Home Economic-Financiar Câți bani face o acțiune la Fondul Proprietatea?

Câți bani face o acțiune la Fondul Proprietatea?

DISTRIBUIŢI

Împotmolit de nenumărate ori în meandrele politico-legislative, Fondul Proprietatea, creat pentru a-i despăgubi pe cei care au fost deposedați abuziv de către regimul comunist, începe să iasă la lumină. Ceața care învăluie valoarea portofoliului Proprietatea, care include titluri cu o valoare de piață mai mult decât incertă, va fi risipită odată cu evaluarea făcută de companiile PricewaterhouseCopers și Darian Rom Suisse Cluj. Însă, ceea ce e  mai important, vom avea de azi primele indicii în ceea ce privește adevărata valoare de piață a acțiunilor Fondului Proprietatea, întrucât ele vor putea fi tranzacționate la vedere, prețul stabilindu-se pe criterii de piață, din confruntarea cererii cu oferta. Având în vedere că numărul celor care au primit acțiuni la Proprietatea este destul de mic, dacă-i excludem pe urmașii marilor industriași Malaxa și Auschnit, vom avea deocamdată o cotație provizorie, ce poate suferi în timp variații mai mari decât ceea ce permite bursa.
Sigur, faptul că acționarii la Fondul Proprietatea își vor putea vinde participațiile direct, fără a mai fi necesară listarea la bursă, poate fi considerată o lovitură pentru o parte din participanții la piața de capital. Pentru că orice titlu înregistrează la cotarea pe BVB variații destul de serioase ce pot fi valorificate profitabil de un jucător abil. Numai că, în cazul de față, listarea va apărea după ce la nivel de piață se va cristaliza un preț sau o bandă de variație a cotei, ce limitează aceste profituri potențiale.
Cei mai fericiți vor fi cei care primesc aceste titluri de voie de nevoie, având sume de recuperat peste plafonul sub care statul român face plăți în bani. Ei vor putea să transforme niște hârtii în ceva mult mai palpabil, numai că sunt pândiți de un pericol destul de mare: o avalanșă de acțiuni la vânzare nu poate decât să prăbușească prețul, ceea ce duce la diminuarea drastică a despăgubirii obținute de la statul român. Sigur, un rezultat bun la evaluare ar putea conduce și la o creștere a prețului, ceea ce ar mări valoarea despăgubirii.
În baza unei hotărâri de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea și ca urmare a negocierilor cu Fondul Proprietatea, Consiliul de Administrație al depozitarului central a luat decizia ca începând de luni să poată efectua cesiuni ale acțiunilor emise de către Fondul Proprietatea în baza prevederilor Legii 31/1990 republicată, cesiunea făcându-se exact ca și în cazul societăților comerciale închise, respectiv nu sunt implicate pe o piață reglementată, ceea ce în esență simplifică modalitățile de cesionare a acestor acțiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.