Viorel Andronie, director la Directia de Sanatate a Animalelor din cadrul Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, a incercat zadarnic sa prezinte in roz recenta incadrare a Romaniei in categoria a III-a de risc geografic pentru encefalopatia spongiforma (boala vacii nebune). Concluzia nespusa a prezentarii facute de reprezentantul MAA a fost evidenta: Romania a fost taiata elegant de pe lista exportatorilor de bovine in Uniunea Europeana.
La data de 11 mai a fost adoptat raportul privind evaluarea de risc geografic pentru encefalopatia spongiforma pentru Romania, evaluare solicitata tuturor celor 46 de tari care au relatii comerciale cu Uniunea Europeana, din care numai 28 au fost evaluate, altele 11 fiind studiate in prezent.
Romania a fost incadrata la a treia categorie de risc (a patra fiind cea mai grava), nemaiputand efectua exporturi de produse din carne de bovine decat daca va demonstra ca acestea au fost testate pentru encefalopatia spongiforma bovina.
Viorel Andronie sustine ca, prin aceasta incadrare, Romania nu va fi afectata comercial, dar recunoaste ca testarea se efectueaza in Romania in doar 16 laboratoare, prin metoda examenului chimiopatologic, examen care presupune blocarea carcasei timp de 30 de zile in depozite frigorifice, cu costurile de rigoare.
-Exista si posibilitatea introducerii in viitor a unor teste rapide, o data cu obligatia implementarii legislatiei UE in domeniu, teste care au insa un cost deosebit de ridicat pentru noi – un milion de lei/proba-, spune Viorel Andronie. In categoria a III-a de risc au fost incluse tarile unde s-a diagnosticat encefalopatia spongiforma bovina, dar incidenta este redusa si in tari cum ar fi Romania, Ungaria, Polonia, in care nu a fost semnalata sau depistata boala, dar este posibil ca aceasta sa apara.
Criteriile luate in calcul de Uniunea Europeana s-au axat in special pe importurile de bovine vii si faina proteica, efectuate de tarile evaluate din tarile unde s-a depistat boala vacii nebune, in ultimii 20 de ani.
In perioada 1980-2000, Romania a importat 22.000 de bovine vii si 10.600 tone de faina proteica.