Peripețiile clienților CEC par a se reînnoda chiar și după schimbarea managementului, semn că președintele ARB, unul dintre cei mai reputați bancheri din România, Radu Grațian Ghețea, va avea mult de furcă pentru schimbarea mentalității la nivelul angajaților de la ghișeu.
Recent am primit la redacție un mail de la un cititor care a avut un credit la cea mai veche instituție bancară românească. Am scris "a avut" pentru că, după ce s-a trezit cu ceva timp în urmă că a ajuns în Centrala de Risc Bancar pentru o datorie fabuloasă de 1.700 lei noi (proveniți din modificări de comisioane neanunțate) fără a fi notificat, așa cum ar fi normal, și-a plătit anticipat datoria. A așteptat însă de la momentul incidentului aproape un an, pentru că la momentul respectiv comisionul de rambursare anticipată ce i-a fost solicitat era de 6,8%.
Acum, fiindcă acest bir a coborât la doar 3,5% în cazul creditului de care vorbim, cititorul nostru s-a hotărât să renunțe la serviciile CEC. Nici de data aceasta nu a scăpat fără peripeții. Crezându-se în secolul tranzacțiilor electronice și atras de sigla care spunea că se pot face plăți prin card, omul nostru s-a prezentat plin de avânt la ofițerul de credit. Acesta i-a calculat datoria pe care trebuia să o plătească, aproximativ 5.000 de lei noi și l-a trimis la ghișeul unde se făceau operațiuni de încasare.
Numai că surpriză: ceea ce arată ca un POS, la care se pot face plăți fără limită de sumă (dacă ai bani în cont, evident!) e de fapt un simplu ATM, de la care poți extrage o sumă limitată prin norme BNR. Așa că, cei 5.000 de lei noi nu au putut fi achitați cu cardul, motiv pentru care a fost trimis să scoată, cu comisionul de rigoare, bani de la alt ATM.
Împrumutatul s-a conformat, a scos 3.000 de lei, plătind un comision suplimentar, și s-a întors răbdător la coadă, restul de 2.000 urmând să fie plătiți cu cardul. Credeți că povestea se termină? Nicidecum: având facilități de ATM, așa-zisul POS al CEC a refuzat din nou tranzacția. Ajuns în culmea disperării, clientul a apelat la un alt card, a scos suma și și-a încheiat conturile cu CEC. Nu a omis să solicite directorului sucursalei în cauză și o recipisă scrisă de închidere a cazului (lichidare a contractului de împrumut). A fost asigurat că în cel mult 48 de ore o va avea. Au trecut deja șapte zile și încă nu a primit hârtia în cauză!
În final mai trebuie să menținez un lucru: în urma unui articol cu un titlu mai plastic – "Bancomate în pană" – în care anunțam imposibilitatea de folosire a mijloacelor de plată electronice aparținând și CEC am fost admonstat de șefa departamentului protocol în mod scris, ca drept la replică! Îi recomandăm persoanei în cauză să citească Dex-ul, care face specificația că substantivul pană înseamnă și "imposibilitatea de a continua o activitate". Așa că, indiferent din ce cauză nu au mers respectivele mașinării, tot nu ne-am putut folosi de ele! Q.e.d.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane