Home Politic Șeful Poliției Române, la mâna lui Ponta

Șeful Poliției Române, la mâna lui Ponta

DISTRIBUIŢI

 

Inspectorul general al IGPR devine secretar de stat, potrivit unei modificări a Legii Poliției, adoptată marți de Camera Deputaților, care este și for decizional, cu 184 de voturi “pentru”, 112 voturi “împotrivă”și 4 abțineri.

 

Astfel, propunerea legislativă privește modificarea alineatului 1 al articolului 8 din Legea 218/2002, acesta urmând să aibă următorul conținut: „Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor”.

 

În alineatul 1 al articolului 8 este inserată sintagma „cu rang de secretar de stat”, spre deosebire de textul actual al legii.

 

Camera Deputaților este for decizional, legea fiind ordinară.

 

Modificarea a fost adoptată și de către Senat și a primit aviz favorabil și din partea Comisiei de apărare a Camerei.

 

Motivarea introducerii acestei modificări constă în „necesitatea implicării inspectorului general al IGPR în adoptarea deciziilor strategice și asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliției în rândul autorităților de aplicare a legii”.

 

Reprezentanții opoziției parlamentare au criticat, în data de 6 mai, la dezbaterile generale, introducerea acestei modificări în lege, arătând că PSD intenționează să politizeze funcția de șef al Poliției Române și că reglementarea ar crea probleme de funcționare în Ministerul de Interne.

 

„În actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordonează ordinea publică și subordonează și IGPR. În momentul în care vom face două funcții de același nivel – secretar de stat – cred că din punct de vedere al funcționării ministerului se pot crea probleme, cum e relația dintre președinte și premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentară”, a precizat liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, în cadrul dezbaterilor generale din 6 mai.

 

Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a menționat, la rândul său, că formațiunea sa susține retrimiterea la comisie, el arătând că e greu de înțeles cum politizarea unei funcții va face ca ministerul să funcționeze mai bine.

 

Liderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel, a arătat că funcția de șef al Poliției trebuie să rămână apolitică.

 

„Nu puteți, dragi pesediști, să politizați, eu cred că funcția asta, așa cum a fost gândită în 2002, apolitică, și nu o puteți duce în sfera politică. Știm din practică faptul că atunci când puterea pesedistă vrea, se și întâmplă, dar oare limită nu aveți? Care e urgența, care e necesitatea tranformării acestei funcții într-una politică?”, a spus Gheorghe Tinel.

 

El a spus că PDL trage, cu această ocazie, un semnal de alarmă referitor la faptul că PSD întreprinde un alt atac la democrație și statul de drept.

 

Liderul grupului PSD din Cameră, Marian Neacșu, a susținut, la dezbaterile generale din 6 mai, că prin modificarea respectivă i se creează șefului Poliției un statut prin care acesta poate să discute cu aceeași reprezentativitate cu ceilalți șefi de instituții și cu ceilalți șefi de structuri.

 

Neacșu a spus că acest demers nu presupune un efort financiar suplimentar și a subliniat faptul că procedura de numire a inspectorului șef va rămâne aceeași.

 

„Acesta va fi numit cum e numit și acum, nu văd de unde e politizarea. Vrem să întărim puterea șefului Poliției Române. România e stat care are nevoie, în momentul acesta de criză, de responsabilitate în gestionarea activității de siguranță a cetățeanului”, a susținut Neacșu.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.