Home Social O caruta de avize, bani si nervi pentru o casa

O caruta de avize, bani si nervi pentru o casa

DISTRIBUIŢI

Construirea unei case, fie ea un amarat de bordei sau ditamai vila, inseamna, pe langa foarte multi bani, si o risipa de nervi si timp. Persoana care doreste sa ridice o cladire are de obtinut o caruta de avize si autorizatii. Nu e de mirare ca, avand de trecut atatea hopuri, omul prefera deseori sa mituiasca un functionar care sa-i asigure o stampila. Sau, si mai simplu, sa-si ridice casa intr-o zona fara gaz, fara telefon, fara canalizare, uneori chiar fara energie electrica.

Doua legi se bat cap in cap

Legea constructiei prevede ca ridicarea unei cladiri, indiferent de destinatia ei – locuinta sau spatiu comercial -, se face pe baza unei autorizatii de constructie, care se obtine de la Inspectia de Stat in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului, pe baza altor cateva avize de la diverse institutii si furnizori de servicii.

Cel care doreste o casa pe un teren proprietate personala trebuie sa treaca pe la furnizorii de energie electrica, gaz metan, apa, canal, energie termica, pe la Romtelecom si, in unele cazuri, pe la Directia Generala de Drumuri, pentru a obtine din partea lor un aviz de amplasament. Avizul atesta ca pe terenul respectiv nu trec linii electrice, de apa sau de gaz, drumuri de interes judetean sau national. El se acorda doar cand terenurile de constructii sunt libere de orice sarcini.

Anomalia legislativa este evidenta, atata timp cat Legea 18/1991, promulgata in acelasi an cu Legea 50, a constructiilor, dadea dreptul de proprietate neconditionat asupra terenului. Insa Legea 50 te impiedica sa il folosesti dupa bunul plac, pentru ca el este strabatut de utilitati publice. In mod firesc, ar trebui ca pentru conductele si cablurile ce tranziteaza o suprafata sa fie platita o taxa de concesiune, achitata de furnizorul care o exploateaza.

Orice aprobare trece prin buzunar

La Piatra Neamt, de pilda, pentru eliberarea unui astfel de act, SC Aqua Calor percepe o taxa de 135.800 de lei. Daca amplasamentul constructiei este situat intr-o zona cu mai putine retele, avizul iese in doua zile. In caz contrar, daca specialistii unitatii trebuie sa verifice un teren pe unde trec mai multe conducte – apa rece, apa calda, canal, energie termica -, termenul -sare- la o saptamana.

Cel mai simplu pare avizul de principiu de la Distrigaz. Dupa cum sustin cei de la Sectorul Distributie Gaze Naturale Piatra Neamt, totul dureaza 24 de ore. Dar solicitantul trebuie sa ceara in scris emiterea avizului de principiu, iar solicitarii trebuie sa-i adauge certificatul de urbanism si doua planuri de situatie – copii dupa planul intocmit de proiectant. Acest aviz costa 276.740 de lei.

Cei de la SC Electrica par a se misca mai greu: au nevoie de cinci zile pentru emiterea unei autorizatii. Solicitantul trebuie sa depuna dosarul cu aceleasi acte ca si la Distrigaz si sa plateasca 282.100 de lei. O saptamana dureaza si obtinerea avizului de la Romtelecom, contravaloarea lui fiind de 289.000 lei. Apoi, vine la rand autorizatia de la Directia Generala de Drumuri.

-Gazde- fara voie

Intr-o prima faza, pentru a incepe constructia, persoana interesata trebuie sa plateasca circa 800.000 de lei pentru -acord-. Apoi trebuie sa plateasca si autorizatia propriu-zisa, o suma consistenta. Pe langa toate aceste sume, pretinse ori de cate ori se deschide o usa, se aduna multe zile de asteptare, nervi, clasicele asteptari pe holuri, o adevarata lupta cu birocratia.

In cazul in care solicitantul are ghinionul de a -caza- retelele unor furnizori de servicii, chiar daca nu l-a intrebat nimeni despre asta, ca sa-si faca o casa pe pamantul sau trebuie sa devieze conductele respective. Si asta nu se face cu bani putini. Operatiunea de deviere a conductelor sau cablurilor se face de catre specialistii unitatilor furnizoare de servicii, insa contravaloarea acestei operatiuni este suportata de cel care vrea sa-si ridice casa. Oamenilor nu le ramane decat sa spere in aparitia unui act normativ care sa reglementeze modul de folosire a terenurilor pe care le au in proprietate, dar pe care le exploateaza altii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.