Home În Lume Provincia Kosovo primeste prerogative de stat albanez

Provincia Kosovo primeste prerogative de stat albanez

DISTRIBUIŢI

Kosovo se indreapta vertiginos spre o noua identitate, sub obladuirea controlata a ONU. Dupa ce luni, administratorul ONU al provinciei inca sarbe, Hans Haekkerup, a anuntat data alegerilor generale, fixate pentru 17 noiembrie, marti, acesta a promulgat -Cadrul Constitutional pentru Guvernul Provizoriu-. Din 15 mai 2001 – zi istorica pentru provincie -, Kosovo are o pseudo-Constitutie. Documentul promulgat de Haekkerup evita insa denumirea de Constitutie din considerente formale – Kosovo este totusi,un teritoriu care apartine Serbiei si Iugosalviei. Il evita si din prudenta politica, pentru ca suveranitatea iugoslava asupra Kosovo nu o poate brutaliza dintr-o trasatura de condei nici ONU. O poate in schimb eluda, in limitele Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate, creand acel Kosovo, cu autonomie largita, in viziune occidentala si albaneza exclusiva.

Haekkerup a dat mai mult decat Tito

-Cadrul Constitutional- urmareste exact acest lucru si chiar reusesete prin prevederile sale. Conform acestora, Kosovo va deveni, la 30 de zile dupa alegerile din noiembrie, o provincie cu o autonomie care o depaseste pana si pe cea din 1974, de pe vremea lui Tito. Dupa 17 decembrie, Adunarea Legislativa a provinciei va alege un presedinte. Acesta va numi un premier, care urmeaza sa formeze guvernul. Adunarea Legislativa va avea 100 de locuri, dintre care 10 vor fi rezervate reprezentantilor populatiei sarbe si alte 10, reprezentantilor altor minoritati. Guvernul urmeaza sa aiba prerogative tot mai largi, in masura in care administratia ONU din Kosovo, UNMIK, va progresa in transferul de autoritate. Aceasta nu va fi totala. Viitorul Cabinet de la Pristina nu va detine portofoliul afacerilor externe si nici cele ale apararii, justitiei si al ordinii interne. Atributiile in aceste domenii urmeaza sa fie asigurate de UNMIK, OSCE, KFOR si UNHCR. Deasupra tuturor, cu drept de veto, se va afla reprezentantul special al secretarului general al ONU, Hans Haekkerup. Acesta doreste o -stare de tranzitie a statutului Kosovo- cat mai scurta.

Sarbii striga, Belgradul tace

Aceasta noua schema a fost negociata timp de sapte luni in Cadrul Consiliului Administrativ de la Pristina, care a reunit reprezentantii partidelor albaneze, ai celor patru piloni ai comunitatii internationale si, uneori, reprezentanti ai uneia dintre gruparile comunitatii sarbe. Belgradul nu si-a trimis delegatii. Boicotul sarb a intarziat lucrurile si l-a trimis des pe Haekkerup pe ruta Pristina – Washington – New York si retur. Mai mult nu s-a reusit. Haekkerup a primit unda verde sa organizeze alegerile generale, cu sau fara sarbii ramasi in Kosovo, cu sau fara sute de mii de refugiati sarbi si de alte etnii. Alegeri sau nu!? Aceasta a fost cheia principala a problemei kosovare. Aceasta a fost si hotararea cea mai grea, pentru ca trebuia ignorata neparticiparea sarbilor si a Belgradului. Promulgarea -Cadrului Constitutional- a fost al doilea pas. Doua victorii succesive ale comunitatii internationale si ale albanezilor. Alarma pentru sarbii kosovari si pentru Belgrad. Pentru sarbi, -Cadrul Constitutional- este inacceptabil, pentru ca da prerogative de stat -unei provincii Kosovo, fara sarbi-. -Acesta este un caz de determinare in avans a destinului Kosovo, in conditiile in care Haekkerup a implinit 98% din dorintele albaneze-, a declarat liderul sarbilor din nordul provinciei. Belgradul nu a explodat si nici nu a emis imediat consideratii. Poate-i multumit cu zona B si cu recapatarea fasiei de 5 km din teritoriul national… Poate nu realizeaza ca tocmai la aceasta fasie s-ar putea termina Serbia… Poate este adevarat ce simt sarbii Kosovari, ca Belgradului nu-i pasa sau ca nu are voie sa-i pese… Liderii albanezii sunt multumiti, desi nu exulta. Moderatul Rugova ar fi vrut si dreptul la referendum pentru determinarea viitorului provinciei. Radicalul Thaci a apreciat ca reglementarile vin in contradictie cu vointa populatiei albaneze, care doreste independenta. Rusia a contestat valabilitatea -Cadrului Constitutional-, acesta nefiind aprobat de Consiliul de Securitate. In plus,a criticat faptul ca respectarea Rezolutiei 1244 si principiul suveranitatii Iugosalviei, a integritatii sale teritoriale nu este mentionata nicaieri. Kofi Annan si-a dat binecuvantarea. Lordul Robertson a dat garantii ca NATO nu va sprijini independenta Kosovo… Cu sau fara proteste sarbe si chiar internationale, alegerile vor avea loc si -Cadrul Constitutional- se va aplica. Acesta este viitorul Kosovo. Numai ca insumati, un presedinte albanez, un Parlament albanez, un guvern albanez si ministere albaneze, nu vor da nicicum o provincie a Serbiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.