Programul de ajustare structurala a sectorului privat – PSAL II -, ce se va derula cel mai probabil pe o perioada de 16 luni, se afla in plin proces de negociere intre oficialii romani si cei ai Bancii Mondiale (BM) si va intra in board-ul bancii, pentru aprobare, in perioada august-septembrie a.c., a declarat ieri ministrul transporturilor, Miron Mitrea, la incheierea intrevederii avute cu reprezentantii institutiei financiare pe acest subiect. Cele doua parti au convenit asupra unor modificari privind programul de privatizare a doua mari societati aflate in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), respectiv TAROM si CFR Marfa, ce figureaza in Programul cu BM.
Astfel, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa -CFR Marfa- nu va fi inclusa in Programul PSAL II in vederea privatizarii, dar va beneficia din aceasta toamna de un program special de asistenta acordat de BM pentru restructurare si pregatirea transferului de proprietate. In opinia ministrului transporturilor, privatizarea CFR Marfa nu este la fel de simpla ca cea a unei societati cu profil industrial. -Adevarata problema in acest caz – pe care BM a inteles-o foarte bine – este aceea ca o privatizare imediata ar insemna instalarea pe piata romaneasca de transport feroviar de marfa a unui monopol privat in locul celui de stat-, a precizat Miron Mitrea. El a subliniat ca aceasta decizie nu inseamna scoaterea CFR Marfa din programul guvernamental de privatizare, ci doar o amanare -care este, cred, cea mai buna solutie la ora actuala-. -Romania s-a angajat in anii din urma fata de institutiile financiare internationale sa privatizeze CFR Marfa, iar actualul Executiv va respecta acest angajament. Cabinetul Nastase nu va intoarce din drumul privatizarii nici o societate, decat in cazuri exceptionale-, a mai spus Mitrea.
Societatea CFR Marfa a fost inclusa inca de anul trecut intr-un prim program de consultanta in vederea privatizarii, finantat de BM, ce va fi finalizat in perioada septembrie/octombrie 2001. Concluziile care vor fi prezentate Guvernului de firma americana de consultanta desemnata vor sta la baza intocmirii strategiei de privatizare a operatorului national feroviar de marfa.
Daca privatizarea unei intreprinderi profitabile ca CFR Marfa a fost amanata, cea a Companiei Nationale TAROM – care se afla intr-o situatie financiara delicata – va figura pe listele PSAL II. Cu toate acestea, sansele reale de privatizare ale operatorului national aerian roman in urmatorii doi ani sunt minime. De altfel, Miron Mitrea a specificat ca TAROM va fi privatizata numai daca pierderile inregistrate vor scadea la circa 25 milioane de dolari pe an si daca redresarea financiara va fi vizibila inca de la sfarsitul anului curent. La fel ca CFR Marfa, TAROM va intra intr-un program de asistenta in vederea privatizarii ce va fi finantat, de asemenea, de BM.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane