Narcisa Valentina Mirica a devenit cunoscuta in urma mediatizarii controalelor efectuate in pietele bucurestene, in calitate de director al DSV Bucuresti, fiind apreciata pentru intransigenta de care a dat dovada fata de vanzatorii de produse agroalimentare certati cu igiena si normele sanitare. Cu atat mai trist in aceasta situatie este faptul ca tanara de 29 de ani care presara cu detergent peste carne in fata camerelor de luat vederi este una si aceeasi persoana cu cea care este reclamata ca a facut matrapazlacuri cu certificatele sanitar-veterinare. Desi despre activitatea si abuzurile de care este acuzata Narcisa Mirica, medic veterinar debutant in fapt, dar specialist in acte, s-au depus nenumarate reclamatii, aceasta isi continua activitatea practic nestingherita, restructurand recent la Bucuresti medici veterinari primari in favoarea debutantilor colegi de generatie. Medicii -de profesie-, cu o experienta de-o viata in domeniu, pun stabilitatea domnisoarei Narcisa Mirica pe seama apartenentei la partidul de guvernamant, ea figurand oficial ca a cotizat cu 250 de milioane pentru campania electorala a PDSR.
Directoare dupa sapte luni de la debut
Absolventa a Facultatii de Medicina Veterinara, promotia 1996, Narcisa Mirica a fost angajata la Directia Sanitar-Veterinara a judetului Ilfov la data de 15 februarie 2000, in urma unui concurs pentru postul de medic veterinar gradul I, fara a mai fi profesat anterior (a lucrat anterior ca primitor-distribuitor si ca director administrativ la doua societati comerciale, asa cum rezulta din cartea de munca), una dintre ele avand ca obiect de activitate, printre altele, comertul cu pantofi. Cu toate acestea, Narcisa Mirica a fost angajata pe acest post cu incalcarea prevederilor legale, asa cum reiese din raportul directiei de Control Financiar a Curtii de Conturi: -admiterea la concursul organizat pentru postul de medic veterinar gradul I, precum si angajarea pe o alta functie decat cea de debutant nu este conforma cu prevederile legale-. Or, practica a consacrat ca, intr-o profesie de o asemenea importanta, cu impact direct asupra starii de sanatate a populatiei, sa fie parcurse o serie de etape: medic veterinar debutant, medic veterinar gradele III, II, I si apoi medic veterinar primar, parcurgerea acestora necesitand ani buni de experienta si practica in domeniu. De altfel, si legea privind statutul functionarului public stipuleaza: -Intrarea in corpul functionarilor publici de cariera direct dupa absolvirea studiilor se face numai pe o functie publica de debutant- ca si prevederile Legii 30/1990, -Organele administratiei de stat, regiile autonome (…) angajeaza absolventi ai unei unitati de invatamant, la debutul lor in profesia dobandita, pentru o perioada de proba (…) nu mai mica de sase luni si nu mai mare de un an-, se mentioneaza in raportul Curtii de Conturi. Cu atat mai ciudata pare a fi in acest context incadrarea Narcisei Mirica inspector de specialitate I pe Circumscriptia Sanitar-Veterinara de Control Alimente Otopeni, arealul de raspundere cuprinzand printre altele complexe -cu vad-, ca Metro si Prisma. Dar ascensiunea ierarhica a debutantei Narcisa Mirica nu s-a oprit aici. Recomandata de Mihai Vintila, directorul de atunci al DSV Ilfov (ulterior demisionat), ca -bun organizator al activitatii sanitar-veterinare-, este transferata, prin ordinul ministrului Ioan Avram Muresan, din data de 18 septembrie 2000, in functia de director al Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti, la numai sapte luni de la angajare.
Post cu o raspundere coplesitoare chiar si pentru cineva cu state vechi de serviciu, daramite pentru o debutanta avansata prematur -la exceptional-, dat fiind faptul ca de organizarea, experienta si calitatea muncii depuse depinde sanatatea a doua milioane de bucuresteni.
