O delegatie a Bancii Mondiale (BM) a sosit ieri la Bucuresti pentru intrevederi cu autoritatile romane pe marginea aspectelor tehnice ale Programului de Ajustare Structurala a Sectorului Privat – PSAL II. In cursul zilei de joi, 24 mai a.c., vor sosi de la Washington si alti experti ai institutiei financiare internationale. Discutiile vor fi axate asupra elementelor ramase in discutie dupa ultima vizita a Misiunii Bancii la Bucuresti, de la sfarsitul lunii februarie. Negocierea propriu-zisa a Programului PSAL II va incepe insa dupa vizita delegatiei Fondului Monetar International, programata pentru 2 iunie a.c. La acea data va sosi la Bucuresti si dl Andrew Vorkink, directorul BM pentru Romania si Bulgaria.
Nici o pauza in reforma
Seful Misiunii Bancii Mondiale la Bucuresti, dl Ziad Alahdad, a declarat ieri, in cadrul seminarului -National Banking Forum- organizat de Bucharest Business Week, ca Programul PSAL II va continua actiunile initiate in PSAL I cu privire la privatizarea intreprinderilor de stat, reforma sectorului bancar, imbunatatirea mediului de afaceri si protectia sociala, dar va include o componenta noua, referitoare la sistemul financiar nebancar. Banca considera ca Executivul de la Bucuresti trebuie sa urmareasca prin masuri concrete intarirea acestui sistem, care s-a dovedit foarte vulnerabil.
In opinia oficialului BM, -calea spre viitor a Romaniei se afla sub semnul unui nou acord cu BM-, iar PSAL II va fi -o angajare a Guvernului de la Bucuresti, care nu trebuie sa faca nici o pauza in reforma-.
-Romania a facut progrese in ultimul an si jumatate, dar nu exista nici un motiv pentru care sa ne declaram satisfacuti. Exista inca foarte multe lucruri de facut, iar greul abia incepe. Speram sincer ca Programul convenit de autoritatile romane si BM – care a intampinat dificultati in perioada electorala – va fi reluat-, a spus Ziad Alahdad. El a aratat ca principalele probleme ale sectorului financiar-bancar romanesc sunt legate de proprietatea de stat, managementul slab, legislatia inadecvata, proasta administrare interna si slaba supraveghere a aplicarii legilor. -Ani la rand, bancile de stat au actionat ca tampoane, absorbind datoriile intreprinderilor de stat. Din acest motiv, au avut mari probleme, care au culminat in 1998, interval dupa care Guvernul a inceput sa aplice masuri pentru imbunatatirea situatiei, intre care si masuri de restructurare/privatizare a bancilor-, a apreciat dl Alahdad. El a subliniat, de asemenea, ca strategia aplicata de BNR in sectorul bancar romanesc trebuie sa aiba drept urmare viabilizarea si intarirea activitatii bancilor si crearea unei piete de capital robuste. -Dorim ca procesul de restructurare/privatizare a bancilor de stat sa continue, sa fie introduse masuri si instrumente pentru viabilizarea activitatii bancilor, iar cadrul legal de fuunctionare a acestora sa fie intarit. Totodata, ?çumbrela?ê monitorizarii trebuie intinsa peste toate bancile, iar disciplina in acest sector trebuie sa creasca. Acest fapt va determina automat un management mai bun al resurselor, o scadere a riscurilor si o crestere a increderii publicului in sistemul bancar romanesc-, a conchis Ziad Alahdad.
1,5 miliarde in patru ani
Oficialul BM a tras un semnal de alarma cu privire la stagnarea reformei in Romania. -Reforma trebuie accelerata, altfel cresterea economica va esua si o va ?çlua?ê in sens invers. Romania are o sansa mai buna ca inainte pentru a avansa, dar reforma trebuie facuta in mod continuu. BM este pregatita sa sustina tara dvs., iar daca lucrurile vor merge bine, planul nostru de infuzie a 1,5 miliarde de dolari in urmatorii patru ani va fi pus in practica. Daca nu, finantarea pe care o vom oferi in acelasi interval de timp va fi de doar 100 milioane de dolari. Vreau sa spun foarte ferm: daca reforma nu este implementata, Romania nu va avea capacitatea de absorbtie a unui asemenea volum de capital strain. Am anuntat Guvernul ca suntem pregatiti sa actionam cat se poate de repede in privinta reformei-, a precizat dl Ziad Alahdad.
Principalele angajamente pe care autoritatile de la Bucuresti si le vor asuma prin programul PSAL II sunt continuarea procesului de privatizare a societatilor cu capital de stat, continuarea reformei sistemului bancar, dezvoltarea unui mediu de afaceri care sa sprijine investitorii si aplicarea unui program imbunatatit de asistenta sociala pentru persoanele disponibilizate in urma restructurarii intreprinderilor. In matricea de proiect PSAL II, intocmita de fostul Guvern, au fost inscrise obiective ca privatizarea BCR si CEC, reorganizarea Eximbank, privatizarea a trei companii nationale – CFR Marfa, SN a Sarii si CN a Apelor Minerale, precum si plasarea cooperativelor de credit si a altor institutii financiare nebancare sub umbrela reglementarilor BNR (proces aflat in derulare). Pe de alta parte, in PSAL II va fi inclus un plan de imbunatatire a cadrului juridic si reglementari destinate pietei de capital. Potrivit RADOR, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a convenit cu reprezentantii BM o lista cu 10 societati propuse pentru restructurare si alte 10 care urmeaza sa fie privatizate. Lista a fost trimisa spre avizare la Ministerul Industriei si la cel al Finantelor.