Internetul este cea mai mare piata de desfacere imaginata vreodata. O pagina de web poate fi accesata simultan de oriunde de pe glob, de peste 315 milioane de utilizatori (si aceasta cifra era valabila ieri). In Romania exista la ora actuala aproximativ 80 de mii de utilizatori la domiciliu si peste 650 de mii la locul de munca. In acelasi timp, -International Network- este cel mai ieftin mijloc de castigare a unor potentiali clienti, fiind de cele mai multe ori mai eficient decat o intreaga campanie publicitara -clasica-. Evident, succesul unei pagini de web este determinat de numarul de vizitatori pe care il inregistreaza, implicit banii atrasi din activitatea pe care o desfasoara sau publicitate.
Majoritatea oamenilor sunt impresionati doar de rezultatul final al unei investitii pe web. In Romania, ultimele succese financiare din acest domeniu sunt deja cunoscute. De exemplu, site-ul de comert electronic www.emania.ro, in sase luni de functionare, are o cifra de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei, numai in saptamana sarbatorilor de Paste realizand vanzari de 235 milioane de lei. Exemplele pot continua, insa un aspect primar, in afara de idee, scapa celor interesati de e-business: costurile pe care o astfel de activitate le dezvolta. Pentru a-ti transpune o afacere pe web trebuie in primul rand sa cumperi un domeniu. Acesta poate fi com., org., net., sau daca se doreste un domeniu cu specific autohton acesta nu poate fi decat www.firma.ro. Pentru a-ti putea face pagina utilizabila este necesara achizitionarea si dezvoltarea unor pachete de servicii web integrate care sa includa si facilitatile oferite de un server cu acces rapid pentru site. Reactualizarile, atat in ceea ce priveste modificarea de e-mail, cat si a subdomeniilor, forward sau alias se fac de webdesigner, fiind o metoda necesara in atragerea clientilor si de acordare nemijlocita a accesului acestora spre oferta. Presupunand ca acesti pasi au fost indepliniti, nu mai ramane de facut decat sa se promoveze cat mai eficient afacerea, tinand pasul cu ultimele tendinte din domeniul publicitatii pe web.
O data cu impunerea si pe piata romaneasca a unor incubatoate de afaceri si acceptarea de catre majoritatea jucatorilor romani de pe web a unor reguli de baza in ceea ce priveste acceptarea realitatii autohtone, uneori total diferita fata de cea internationala, s-a creat un consistent portofoliu de cerere si oferta specifica. Cei interesati in achizitionarea unui domeniu web pot purcede in identificarea unui ofertant. Cea mai la indemana metoda este introducerea unor cuvinte cheie (ex. -domenii web-) intr-un motor de cautare puternic (ex. www.google.com). Imediat sunt afisate numele principalilor ofertanti de domenii web. Prin accesarea adresei se poate intra direct in ofertele respective. O alta metoda este accesarea site-ului www.HostIndex.com, care lunar intocmeste clasamentul celor mai buni furnizori de web hosting, pe criterii de calitate a serviciilor in raport cu pretul practicat, performante si suport tehnic.
In general, romanii se indreapta spre furnizori locali, deoarece acestia dezvolta modalitati de plata mai accesibile. Daca in Occident cartea de credit este la ordinea zilei, la noi plata se realizeaza in special prin virament bancar sau cash. Pentru cumpararea pe un an, doi sau pe viata a unui domeniu plus extensiile sale, cei interesati vor trebui sa plateasca intre 20 si 50 de dolari. La aceasta se poate adauga, dupa o anumita perioada, in functie de cerintele ofertantului si criteriile clientului, plata pentru gazduire (hosting) care se poate ridica la valoarea unor zeci de dolari. Daca ar fi sa facem niste estimari de cost pe diferite companii mici, medii sau mari, acestea pot varia simtitor. In cazul unor companii sau organizatii mici, acestea de obicei angajeaza un designer pentru dezvoltarea site-ului. Costurile variaza intre 300 si 1.500 de dolari pentru un site de dimensiuni mici si intre 2.000 si 10.000 de dolari pentru un site de dimensiuni medii. Pe latura companiilor de nivel mediu acestea utilizeaza serviciile unei agentii de specialitate. Costurile se situeaza intre 1.500 si 10.000 de dolari. In schimb, daca sunt solicitate solutii complexe, precum sisteme de scripturi CGI, harti de imagini, animatii, baze de date, proprietarii vor avea mult mai mult de platit. Site-urile marilor companii sau corporatii costa intre 10.000 de dolari si chiar 500.000 de dolari, in functie de complexitatea sa. Pentru o evaluare rapida a costurilor pe care constructia unui site le implica, se poate accesa un formular on-line pus la dispozitie de unul dintre ofertantii de web design. La adresa www.mc.ro/ofweb.html, exista o astfel de facilitate. Costul unui site cu configurarea de baza continand zece pagini (fisiere HTML) si cinci imagini (poze jpg/gif) este de 570 de dolari fara TVA, conform celor de la Media Concept. La aceasta adaugam 50 de dolari cumpararea unui -domeniu.ro- sau pentru variantele -domeniu.co.ro, srl.ro, or.ro- 40 de Euro pentru un an si 275 de Euro pentru zece ani. Orice altceva in plus fata de oferta de fond conduce la costuri mai mari.
Una dintre cele mai mari descoperiri facute de operatorii de pe Internet este sistemul de afiliere (asociere la vanzari). Ideea de baza este ca acest sistem de asociere la un site permite si altor proprietari sau administratori de site-uri sa obtina o parte din profit. Exista trei tipuri de asociere: -click-throught- (se plateste o suma fixa pentru un click pe un banner prin care vizitatorul ajunge la site-ul sponsorului), afiliat (este un program care plateste un comision pentru vanzari) si reteaua de bannere (reprezinta promovarea site-urilor in regim de reciprocitate). In prezent, retelele de asociati se dezvolta intr-un ritm fara precedent, ultimele tendinte indicand un fapt fara precedent, acela al disparitiei intermediarilor intre producatori si cumparatori-distribuitori.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane