Home Social Profesorii ameninta cu boicotarea examenelor

Profesorii ameninta cu boicotarea examenelor

DISTRIBUIŢI

Sindicatele din invatamant pregatesc actiuni de protest, din cauza lipsei de atentie cu care Guvernul trateaza aceasta categorie sociala. Principalele lor revendicari – salarizarea dascalilor de la bugetul central si acordarea tichetelor de masa – nu au fost solutionate nici pana in prezent. Ca atare, pentru perioada examenelor reale se prefigureaza un boicot profesoral care poate paraliza Capacitatea, admiterea in liceu, dar si Bacalaureatul.

In aceste zile se desfasoara simularea examenului de admitere in liceu. Din cauza confuziei de anul trecut, cand parintii copiilor alergau cu dosarele acestora de la un liceu la altul, Ministerul Educatiei si Cercetarii a introdus un nou sistem de admitere, bazat pe un program de calculator. Intr-un interviu acordat postului de radio Radio France Internationale, Vasile Molan, secretar de stat in MEC, a explicat mecanismele acestui nou sistem.

Si sindicatele se pregatesc, in felul lor

In toata tara, sindicalistii din invatamant se pregatesc sa protesteze in sprijinul revendicarilor lor. Presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar (SLIP) Cluj, Stanca Maria Constantinescu, a declarat la inceputul saptamanii ca este foarte posibil ca personalul didactic sa blocheze desfasurarea examenelor de Capacitate si de Bacalaureat din aceasta vara. Reprezentantii SLIP Cluj au declarat ca salariatii clujeni din invatamant sunt nemultumiti de nerespectarea contractului de munca si a statutului personalului didactic in ceea ce priveste acordarea tichetelor de masa, a primelor de concediu si a reducerilor la transportul pe calea ferata. De asemenea, sindicalistii sustin ca Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii, are efecte dezastruoase asupra dascalilor. Acestia au spus ca vor lua o decizie legata de posibilele actiuni de protest in cadrul lucrarilor Consiliului Judetean programat pentru maine, 17 mai.

Un regulament impotriva… directorilor

Potrivit unui nou regulament, directorii nu vor mai avea drept de veto in consiliul de administratie al scolii, exercitand o influenta mai mica asupra acestuia. -Membrii Consiliului de Administratie nu vor mai fi propusi ca si pana acum de catre directori, ci direct de consiliul profesoral. Consider normal ca problemele care privesc scoala si care ii influenteaza pe toti profesorii sa fie hotarate de toti angajatii scolii-, a spus Violeta Amariei, presedinte al filialei locale a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant din judetul Iasi, organizatie care a initiat modificarea regulamentului. De exemplu, in cazul in care directorul sesizeaza o eroare a consiliului profesoral sau administrativ, el nu va putea sa intervina si sa ia o decizie contrara celei a consiliului: singura sa atributie va fi sa anunte Inspectoratul Scolar Judetean in termen de maximum trei zile. Propunerea sindicatelor a fost intampinata cu proteste din partea directorilor de scoli si licee.

Un kilometru patrat de optiuni

Teoretic, programul de calculator folosit anul acesta la admitere ofera elevilor posibilitatea de a face 999 de optiuni, respectiv – sa poata alege, in ordinea preferintelor, 999 de licee la care sa-si continue studiile. Practic, pentru optiunile pe care le-ar face elevii de a VIII-a ai unei singure scoli ar fi nevoie de un kilometru patrat de liste. In legatura cu aceasta potentiala situatie, Vasile Molan a precizat: -Intr-adevar, sistemul nostru are posibilitatea sa lucreze in 999 de optiuni, dar nu se va ajunge niciodata la o asemenea situatie. Elevul care are media 5,50 n-o sa ceara in Bucuresti licee ca ?çSava?ê sau ?çMihai Viteazul?ê, ci se va stabili la un numar de licee care sa-i fie accesibile din punct de vedere al mediei. Prin acest sistem, urmarim ca elevii sa poata trece toate optiunile pe care le au in vedere. Tocmai de aceea se face simularea, ca sa ne dam seama cam cate optiuni ar fi necesare pentru anumite medii, ca numar minim, incat elevii sa fie orientati in acest sens. Simularea urmareste si altceva; daca tehnica, la noi la romani, functioneaza sau nu. In momentul in care faci o simulare nu crezi ca toate lucrurile merg perfect, pentru ca atunci n-ai mai face-o. Nu ma aventurez in discutii despre ce se va intampla dupa, pana cand nu vad cum va functiona, mai ales ca problemele sunt diferite de la un judet la altul-.

Inapoi la examenului de treapta?

In cazul in care simularea va fi un esec, exista de pe acum – printre unii profesori – opinia ca ar mai sanatos sa se reintroduca examenele de treapta. La aceasta propunere, secretarul de stat in MEC, Vasile Molan, a fost transant: -Reintroducerea examenelor de treapta nu ar fi mai sanatoasa pentru elevi, ci mai comoda pentru profesori. Si pentru noi, fara discutie, dar, daca propunem asta, trebuie sa ne gandim si la elev… Acum trei ani a fost sistemul acesta: azi, elevul da examen de Capacitate si – peste doua saptamani – practic il repeta, la admitere. Pentru orice liceu este mult mai simplu un examen de admitere, ca selecteaza mai usor copiii. Dar oare ce se intampla cu scolarii ramasi pe dinafara? Ei nu mai pot intra la alt liceu pe baza mediei de examen, pentru ca acolo au fost alte subiecte, deci – legal – nu poate fi redistribuit…-

Despre problemele din Capitala, de anul trecut, cand 2000 de elevi din provincie s-au inscris – pe baza mediei – la liceele Bucurestiului si multi bucuresteni nu au mai prins loc pentru ca provincialii au venit cu medii mai mari, Vasile Molan a raspuns ca -pot fi de acord, intr-o oarecare proportie, cu afirmatia ca notele celor din provincie sunt prea mari fata de cele din oras si nu au acoperire in cunostinte. Multi dintre provincialii admisi cu medii intre 9,00 si 9,80 la licee mari, s-au trezit – la sfarsitul semestrului I – aproape de corigenta. Dar nu poti sa le iei acest drept; poate veni si cineva de la Satu Mare, din satul ?çnu stiu care?ê, la Liceul ?çSava?ê din Bucuresti, daca el crede ca face fata. Dar daca esti un liceu de elita, nu trebuie doar sa primesti, ci sa si produci elite…-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.