu aproximativ 31 miliarde de lei. Pe numele lui Dimonie, procurorii au emis un ordin de interdictie de parasire a localitatii pe 30 de zile. Surse din cadrul IGP spun ca cercetarile sunt abia la inceput si ca prejudiciul ar putea fi mult mai mare. Aceleasi surse spun ca ancheta in cazul CI-CO va aduce in centrul atentiei si alte persoane cunoscute.

Povestea CI-CO

Privatizarea societatii Ci-Co a nascut, inca de la inceput, un imens scandal. Pachetul majoritar de actiuni de la CI-CO a fost preluat, in martie 1999, de catre SIF Muntenia de la FPS, in cadrul unui proces de compensare-regularizare. Imediat, SIF Muntenia a vandut, cu 60 miliarde de lei, pachetul de 76,46% din actiuni pe piata Rasdaq unui grup de investitori – Pharma Tech (28%), Grupul Industrial Titan (28%) si o persoana fizica, Sorin Beraru – 20%. Scandalul care a urmat privea valoarea dividendelor, de cateva milioane dolari, primite de CI-CO, precum si spatiile comerciale si depozitele pe care societatea le detine in Bucuresti. O parte dintre actionari si dintre angajatii societatii doreau ca profitul CI-CO sa fie redistribuit, iar spatiile sa fie vandute, ceea ce actionarii majoritari nu au facut. SIF Muntenia a sustinut ca tranzactia a fost facuta cu respectarea regulamentelor CNVM. Pe de alta parte, CNVM afirma ca, in urma examinarii cazului si pe baza documentelor probatorii, nu s-au respectat prevederile regulamentului privind oferta publica de vanzare de valori mobiliare si ale regulamentului privind plasamentul privat de valori mobiliare. Dupa cumpararea actiunilor, Pharma Ltd., Grupul Industrial Titan si Sorin Beraru au cerut sa se convoace o sedinta AGA extraordinara, la data de 27 aprilie 1999. In acea sedinta au fost revocati cei cinci administratori existenti, facandu-se noi alegeri si stabilindu-se un numar de numai trei administratori. Modificarile intervenite au fost inscrise la ORC, punandu-se de acord documentele cu modificarile intervenite in structura actionariatului si conducerii societatii. Cele doua hotarari ale AGA, din 8 aprilie si 27 aprilie, au fost atacate in justitie de catre actionarii Bivuac Impex SRL si Alb Eugenia. Conducerea CI-CO SA a solicitat respingerea actiunii si a facut intampinare catre ORC la cererea de radiere formulata de catre Bivuac Impex SRL. Insa ceea ce este foarte interesant este faptul ca, nefiind de competenta sa, verificarea legalitatii operatiunilor efectuate la vanzarea actiunilor CI-CO pe piata Rasdaq, DCG a solicitat CNVM, la 26 aprilie, sa se pronunte. Institutia condusa de Stefan Boboc, care a anulat tranzactia, nu a dat in termenul legal vreun raspuns catre DCG. Astfel ca inspectorii din subordinea lui Ovidiu Grecea au revenit, la data de 2 iunie 1999, cu o alta adresa. Insa CNVM nu a raspuns nici de data aceasta. Raportul DCG arata ca SIF Muntenia a trimis catre CNVM mai multe observatii, in care arata ca anularea tranzactiei este ilegala, deoarece -nu au fost incalcate regulamentele CNVM, iar tranzactia este legala-. Inspectorii guvernamentali au descoperit ca, inainte ca tranzactia cu actiuni CI-CO sa fie incheiata, CNVM instiintase SIF Muntenia, printr-o serie de adrese, ca -plasamentul privat secundar nu necesita avizarea CNVM, intrucat este o tranzactie speciala pe piata Rasdaq-.

Premierul Adrian Nastase asteapta clarificari

Premierul Adrian Nastase a declarat, ieri, ca in cazul celor patru directori FPS retinuti de politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei, ca si in alte cazuri, -este necesar sa se clarifice daca legea a fost sau nu respectata- si daca au fost inregistrate pagube aduse statului. Seful Executivului a adaugat ca a aflat de retinerea celor patru directori FPS, dar ca, deocamdata, nu doreste sa faca -foarte multe comentarii- in legatura cu acest caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.