Incredibil câtă presiune se pune pe medicii și jurnaliștii care apucă să deschidă gura despre vreo neregulă în sistemul sanitar românesc care ani de zile a fost condus de mafioți care s-au mega-îmbogățit pe spinarea personalului medical care abia se descurcă de la o lună la alta cu salariul și pe spinarea pacienților. Producătorul de medicamente ANTIBIOTICE S.A. a transmis astăzi un comunicat de presă prin care îl amenință pe dr. Cîrstoveanu cu judecata și cere comunității medicale să se situeze ori pro, ori contra afirmațiilor doctorului despre medicamente, desigur ca să-i dea pe toți în judecată. Extraordinar tupeul ăstora! Ce-i copii, vă deranjează că se spune lucrurilor pe nume? Să vedem ce judecător, posibil pacient în România, va decide împotriva unui cadru medical care se exprimă liber, așa cum îi permite Constituția și dezvăluie adevărul despre sistemul sanitar românesc.
Dr. Cîrstoveanu a făcut în cadrul unei emisiuni la Digi 24 o serie de declaraţii şocante cu privire la realităţile sistemului de sănătate din ţară. Acesta a spus că, medicii din Germania au fost uluiţi să constate la pacienţii trimişi din România, bacterii de care nu mai auziseră de 40 de ani.
„Este jignitor pentru noi, ca doctori, să auzim şi să trecem prin astfel de momente. În 2007, noi am început să ducem copii în alte ţări pentru operaţii pe cord şi am primit buletinele bacteriologice la mulţi copii de-ai noştri. Şi ne-au atras atenţia că sunt germeni extrem de serioşi şi pe care ei nu i-au văzut de foarte mulţi ani. De exemplu, în Germania spuneau că au fost microbi pe care nu i-au văzut de 40 de ani”, a spus doctorul Cătălin Cîrstoveanu.
Tot acesta spune că semne de întrebare ar trebui să ridice şi medicamentele folosite în România, care au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate, potrivit Digi 24.
„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu… Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră…”, spune Cătălin Cîrstoveanu.
Iată comunicatul trimis de producătorul de medicamente: „Antibiotice a luat la cunoștință declarația medicului Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de Terapie Intensivă nou născuți în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ‘M.S. Curie’ din București referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse în România. ANTIBIOTICE S.A. va acționa în judecată această persoană precum și spitalul în cadrul căruia au fost exprimate aceste opinii nefondate care pot aduce prejudicii importante sistemului de sănătate, pacienților și producătorilor de medicamente generice din România.
Medicamentele produse de compania Antibiotice, inclusiv cele antiinfecțioase, sunt autorizate pentru punere în piață de autoritățile naționale de reglementare din Europa, inclusiv din România, Statele Unite ale Americii, precum și din alte 40 de țări ale lumii, pe baza evaluării documentației medicamentului, întocmită în conformitate cu cerințele de calitate impuse de aceste autorități.
Afirmațiile făcute de dr. Cătălin Cîrstoveanu referitoare la lipsa de efect a unei întregi clase de antibiotice, medicamente generice, fabricate în România sunt de o gravitate extremă. În declarațiile domnului doctor nu sunt indicate dovezi științifice realizate în conformitate cu regulile de bună practica în studiul clinic, dovezi pe care să le fi adus la cunoștința conducerii Spitalului ‘MS Curie’, Colegiului Medicilor sau autorităților din România, astfel încât aceste opinii nefondate făcute publice pot crea confuzie și incertitudine în special în rândul pacienților.
Rugăm pe această cale comunitatea medicală, precum și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România să ia atitudine pro sau contra afirmațiilor făcute de către dr. Cătălin Cîrstoveanu.
Reiterăm faptul că, în lipsa unor dovezi științifice fundamentate, pe care deja le-am solicitat conducerii Spitalului ‘MS Curie’, respectiv domnului Manager Daniel Buzatu, vom acționa în judecată atât persoana care a formulat opiniile cu privire la lipsa de efecte a medicamentelor generice și la ‘efectul placebo’ al unor antibiotice, cât și spitalul în cadrul căruia au fost făcute publice afirmațiile.”