Chiar daca Uniunea Europeana a acordat Romaniei un ragaz de sapte ani, din momentul aderarii, pentru a-si moderniza flota fluviala, autoritatile germane si austriece au impus norme stricte pentru navigatia pe Dunare, pe care le indeplineste o singura nava romaneasca.
De la inceputul anului in curs, in sectorul fluvial al acestor tari nu mai sunt acceptate decat nave care indeplinesc conditii antipoluante si privitoare la securitatea navigatiei. Este vorba, in primul rand, de sistemul de racire a motoarelor, care la navele romanesti se realizeaza direct cu apa din Dunare, care apoi este evacuata inapoi in fluviu, fara respectarea normelor de protectie a mediului. Totodata, nemtii si austriecii impun ca navele care se deplaseaza pe Dunare sa fie dotate cu sisteme de comunicatii cu indicativ si cu filtre pentru reducerea noxelor la emisiile de gaze.
1,2 milioane de dolari pentru o nava
In conditiile lipsei de lichiditati cu care se confrunta majoritatea armatorilor fluviali romani, este greu de presupus ca acestia vor putea gasi resurse pentru modernizarea navelor pe care le detin, astfel incat ele sa corespunda cerintelor statelor occidentale. Mai ales ca, dupa cum spune vicepresedintele Asociatiei Armatorilor Fluviali si Operatorilor Portuari din Romania, Mircea Toader, modernizarea unui impingator romanesc, adica dotarea lui cu motoare noi si cu echipamente de navigatie) ar costa, in medie, 1-1,2 milioane de dolari.
Romania detine in prezent o flota fluviala care numara peste 180 de impingatoare. Uzura acestora este insa destul de avansata, pentru ca varsta lor este cuprinsa intre zece si 20 de ani.
Si liderul sindical Mihai Razi a avertizat ca, daca statul nu se va implica in sprijinirea financiara a societatilor de navigatie maritima, vapoarele si impingatoarele romanesti vor ajunge, in curand, sa nu mai poata circula in amonte de Budapesta. Potrivit dlui Razi, pana in 2002, toate statele riverane Dunarii, inclusiv Ungaria, vor impune conditii tehnice restrictive pentru circulatia pe fluviu.
Mircea Toader, care este si deputat PD, a initiat un proiect de act normativ care sa vina in sprijinul armatorilor fluviali care doresc sa-si retehnologizeze flota. Astfel, aceste operatiuni ar urma sa fie suportate de la bugetul statului in proportie de 30%.
Pierderi de sute de milioane de dolari
Aceste probleme se adauga celor pe care le au deja armatorii romani cu autoritatile de la Belgrad, care percep taxe foarte mari pentru trecerea navelor prin zona Novi Sad, afectata de bombardamentele NATO. Liderul sindical Mihai Razi spune ca sarbii au promis ca vor reduce taxele de tranzitare a acestei zone de la 3 la 1 DM/tona. Dl Toader catalogheaza insa aceste promisiuni drept -simple vorbe- si considera ca situatia a ramas practic neschimbata, avand in vedere ca autoritatile sarbe nu au comunicat nici macar programul de tranzit.
Pentru un convoi format din sase-noua nave nepropulsate si un impingator, taxele de trecere variaza intre 15.000-25.000 de dolari. Chiar si in aceste conditii, sarbii nu respecta orarul de trecere a navelor (o data la doua saptamani) stabilit de ei insisi, fapt ce aduce prejudicii suplimentare armatorilor romani, care isi vad amenintate si putinele contracte care au mai ramas in vigoare. Trebuie mentionat faptul ca, din cauza bombardamentelor NATO si a conditiilor draconice impuse navelor romanesti de catre autoritatile de la Belgrad, companiile din domeniu lucreaza in momentul de fata doar la 10% din capacitate.
Armatorii romani nu-si permit sa plateasca taxele de zeci de mii de dolari pretinse de sarbi pentru fiecare convoi romanesc. Ei afirma ca tratamentul discriminatoriu aplicat firmelor romanesti de transport condamna flota noastra fluviala la disparitie. -In tot acest timp, bulgarii si ucrainenii se plimba pe Dunare fara sa plateasca un dolar sarbilor. Autoritatile iugoslave sustin ca statele vecine Romaniei platesc taxele respective pe baza unor acorduri bilaterale incheiate, in timp ce noi trebuie sa platim cu banul jos-, a adaugat dl Toader.
Potrivit estimarilor Asociatiei Armatorilor, valoarea totala a pierderilor pe care firmele de transport fluvial le vor inregistra la sfarsitul acestui an va depasi 300 milioane de dolari.