Presedintele Comisiei de politica externa din Duma de Stat, Dmitrii Rogoz, a lansat ieri cateva avertismente dure, care au avut drept tinta dorinta Romaniei de a se integra in NATO. -Daca Romania va intra in NATO, atunci Romania si Moldova vor fi despartite de noile frontiere-, intrucat Moldova nu va deveni niciodata o tara NATO-, a subliniat demnitarul rus, la finalul intrevederilor avute cu omologii sai romani. Cu zambetul pe buze, el a subliniat in continuare ca -totdeauna e periculos sa fi o tara de frontiera, cu atat mai mult daca frontiera desparte doua popoare inrudite-. Rogoz i-a cerut Puterii de la Bucuresti sa tina cont de aceste aspecte atunci cand discuta viitorul Romaniei. Cat despre NATO, Dmitrii Rogoz a avut numai cuvinte de -lauda-. -NATO e o organizatie militara care tine tancuri si tunuri in alerta. Este o organizatie care nu aduce protectia drepturilor omului sau bunastare-, a declarat parlamentarul rus. El si-a exprimat, de asemenea, opinia ca -ar fi suparator pentru Romania, daca ar deveni membru NATO si ar avea totodata probleme cu integrarea in UE-. Martor la avertismentele transmise de Rogoz a fost doar omologul sau, deputatul PDSR, Radu Podgoreanu, care nu a comentat nici una dintre declaratiile incendiare ale oaspetelui rus.
Rusia crede ca Tratatul Ribbentropp-Molotov e expirat
Dmitrii Rogoz si-a exprimat ieri nedumerirea ca -sunt unii colegi romani care mai cer denuntarea Tratatului Ribbentropp-Molotov-. Parlamentarul rus crede ca aceasta problema nu are o legatura directa cu Rusia si ca priveste mai degraba relatia Belarus – Polonia – Lituania. -A critica acest tratat e posibil, dar a cere denuntarea lui e un fapt curios-, si-a exprimat Rogoz nedumerirea. El sustine ca, daca acest tratat ar fi anulat, -Lituania ar trebui sa se lipseasca de o zona importanta a tarii, care cuprinde si capitala Vilnius-.
Tocmai de aceea, Rogoz le-a cerut romanilor sa realizeze ca -suntem in secolul XXI- si ca -ar trebui sa iesim din padure-.
Moscova sustine unirea Moldovei cu Transnistria
Presedintele Comisiei de politica externa din Duma a declarat ieri ca la Moscova este privita cu interes unirea Moldovei cu Transnistria. Profilul viitorului stat rezultat din unirea celor doua ar trebui sa fie, in opinia sa, -un stat unitar, fara confruntari interne, un stat democratic si prietenos cu Rusia-.
Dmitrii Rogoz a precizat ca procesul de unificare trebuie sa duca implicit si la crearea unui guvern unitar, cu un prim-ministru si un viceprim-ministru. Rogoz crede ca acest proces a demarat, dar mai sunt inca forte ostile acestei idei. In ceea ce priveste procedura de unificare, rusii se arata generosi: -Ei trebuie sa hotarasca procedura si sa se gandeasca bine cum vor solutiona problema, precum datoriile, patrimonii, obligatii-, a subliniat Rogoz. El si-a exprimat convingerea ca actualul conflict din Transnistria este pe cale de rezolvare si ca aceasta zona va deveni -un camp de dreptate si de legalitate-.