Home IT & Comunicatii Romanii pirateaza soft de 30 miloane de dolari

Romanii pirateaza soft de 30 miloane de dolari

DISTRIBUIŢI

In aceasta saptamana, Business Software Alliance (BSA) a dat publicitatii rezultatele celui de al VI- lea studiu mondial cu privire la pirateria software. Realizat pe o perioada de un an de catre International Planning and Research Corp. ( IPR ), studiul releva perpetuarea criminalitatii software, cu pierderi la nivel mondial de aproape 12 miliarde de dolari. Scopul a fost de a se analiza datele existente si de a utiliza o metodologie sistematica pentru determinarea la nivel global a ratelor pirateriei software in randul companiilor si identificarea pierderilor financiare asociate. Ca un fapt inedit in istoria evolutiei pirateriei software mentionam ca pentru prima oara rata medie mondiala creste. In schimb, aceasta crestere cu un procent (ajungand la 37%) este contrabalansata de reducerea cu 3,5% a volumului pierderilor financiare mondiale in acest domeniu.

In Romania, rata pirateriei software inregistraza in ultimii ani un trend descendent. Aceasta evolutie se justifica in primul rand pe o mai buna intelegere din partea utilizatorilor de programe pentru calculator a riscurilor pe care le aduc utilizarea de soft fara licenta si a intensificarii eforturilor din partea organizatiilor competente in combaterea acestui tip de infractiuni. -In momentul de fata, nu mai putem vorbi de lipsa unei legislatii adecvate. Ea exista, desi ar mai trebui aduse cateva amendamente, insa problema reala apare in aplicarea ei. Foarte bine lucram cu Politia Romana si cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, astfel incat numai de la inceputul acestui an constatandu-se peste 150 de incalcari ale drepturior titularilor de drepturi de autor, atat din perspectiva difuzarii neautorizate, cat si din cea a utilizarii de software fara licenta. Mai ramane de lucrat la alte niveluri de competente, cum ar fi parchetele, judecatoriile si sistemul vamal. Nu ne mira faptul ca intr-un raport al FMI, la capitolul coruptie, conduc cei din sectorul vamal si magistratura-, sustine avocatul Nicolae Burchel, reprezentant al Business Software Alliance pentru Romania.

Rata anuala a pirateriei software in Romania corespunzatoare anului 2000 este de 77%, in scadere cu 4% comparativ cu 1999. Pierderile inregistrate numai de membrii BSA care activeaza sunt estimate la aproximativ 30 milioane de dolari. La aceste pierderi se pot adauga si cele inregistrate de industria IT si de economia nationala, prin necorelarea taxelor asociate activitatilor de comercializare legala a produselor software.

La ora actuala, in topul mondial pe anul 2000 al tarilor cu cea mai ridicata rata a pirateriei software, constituit de IPR, Romania ocupa pozitia 17. Este pentru prima data cand Romania coboara sub Bulgaria, tara in care acest tip de criminalitate atinge cota de 78%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.