Evident că toată lumea își pune întrebarea cum, după douăzeci și șase de ani de la căderea comunismului, s-a ajuns în această situaț
În anul 2015, un grup de 117 deputați și senatori PSD au formulat o propunere legislativă prin care se introducea un impozit specific activităților din turism. Din păcate, în raportul întocmit la Camera Deputaților, raport care va fi suspus dezbaterii și votului plenului săptămâna următoare, s-au eliminat aproape toate criteriile privitoare la contribuabilii vizați de actul normativ și s-au menținut formulele de calcul care vor îngropa activitățile din domeniul turismului.
Parlamentarii PSD au greșit, încă de la inițierea actului normativ, prezumând că toți agenții economici din sectorul turistic sunt evazioniști și trebuie pedepsiți, negândind nici un moment că turismul este domeniul cel mai rapid generator de locuri de muncă și de valoare adăugată brută, care ar trebui sprijinit, nu sufocat.
Dacă parlamentarii PSD ar fi dorit să inițieze un astfel de act normativ, care să fie orientat către sprijinirea turismului românesc, ar fi trebuit să analizeze modele similare aplicate în statele membre ale Uniunii Europene, unde impozitul specific este, în primul rând, opțional, iar apoi formula de calcul ar fi trebuit să se bazeze pe cu totul altfel de criterii, nu pe cele propuse de inițiativa PSD.
Astfel, PSD ne propune impozitarea specifică a unităților din turism, pe baza suprafeței clădirilor, a clasificației hoteliere și a poziționării geografice, indiferent dacă acele clădiri au sau nu turiști, sunt pline sau goale sau sunt dacă sunt sau nu sunt utilizate în extrasezon.
Ar fi fost bine ca inițiatorii să se uite la modele de succes în fiscalizarea turismului, acolo unde un astfel de impozit este dimensionat în funcție de consumul de energie, de numărul de angajați, de alte criterii obiective, care relevă faptul că turismul se desfășoară în mod real.
Din păcate, prin adoptarea acestui act normativ, parlamentarii PSD vor îngropa definitiv micile afaceri din turism sau le vor împinge în economia subterană. Afacerile din turism de mari de dimensiuni vor pierde în primul rând din competitivitate, iar, în al doilea rând, din creșterea birocrației fiscale. Din cauza acestui impozit, vor avea de suferit și acei agenți economici cu activități de alimentație publică care își desfășoară activitatea în mediul rural, deși sunt singurii care mai oferă locuri de muncă și plătesc impozite în aceste zone.
Aceștia, fie vor trage obloanele, fie vor îngroșa rândurile agenților economici care fug de povara fiscală.
PSD mai are timp o săptămână ca să realizeze eroarea pe care este pe cale să o producă și sper ca marți să accepte ca actul normativ să fie retrimis la comisie unde acest impozit să fie transformat într-un impozit opțional, iar formula de calcul să fie radical schimbată, pentru că dacă se va menține în actuala formă, acest impozit se va transfera către tarifele plătite de turiști, care oricum în România sunt mai mari decât cele practicate în Bulgaria, Turcia sau Grecia.”,
Analiză realizată de fostul ministru de Finanțe Gheorghe IALOMIȚIANU, declarat în anul 2011 de prestigioasa publicaţie „The Banker”, ministrul de Finanţe al anului în Europa.