Home Actualitate O privatizare de 11.000 USD, sugrumata de ilegalitati

O privatizare de 11.000 USD, sugrumata de ilegalitati

DISTRIBUIŢI

Cu totul surprinzator, un control ordonat de prefect a scos la iveala ca privatizarea Indor este ilegala, lucru demonstrat cu acte. Semnatarul contractului este directorul FPS Alin Giurgiu, aflat acum in arest, insa filiala FPS Botosani a fost si ea implicata

Societatea comerciala Indor Dorohoi a fost privatizata ilegal. Cel putin asa releva raportul final al unui control desfasurat recent de o Comisie de control formata din reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat, ai Garzii Financiare, ai Vamii, ai Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Inspectoratului Judetean de Politie. Activitatea comisiei a fost coordonata de seful Corpului de Control al prefectului Costica Macaleti, Corneliu Vasiliu. Potrivit datelor raportului prezentat miercuri, contractul de privatizare dintre societatea L*idea din Italia si fostul FPS este nul de drept, deoarece partea italiana nu a respectat nici una dintre clauzele prevazute in contract. Societatea comerciala Indor a fost privatizata in august 1998. Pachetul majoritar de actiuni, de 69,97%, detinut la acea data de fostul Fond al Proprietatii de Stat, a fost vandut firmei italiene L*idea, in baza unui contract de vanzare-cumparare care purta numarul 491, semnat de conducerea centrala a FPS si partea italiana. Potrivit contractului, pretul de vanzare a actiunilor a fost stabilit la 289.774 de dolari, din care 11.016 dolari au fost achitati la 10 iulie 1998, diferenta de 278.758 de dolari urmand a fi platita in timp de trei luni, respectiv pana la 30 noiembrie 1998, in caz contrar, contractul devenind nul de drept, fara nici o somatie.

Actele aditionale au dat peste cap contractul de baza

In ciuda clauzei ferme, firma italiana nu a achitat pana la data fixata, de 30 noiembrie, diferenta. Cu numai trei zile inainte de expirarea termenului-limita, fostul director al FPS Bucuresti, Alin Giurgiu, aflat acum in arest, accepta, printr-un act aditional, prelungirea termenului de plata pana la 30 martie 1999. Investitorul italian nu achita suma de 278.758 de dolari nici pana la sfarsitul lunii martie, insa se intelege cu conducerea centrala a FPS, printr-un alt act aditional, sa prelungeasca inca o data termenul de plata, pana la 30 iunie 1999. Evident ca nici acest termen nu este respectat. In luna septembrie, reprezentantii FPS si cei ai firmei italiene incheie un al treilea act aditional la contractul de vanzare a Indor, care prevede ca termenul de plata este 28 iulie 1999, o data retroactiva. Semnatarii actului aditional nu au sesizat ca intre 30 iunie si 28 iulie exista un vid contractual, care teroretic ar fi trebuit sa insemne rezilierea contractului. Ilegalitatea in care au fost incheiate actele aditionale la contractul de privatizare a Indor este evidenta. Nici unul dintre aceste acte nu a fost inregistrat nici la FPS, nici la Indor si nici la Registrul Comertului. Partea italiana achita in final, pe 10 iulie, diferenta. -Cazul Tepro Iasi nu insemna nimic pe langa Indor. Ilegalitatile de aici sunt evidente. S-au constatat nereguli in toate domeniile. Nu cred ca sefii de la Bucuresti au incheiat contractul de privatizare si actele aditionale la contract fara implicarea celor din Botosani-, explica seful Corpului de Control al prefectului, Corneliu Vasiliu.

Vanzatorul Indor, respectiv statul, si cumparatorul – firma italiana, mai incheie un act aditional, prin care modifica contractul de baza, in asa fel incat investitia de aproximativ 500 milioane de lei pe care partea italiana si-o asumase in momentul privatizarii sa fie facuta in perioada 1999-2000, si nu 1998-1999, asa cum fusese stabilit initial.

Directorul Indor, cercetat penal pentru evaziune fiscala

In luna februarie 2000, prin certificatul de inscriere mentiuni al Oficiului Registrului Comertului nr. 71 din 10 februarie, capitalul social al Indor SA a fost majorat cu suma de 3,587 miliarde de lei, prin aport in natura al firmei cumparatoare, prin aducerea a 30 de utilaje. Utilajele au fost introduse in tara in regim de import temporar, fiind scutite astfel de plata taxelor vamale. Insa, din raportul Biroului Vamal de Control si Vamuire Botosani rezulta ca, de fapt, importatorul nu a facut import temporar, ci unul definitiv. Valoarea utilajelor importate a fost stabilita la 406,9 milioane de lei, iar pentru asta, Indor ar fi trebuit sa plateasca taxe vamale de 87,4 milioane de lei. Pentru neplata taxelor vamale, directorul general al Indor, Adrian Timofte, va fi cercetat penal sub acuzatia de -savarsirea infractiunii de evaziune fiscala-. Seful Corpului de Control al prefectului, Corneliu Vasiliu, a anuntat ca va inainta o adresa catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (fostul FPS) si va cere rezilierea contractului cu firma italiana.

Conducerea Indor a incalcat Legea contabilitatii

Haosul de la Indor nu se refera doar la privatizare, ci si la felul in care conducerea unitatii detine evidenta financiar-contabila. Raportul prezentat de Comisia de Control mai releva si faptul ca managerii Indor au incalcat grav Legea contabilitatii si regulamentul de aplicare a acestei legi. Astfel, in locurile de pastrare a bunurilor materiale, nu se face receptia cantitativa si calitativa a intrarilor. Gestionarii inregistreaza intrarile de bunuri importate temporar de unitate intr-un caiet, fara a se preda la contabilitate documentul legal-, se arata in raportul Corpului de Control al prefectului. Pentru aceste abateri si pentru multe altele, unitatea a fost sanctionata cu o amenda de 45 milioane de lei.

Cazul Indor este oarecum o surpriza, nefiind pana acum mentionat in nici un raport, macar cu titlul de suspiciune.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.