Certificate cu bucluc
Necazul cel mare a fost ca, dupa plecarea de la Directia Sanitar-Veterinara Ilfov, s-a constatat ca Narcisa Mirica nu a predat patru carnete de certificate sanitar-veterinare de transport. Somata sa le predea, prin adresa 46779 din 6 noiembrie 2000, Narcisa Mirica isi da subit seama ca le-a pierdut si da o declaratie notariala in acest sens la trei saptamani dupa sesizarea DSV Ilfov – 27 noiembrie 2000. Ulterior insa, dupa ce organele de control au gasit o parte din certificatele originale (copia ramane la carnet), tanarul director a regasit si ea unul dintre carnete, pe care l-a predat DSV Ilfov la data de 2 martie anul curent.
Aceste certificate au dezvaluit insa -calitatile- de debutant in aceasta meserie a Narcisei Mirica, spunem debutant acordand directorului DSV Bucuresti prezumtia de nevinovatie. Dovedind o necunoastere grava a legislatiei in vigoare, actualul director de la Bucuresti, inspector la Otopeni pe atunci, a eliberat certificate sanitar-veterinare de transport completate intr-un mod care sfideaza uzantele legale in vigoare. Iata un exemplu: la data de 6 septembrie 2000 elibereaza SC Billa-Rom SRL certificatul sanitar-venitar nr. 014080 pentru transportul de sardine + carne de pui la Metro Constanta, certificat care nu respecta normele legale nefiind inscris numarul de inregistrare al buletinului de analiza. Mai mult, Ordinul ministrului agriculturii 117/1998 stipuleaza clar ca transportul carnii si al organelor destinate consumului uman se face numai insotit de certificat de sanatate publica veterinara, hartie cu regim special. Ce este insa cel mai grav este un certificat emis de doctorul Mirica pentru aceeasi societate, Bila-Rom, la data de 25 octombrie 2000. -Acest certificat are conotatie penala. Este plin de infractiuni si contraventii-, sustin medicii veterinari care ne-au prezentat documentul. In primul rand certificatul, (fila din carnetul declarat pierdut la notariat si apoi regasit) a fost emis – semnat si stampilat – de Narcisa Mirica in numele Directiei Sanitar-Veterinare Ilfov, desi nu mai lucra acolo de mai mult de o luna. In al doilea rand, pentru ca si in acest caz au fost trecute pe acelasi certificat doua sortimente, sardine si carne de pui, pentru cea din urma trebuind, asa cum am aratat mai sus, certificat special de sanatate publica veterinara. In al treilea rand, atat sardinele, cat si carnea de pui sunt trecute ca fiind de import din Thailanda, respectiv Olanda. Or, in certificatul emis fraudulos, macar din punct de vedere al datei, de Narcisa Mirica nu se specifica numarul buletinului de analiza organoleptica si nici a analizelor speciale care se fac in cazul importurilor. Legea prevede expres ca, in cazul produselor alimentare de import, primele trei loturi de produse din aceleasi sortimente importate in cursul unui an, din aceeasi tara si de la acelasi producator, se supun examenului complet de laborator: organoleptic, fizico-chimic, microbiologic, reziduuri biologice, metale grele, radioactivitate, astfel de analize efectuindu-le numai Institutul de Sanatate Publica Veterinara de la Piata Obor.
Narcisa Mirica da explicatii
Narcisa Mirica ne-a confirmat ca este obligatoriu certificatul de sanatate publica veterinara pentru insotirea transporturilor de carne, destinata consumului uman. Despre certificatele pierdute si regasite, ne-a declarat: -Mi-au fost furate certificatele din masina. In perioada intre care am fost eu plecata si a venit noul doctor, asistenta mea a dat certificatele si nu mi-a spus ca unul s-a regasit. Mi-a spus ca il uitase in sertar. Eu am discutat cu cei de Bilarom: in fiecare dimineata, la ora 6 incarcau masina. Si imi spuneau: ?çMaine avem nevoie de un certificat?ê. Si eu le lasam un certificat. Acesta este un lucru care si aici si peste tot se foloseste. Cel din octombrie din acesta era. Nu l-am scris eu, asistenta. Nu este important lucrul acesta. Fac parte din acelasi lot, nu este nici abuz in serviciu nici altceva (…). Ca sa va spun asa, fostul director (n.r. Constantina Toma, medic primar, doctor in stiinte veterinare, ca element de comparatie) a incercat sa caute ceva. A fost o problema intre mine si ea-. Despre legalitatea incadrarii sale, Narcisa Mirica ne-a prezentat o adresa de la Ministerul Muncii in care se specifica faptul ca la angajarea Narcisei Mirica -s-au respectat prevederile legale-.