Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a anuntat ca sezonul estival se va deschide pe litoral la 25 mai. Daca va fi asa sau nu, ramane de vazut. Dar evenimentele ultimei perioade ar trebui sa dea de gandit celor implicati in promovarea si dezvoltarea turismului. Intamplator sau nu, in ultimii ani, apropierea sezonului estival a fost marcata de intamplari cu efecte negative asupra imaginii Romaniei. Directorul executiv al Federatiei Patronale din Turism, Dragos Raducan, preciza: -Noi ne luptam pentru promovarea turismului romanesc, dar, de fiecare data, inainte de sezonul estival, coincidente stranii umbresc imaginea activitatii noastre-.
La inceputul lui iunie 1999, directorul Teodor Ocnean de la Mediu avertiza ca litoralul romanesc este poluat cu reziduuri petroliere. Dar el nu a suflat o vorba in legatura cu faptul ca sacii cu reziduuri, inscriptionati in limba turca se aflau in Portul Constanta inca de la sfarsitul lui aprilie. Culmea, dupa ce au stat mai bine de doua luni in port, continutul lor s-a revarsat in apa marii si pe plaja. Agitatie, interventii, reprosuri, acuze. S-a constatat ca nu fusese decat un balon de sapun, dar imaginile de pe litoralul poluat al Marii Negre facusera deja inconjurul lumii. Sezonul turistic era compromis. Ca un -desert- al acestui scandal, imediat a fost servit conflictul pentru intaietate la administrarea plajelor, intre consiliul judetean, hotelieri, primarii si -Apele Romane-.
In anul urmator, sezonul estival a debutat cu scandalul privatizarii controversate a unitatilor de cazare si alimentatie din Neptun. Procese, reclamatii, destituiri si amenintari au transformat statiunea si, indirect, litoralul intr-un butoi cu pulbere. Totul a culminat cu destituirea directorului statiunii, Dumitru Filip, si a unor sefi de la FPS.
In aparenta, vara anului trecut a fost ceva mai linistita, dar, in realitate, presiunile asupra turismului au fost mult mai mari. Ecourile negative ale poluarii de la Baia Mare au afectat si litoralul. Acestora li s-a adaugat problema antraxului din Delta Dunarii. Efectul: un numar foarte mic de turisti straini pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Vecinii nostri de la sud de Dunare au reluat, la inceputul acestui an, recitalul acuzelor privind poluarea unor localitati de catre Combinatul de la Turnu Magurele. Bulgarii au lansat doua asemenea alarme false inaintea summit-ului de mediu de la Bucuresti. Nici nu se stinsesera bine ecourile pozitive ale acestui eveniment, si nava bulgareasca -Mesta- a explodat in rada Portului Constanta. Incendiu soldat cu victime omenesti, pericol de poluare al Marii Negre, litoralul romanesc, din nou, in atentia intregii lumi.
Este suspecta tacerea ministrului mediului din Bulgaria, Evdokia Maneva, care, de fiecare data cand se presupune o poluare avand ca sursa Turnu Magurele, face declaratii incendiare. Insa dupa explozia navei Mesta n-a suflat o vorba, desi autoritatile romane i-au trimis o adresa in acest sens: -Va adresam rugamintea ca prin autoritatea functiei dumneavoastra sa interveniti pe langa autoritatile competente din domeniul transporturilor marine pentru a lua masurile tehnice si de mediu necesare pentru prevenirea unor astfel de accidente, care sunt un real pericol pentru mediul marin si litoralul romanesc- (7 mai 2001). Nici pana astazi nu s-a primit vreun raspuns.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane