Campania electorala din interiorul PD nu a luat sfarsit, asa cum poate parea la prima vedere, o data cu alegerea in functia de presedinte a lui Traian Basescu. Pentru aproximativ o luna, apele din partid vor fi involburate de cursa pentru functiile de vicepresedinte. Competitia se anunta extrem de interesanta, in conditiile in care actualii -baroni- ai partidului sunt aspru criticati, inclusiv de catre noul lider al democratilor, iar posturile de vicepresedinti au sporit de la sase la 12. In acest moment, dintre cei sase vicepresedinti au ramas doar trei, Alexandru Sassu, Bogdan Niculescu Duvaz si Sorin Frunzaverde, iar ceilalti fie au demisionat din functie (Radu Berceanu), fie au plecat din partid (Stelian Dutu) sau, cel mai fericit caz, au urcat in ierarhie (Traian Basescu).
Berceanu crede ca se cauta tapi ispasitori
Ex-vicepresedintele PD, Radu Berceanu, crede ca in partid -s-a creat un fel de moda de a scapa de responsabilitati-. In acest context, el considera ca valul de critici indreptat spre grupul de asa-zisi baroni din partid explica nevoia de a gasi un Acar Paun pentru toate neimplinirile politice ale democratilor. -Cei trei candidati la presedintia partidului stiau ca organizatiile judetene vor sa gaseasca un vinovat si, pentru ca ele votau, toti au aruncat responsabilitatile pe baroni-, sustine Berceanu. El crede insa ca toate aceste acuze sunt nejustificate, pentru ca -Petre Roman a fost baronul baronilor, Traian Basescu a fost si el baron vreo 10 ani, iar Simona Marinescu si-a dorit si ea sa devina baroneasa, dar nu a fost aleasa-.
Radu Berceanu nu si-a facut inca planuri de viitor in partid. In opinia sa, Basescu -are nevoie de o echipa-, iar Berceanu nu s-a decis inca daca vrea sa faca parte din noua garda de vicepresedinti ai partidului: -O sa ma mai gandesc daca ma vad in echipa sau mai raman in pauza pe care singur am hotarat-o-. Pentru a-si stabili planurile de viitor, ex-vicepresedintele democrat nu a purtat inca nici o discutie cu noul sef al partidului. El sustine ca -nu are nevoie de sprijinul sau de mila lui Basescu- pentru a obtine un post in conducerea PD si crede ca noul sef al democratilor va avea probleme in gasirea unor oameni -pusi pe treaba-, pentru cele 12 posturi de vicepresedinti.
Sassu nu exclude posibilitatea de a ramane membru de rand
Alexandru Sassu nu s-a decis ce pasi va face in partid in perioada urmatoare. El crede ca obiectivul principal al tuturor trebuie sa fie revitalizarea partidului, iar pentru indeplinirea acestui tel, Sassu a luat in calcul chiar si -riscul de a nu mai fi ales in structurile partidului-. Aceasta pozitie de outsider nu ar fi noua pentru vicepresedintele democrat. Conform afirmatiilor sale, in perioada 1996-1997 a fost in afara cercului de -baroni- ai lui Petre Roman, iar in perioada 1998-2000 nu a ocupat nici macar un loc in Biroul Permanent. -Aceasta a fost optiunea mea atunci si nu ar fi o noutate sa o repet-, a declarat Alexandru Sassu.
In ceea ce priveste atacurile aduse baronilor de catre candidatii la presedintia PD, Sassu considera ca ele sunt rezultatul campaniei electorale din partid, care a avut -un fundal prost, intrucat optiunea politica a fost confundata cu datoria morala de a sustine pe cineva-.
Simona Marinescu nu vrea sa fie in echipa lui Basescu
Simona Marinescu a anuntat, ieri, ca a demisionat din functia de secretar executiv al partidului, iar la sedinta Consiliului National de Coordonare, la care va fi aleasa noua structura de conducere a PD, nu isi va depune candidatura pentru nici o functie. Ea a tinut sa precizeze ca demisia sa este gestul firesc al solicitarii facute la Conventia Nationala Extraordinara a partidului, cand a cerut tuturor membrilor Biroului Permanent National sa-si depuna demisiile.
Iulia Nueleanu
Caseta
Roman se retrage in sinergia faptelor
Fostul presedinte al democratilor, Petre Roman, a tinut, ieri, sa sublinieze ca va ramane in continuare in partid, dar nu in linia intai a luptei politice. El a reiterat dorinta sa de a se retrage de la sefia grupului parlamentar din Senat, precizand ca se va dedica mai mult activitatii teoretice. Roman are de gand, conform propriilor afirmatii, sa lucreze la elaborarea unor programe pentru Institutul pentru Studii Democrate, unde este membru fondator si din structura caruia mai fac parte Daniel Barbu, Eugen Dijmarescu si Avram Filipas. Roman a precizat ca acest institut are drept scop -coagularea opiniilor societatii civile in legatura cu marile framantari ale societatii romanesti-.
Duvaz intra in cursa
Vicepresedintele PD, Bogdan Niculescu-Duvaz, isi va depune candidatura pentru un nou mandat. El sustine ca, potrivit noilor modificari la statutul partidului, are acest drept si, in consecinta, va candida pentru functia de vicepresedinte al PD la urmatoarea intrunire a Consiliului de Coordonare National, din 15 iunie. Liderul democrat ne-a declarat ca pana acum nu a avut vreo discutie cu presedintele Traian Basescu privind sprijinirea de catre acesta a candidaturii sale, dar a lasat sa se inteleaga ca vechimea si experienta sa in partid ar putea fi argumente suficiente pentru reinnoirea mandatului. Pe de alta parte, Duvaz nu exclude un sprijin ocult din partea lui Basescu, desi, din siguranta pe care a afisat-o, rezulta ca nu ar avea nevoie de un lobby de acest gen.