Home Economic-Financiar Pomana de 1o milioane USD pentru Coca Cola, Pepsi si European Drinks

Pomana de 1o milioane USD pentru Coca Cola, Pepsi si European Drinks

DISTRIBUIŢI

In luna ianuarie a anului 2000, Ministerul Finantelor si-a taiat, cu buna stiinta, o sursa importanta de venituri bugetare, de peste 12 milioane de euro anual. Concret, in mare taina, Coca-Cola, Pepsi si Frutti Fresh au fost taiate pe tacute de pe lista produselor supuse accizarii, desi accizele pentru acestea erau de sase ori mai mici decat media celor practicate in tarile Uniunii Europene. Actuala conducere a Ministerului Finantelor cunoaste situatia si a propus Guvernului ca acestea sa fie reintroduse abia la momentul integrarii…

Incasarile din accize sunt o componenta importanta a veniturilor bugetare, criteriile de stabilire a acestora reprezentand un punct-cheie in fundamentarea politicii fiscale a Executivului. De altfel, atat in Programul de guvernare pentru perioada 2001-2004, cat si in scenariul restructurant din -Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu-, transmisa in luna martie 2000 la Comisia Europeana, o componenta importanta a politicii fiscale a fost considerata revizuirea sistemului de accize in vederea cresterii randamentului fiscal si a eficientei administrarii acestei taxe de consumatie.

Nevoia acuta a cresterii veniturilor bugetare a constrans de multe ori Exeutivul la masuri nepopulare si neeficiente in acelasi timp, concretizate im majorarea cuantumului accizelor la benzina, alcool sau tigarete, masuri care nu au avut efectul scontat, de crestere a incasarilor la buget, ci dimpotriva. Cu atat mai ciudata, in contextul incapatanarii cu care Guvernul stabileste alte si alte accize, este manevra facuta, pe tacute, de Ministerul Finantelor de a uita, de la o ordonanta la alta, de trecerea unui produs pe lista celor supuse accizarii.

Este tocmai cazul sucurilor, altele decat cele naturale, dintre care cele mai cunoscute sunt Coca-Cola, Pepsi sau Frutti Fresh (produs de European Drinks). Aceste produse au fost incluse in anexa 2 a Ordonantei de Urgenta 82/1997 la pozitia 4 – -Ape, ape minerale si ape gazoase, cu continut de zahar sau cu alte produse de indulcit si cu substante aromatizante- -, cota de acciza stabilita fiind de doi ecu/100 litri, masura fiind pastrata si in decembrie 1998, cu ocazia Ordonantei 50. Surpriza a venit insa o data cu OG 27/31 ianuarie 2000, moment in care cele 15 pozitii din anexa 2 au devenit 14, pozitia bauturilor carbogazoase nenaturale, alias Coca-Cola, Pepsi sau altele, trecand in istorie, sub pretextul scoaterii de pe lista a apelor minerale.

In anul 2000, s-au vandut in Romania 600 milioane de litri de bauturi carbogazoase, ceea ce inseamna ca nivelul incasarilor bugetare a fost mai mic cu aproape 300 miliarde de lei (12 milioane de euro), bani care s-ar fi incasat daca Ministerul Finantelor n-ar fi -uitat- de accizarea bauturilor carbogazoase.

Pierderea este valabila si in acest an, dat fiind ca Ministerul Finantelor Publice nu are in intentie sa reintroduca accizele la Coca-Cola in noul proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea regimului accizelor. -Noi, in documentul de pozitie trimis Guvernului, am spus ca o sa introducem asta (n.r. – accizele la Coca-Cola) in momentul integrarii. Nu stiu ce va face Executivul. Asa a plecat propunerea din minister-, ne-a declarat Gheorghe Oana, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

-Cand a fost introdusa accizarea, in 1997, ni s-a spus ca aceasta este o masura temporara, motivul introducerii acestora fiind reducerea deficitului bugetar. Probabil ca in luna februarie 2000, cand economia a dat semne de revitalizare, s-a putut reveni asupra problemei accizelor la bauturile racoritoare-, ne-a declarat Andreea Stamate, PR manager la Coca-Cola Romania SA.

Accizarea bauturilor racoritoare carbogazoase este uzuala in mai toate tarile Uniunii Europene: Austria – 0,35 euro/litru; Norvegia – 0,132 euro/l; Danemarca – 0,104 euro; Olanda – 0,09 euro, Belgia – 0,06 euro/litru, media pe UE fiind de 0,129 euro/litru. Numai aplicarea unei cote de acciza similara cu cea din Belgia ar insemna incasari suplimentare la buget de circa 1.000 miliarde de lei. Mai ales ca descompletarea listei produselor accizate, facuta fara ca mass-media sa prinda de stire, nu a avut un impact pozitiv asupra consumatorilor din punct de vedere al pretului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.