Adoptarea monedei unice europene de la 1 ianuarie 2002 in zece tari din Uniunea Europeana (UE) nu va lua prin surprindere bancile romanesti, afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dl Radu Ghetea. -Trebuie insa sa ne convingem clientii sa-si inchida conturile in marci, lire sterline sau alte valute europene. In curand, Romania va fi fortata de imprejurari sa reduca ponderea dolarilor in favoarea monedei euro, datorita structurii importurilor si exporturilor. De anul viitor, vom vedea si la noi preturi afisate atat in lei, cat si in euro, asa cum se practica in toate tarile UE de mai multi ani. Grecia a adoptat, la randul ei, acest sistem, de cateva luni-, spune dl Ghetea. El considera ca piata romaneasca se va adapta rapid la aceste schimbari, cu atat mai mult cu cat bancile vor duce o campanie intensa de informare in lunile urmatoare.
BNR are un plan secret
Presedintele ARB a precizat ca tot mai multi clienti au inceput sa vina de bunavoie la ghisee pentru a-si inchide conturile in valute europene si pentru a converti soldurile in conturi denominate in euro. Pe de alta parte, bancile au inceput sa-si ia masuri, in ideea de a introduce clauze asiguratorii in contractele de credite, care sa-i impiedice pe debitori sa invoce, dupa 1 ianuarie 2002, argumente de genul ca au incheiat contracte de credit in valute care nu mai exista pe piata. -S-au pus tot felul de probleme tehnice privind trecerea la euro. Sunt de parere ca sistemul bancar romanesc este pregatit in totalitate sa faca fata acestei modificari a structurii monetare internationale. Bancile trebuie sa se alimenteze pana la sfarsitul anului cu monede metalice si cu bancnote, astfel incat orice client care va veni la ghiseu pe 1 sau 2 ianuarie anul viitor sa poata cumpara euro. Nu putem garanta ca in acel moment vor exista euro si la casele de schimb independente, dar bancile vor avea cu siguranta-, a adaugat Radu Ghetea.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a remis recent bancilor comerciale un set de recomandari privind masurile necesare a fi luate in conditiile adoptarii monedei unice europene, ce va trebui implementat in urmatoarele doua luni si jumatate. Dl Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, ne-a declarat ca recomandarile nu pot fi facute publice deocamdata, dar acestea sunt in masura sa previna orice potentiala problema care ar putea aparea in sistemul bancar o data cu introducerea euro. -La BNR se aplica de mai mult timp un cos valutar, compus atat din dolari, cat si din euro. Ceea ce ne preocupa in acest moment este ca nici agentii economici si nici populatia sa nu ramana cu valute europene <la saltea> la sfarsitul anului. Din acest motiv, campania de informare se va intensifica in lunile urmatoare-, a precizat dl Vasilescu. In opinia sa, moneda euro ar putea deveni pentru tarile candidate la aderare o adevarata -locomotiva-, care sa le traga spre UE.
Bancile isi iau masuri
Presedintele BRD Societe Generale, dl Bogdan Baltazar, ne-a declarat in legatura cu acest subiect ca banca pe care o conduce are un -plan de actiune- defalcat pe fiecare departament, care a fost trimis, de altfel, si la BNR. -La toate conturile in valuta, precum si la contractele de credit incheiate in valute europene, avem de peste un an prevederi de convertire automata in euro in momentul adoptarii acestei monede de catre tarile UE. Banca noastra se va aproviziona in urmatoarea perioada de la mari banci occidentale cu intreg necesarul de euro – bancnote si monede-, a conchis dl Bogdan Baltazar.
Si Banca Comerciala Romana a inceput sa ia masuri pentru adoptarea euro. -Punem la dispozitia clientilor un tip de conturi de depozit in toate valutele europene, care vor fi transformate automat in euro de la 1 ianuarie 2002. La acea data, isi pot mentine noile conturi in euro sau pot cere efectiv sa primeasca monede sau bancnote euro. De asemenea, aceste conturi pot fi convertite in dolari sau in alte valute-, ne-a declarat purtatorul de cuvant al BCR, Cornel Cojocaru. Potrivit afirmatiilor sale, pentru cei ce detin valute europene acasa este mai avantajos sa le plaseze intr-un cont bancar decat sa incerce in ultimul moment sa le schimbe la o casa de schimb. In cateva saptamani, BCR va incepe o campanie de informare in legatura cu Uniunea Monetara Europeana si cu moneda euro, populatia putand gasi in sediile bancii ghiduri gratuite. BCR a inceput si demersurile de aprovizionare cu bancnote euro, insa intrarile efective pentru tarile est-europene vor incepe din septembrie.
Zece tari vest-europene pregatesc de mai multi ani momentul trecerii la utilizarea monedei unice, iar aceasta schimbare profunda este acum pe ultima suta de metri. Zilele trecute, autoritatile franceze au anuntat ca vor mobiliza Armata si Politia pentru a asigura securitatea importantelor transporturi de fonduri prevazute cu ocazia trecerii la euro. Peste 100 miliarde de euro, in monede si bancnote, urmeaza sa circule in Franta la sfarsitul anului, cu ocazia introducerii monedei unice europene. -Un total de 106 miliarde de euro, adica opt miliarde de monede si 760 milioane de bancnote, vor traversa Franta in urmatoarele luni. Armata, Jandarmeria si Politia sunt pe picior de razboi pentru a garanta securitatea transportului-, se arata in cotidianul -Liberation-. Bancnotele sunt transportate in convoaie rutiere foarte discrete, iar monedele, cantarind in total 32.000 tone (de trei ori greutatea Turnului Eiffel), vor fi transportate pe calea ferata, in vagoane blindate, urmarite prin satelit si aflate sub escorta Jandarmeriei.
Euro continua sa cada
Cota de popularitate a euro este din nou la limita inferioara: moneda unica europeana, afectata de deteriorarea conjuncturii in Europa, a scazut sub pragul de 86 de centi in aceasta saptamana, revenind astfel la cursul de schimb atins in iarna trecuta, informeaza AFP.
Moneda europeana se situeaza la cele mai reduse niveluri de la sfarsitul lunii noiembrie 2000, nefiind prea departe de minimul istoric de 0,8230 dolari/euro, atins la 26 octombrie. Vineri, un euro era tranzactionat la 0,8582 dolari, comparativ cu 0,8780 dolari la sfarsitul saptamanii trecute.
In aceasta saptamana, vestile defavorabile pentru euro au inceput de marti, prin scaderea puternica a barometrului institutului IFO de masurare a climatului de afaceri din Germania, care a atins 92,5 puncte, fata de 93,9 puncte in martie, revenind la cel mai mic nivel din mai 1999 pana in prezent.
Investitorii au primit ulterior confirmarea incetinirii ritmului de crestere economica in Europa, prin progresia nesemnificativa, in primul trimestru, a Produsului Intern Brut (PIB) al Germaniei (cu 0,4%) si al Frantei (cu 0,5%, fata de estimarea de 0,7%).
Lunile urmatoare risca sa nu fie favorabile monedei unice. Citibank si-a revizuit in aceasta saptamana previziunile pe sase luni privind evolutia euro, estimand un curs de schimb de 0,82 dolari/euro, fata de 0,86 dolari/euro pana in prezent. CIBC este si mai pesimista, preconizand o cadere a euro sub pragul de 80 de centi pana la sfarsitul anului.